lördag 20 december 2014

Adventskalender - tjugonde december”Idag är det dan före dan före…” Alice tittar på fingrarna, ”dan före dan före doppare dan.”
”Ja, så idag är det dags att börja med julmaten” säger pappa.
”Jaha, nu börjas det igen, en massa jul att göra.” suckar Hejkon Bacon.
”Jag vill göra chokladfudge” säger Pontus, ”såndär med marshmallows i.” Och med ens tycker Hejkon Bacon att det inte är så dumt det här med julmat ändå.
”Jag vill ha prinskorv och köttbullar” ropar Alice och dansar runt.  
”Och sill, massor med sill” säger pappa och känner hus saliven rinner till. ”Varför kan ni inte gilla sill” suckar han sen samtidigt som Alice och Pontus grimaserar ett ”bläääää”.

Och så börjar de. Pappa skalar en massa potatis och äpplen medan Pontus smälter choklad och Alice slickar ur skålen. Då blir Hejkon Bacon arg och nafsar henne i vaden. Det är faktiskt hon som jobbar hårdast här så då borde hon få diska.
”Dumma gris” säger Alice men kommer sen att tänka på julgranen som Hejkon Bacon gjorde igår och så får grisen också lite choklad. ”Men om du bits igen så tänker jag inte dela med mig mer” säger hon och hötter med slickepotten.

Sedan skär pappa potatis i stavar och Alice trycker skrattandes på knappen på maskinen som river kål, äpplen och lök. Hejkon Bacon hjälper också till, hon äter upp allt skal och alla småbitar som tappas på golvet.
”Det här blir det renaste julstöket nånsin” säger pappa och ler.

”Inte förrän i morgon, så är traditionen” skrattar pappa när Hejkon Bacon försöker få provsmaka maten som kommer ut ugnen. ”Om vi skulle börja smaka innan allt var klart så skulle vi bara ligga utslagna redan första dagen. ”
”Ja, för i morgon ska vi göra köttbullar och steka prinskorv.” säger Alice. ”Det är jättegott!”
”Och så ska vi griljera skinkan” säger Pontus och puttar skrattande med foten på Hejkon Bacon, ”julskinkan, grisskinkan”.
”Sluta” väser pappa.
”Vaddå? Det är ju sant” säger Pontus medan Alice slår händerna för Hejkon Bacons öron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett avtryck.