torsdag 18 december 2014

Adventskalender - artonde december

Igår kväll sa pappa att ingen fick gå in i köket efter kvällsmat. Pontus suckade och sa att han var för gammal för sånt här men Alice sprang runt och skrattade. Alice fortsatte att skratta även när hon sov och när det är dags att gå upp är Hejkon Bacon jättetrött. Alice däremot skuttar upp och ropar på pappa att hon vill gå in i köket. Men pappa vill gå in först. När han stänger dörren om sig suckar Alice och sätter sig i korridoren. Hejkon Bacon gör henne sällskap, Alice klappar men ibland glömmer hon och då får Hejkon Bacon puffa på Alice så hon kommer igång igen.

"Tadam" säger pappa när han öppnar dörren till köket. Och där är en massa ljus, överallt fladdrar det. När man tittar på fönstren så ser det ut som det fladdrar lika många ljus ute också. Alice hoppar upp och skuttar in i köket. Pontus släntrar efter. Och där står den! Med två barn på, en kort och en lång. Och så en av marsipangrisarna som Alice och Hejkon Bacon gjorde igår. "Jag tyckte det var säkrast så" viskar pappa till Pontus och Pontus nickar allvarligt.

"Äntligen jullovstårta" ropar Alice och norpar ett av barnen. Hon torkar av grädden som följde med och sätter fingret på Hejkon Bacons tryne. "Jullovsgris" skrattar hon. Hejkon Bacon slickar i sig detta vita jullov och skrattar hon också, gott!

Pontus och Alice sätter sig vid bordet och tar stora bitar av tårtan. Pappa lyfter upp Hejkon Bacon på kökssoffan och lägger en tårtbit på tallriken, den med grisen på. Han som brukar skälla så när Hejkon Bacon försöker norpa en smörgås eller något annat gott från bordet. Fort innan han kommer på det stoppar hon trynet i tårbiten. Alice, Pontus, pappa skrattar när Hejkon Bacon glufsar så hon skvätter grädde över både sig själv och bordet.

"Men pappa" säger Alice när de står i hallen med jackorna på, "är du helt säker på att Hejkon Bacon får följa med?" Hejkon Bacon spetsar öronen, hon som aldrig fått följa med till Alice skola. Och pappa han svarar ja. Idag är verkligen en konstig dag tänker Hejkon Bacon när hon traskar efter de andra.

Fast in i skolan får hon inte komma. Inte pappa heller. Alice får gå in en stund men sedan kommer hon ut tillsammans med alla andra barn och de sjunger sånger och läser dikter. Många vuxna är där och lyssnar och en del småbarn också. Och djur! Hejkon Bacon spejar mellan alla människoben men ser bara hundar. "Det förstås" säger hon till hunden bredvid, "de flesta grisar måste väl vara hemma och göra jul men jag har redan gjort så mycket så jag kan ta en paus. Fast nästa år bryr jag mig nog inte om det här julandet, då åker jag nog till öarna istället." Hunden tittar oförstående på Hejkon Bacon och då kommer hon på att det säkert inte finns några hundfester. Inte heller har hon sett några julhundar. "Det gör inget att du inte har någon fest" tröstar hon den stackars hunden, "alla kan inte vara grisar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett avtryck.