onsdag 17 december 2014

Adventskalender - sjuttonde december"Varför kan aldrig vi åka till Thailand på jullovet?” frågar Pontus när han slänger ifrån sig skolväskan, ”Alla andra åker ju varje år men aldrig vi.”
”Vi var ju på semester i somras” säger pappa.
”Det var ju så länge sen så det nästan inte finns” gnäller Pontus, ”och de andra hade också semester då och nu så åker de till Thailand i alla fall. Tänk pappa, du skulle slippa stå och frysa när bussen är sen, istället skulle du kunna ligga på en strand och läsa de där böckerna du alltid säger att du vill läsa. Jag kan till och med ta hand om Alice ibland.”
”Mm, det vore nått det” suckar pappa och hänger upp Pontus väska. ”Men vi har inte råd.”
”Men nånstans kan vi väl ändå åka? Jag kommer att dö om jag måste gå här hemma hela jullovet.” säger Pontus när han kliver in i köket. Han faller rakt ned i kökssoffan så att trät knakar och där blir han liggandes med munnen öppen och armen dinglandes över kanten.
”Hm” säger pappa, lutar sig mot dörrposten och tittar in mot bokhyllan i vardagsrummet, ”det vore inte helt fel. En vecka kanske vi skulle ha råd med.”
”Menar du det?” Pontus är inte alls död längre.
”Mm” fortsätter pappa, ”Kanarieöarna ska vara fint.”
”Du är ju inte klok. Kanarieöarna? Ska vi gå på grisfest då? Och dansa i poolen? Som på de där filmerna som du gillar så mycket, med han tönten som aldrig har varit på semester innan. Då dör jag hellre!” och den stackars soffan protesterar än en gång när Pontus drösar ned.

Men Hejkon Bacon blir glad! Åka till öar där man har fest för grisar, det vore fint det. Hon går in i pappas rum och börjar krafsa på hans garderob. Ju förr de får packat och kan åka desto bättre!

"Hejkon Bacon" ropar pappa, "vad du än gör. Sluta genast!"
"Det där du googlade om minigrisar stämmer ju inte alls. säger Pontus, "de är ju asjobbiga."
Pappa suckar "Ja, man ska visst aldrig lita på nätet. Det är ju.." och så ryser han till. "Vi kan inte åka nånvart, ingen kommer våga ta hand om Hejkon Bacon."
"Fast med diktatorgrisen" konstaterar Pontus och skakar av sig känslan av varm sand undet fötterna.

2 kommentarer:

 1. Oooo, "skakar av sig känslan av varm sand under fötterna". Snygg mening och snyggt avslut!
  Jag håller tummen för att Hejkon får komma hem till sin mamma sen. Tycker hen verkar ha det lite jobbigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du visste vad glad jag blir av återkoppling! För övrigt tycker jag att Hejkon Bacon verkar vara en rätt obstinat typ :-)

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.