torsdag 25 december 2014

Tankar om skrivande

Det känns lite galet att det har varit julafton och att julkalendern är slut för denna gång. Förra året var det både roligt och motigt att skriva och jag hade flera dagar där jag inte hade skrivlust. Den här gången har det flytit på överraskande bra, bara en gång har jag haft noll inspiration. Oftast har jag istället varit nyfiken på vad som ska hända i berättelsen. På barnbokskursen som jag gick undet hösten pratades det mycket om att planera berättelsen, att göra en tidslinje. Både då och tidigare har jag jag testat på olika sätt men har insett att jag inte funkar så. Jag lär känna mina karaktärer medan jag skriver och även om jag har haft en övergripande tanke så kan det bli något annat. Jag ser och hör karaktärerna och rätt som det är så visar någon av dem upp en känsla som jag inte alls har planerat. Ett exempel är i avsnittet den nittonde. Jag hade tänkt att Alice och Hejkon Bacon skulle dekorera krukväxten med julgranskaramellerna men plötsligt så var Alice ledsen för det där med granen. Tidigare har jag försökt skriva som jag hade tänkt. Har vid något tillfäle hört att författaren är gud men jag verkar inte vara nån allsmäktig gud för mina karaktärer vägrar att foga sig, är de ledsna så är de ledsna och är de arga så är de arga. Försöker jag köra över dem protest de genom att bli alldeles tysta och stilla. När jag släpper min bild av hur det ska vara och lyssnar in dem så agerar de igen. Väldigt spännande det där och jag skulle gärna vilja veta vilka delar i hjärnan som skabpar de olika bilderna. Någon som har liknande upplevelser? Eller en teori?

4 kommentarer:

 1. När jag skriver dyker det oxå helt plötsligt upp saker som jag inte tänkt. Men jag behöver en plan för vad det är jag vill med texten och vart den ska leda. Men vägen dit får gärna bli kringelikrokig =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Skulle gärna vilja läsa något av dig.

   Radera
  2. Jag skulle gärna vilja maila dig lite fler tankar jag fick om adventskalendern. Du kan höra av dig till mig om du vill, sara_c_mattsson(snabelA)hotmail.com

   Radera
  3. Vilket underbart erbjudande! Jag har mailat (såklart).

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.