onsdag 24 december 2014

Adventskalender - tjugofjärde december


Fast Hejkon Bacon kan inte vänta tills det blir morgon på riktigt utan väcker Pontus medan det fortfarande är mörkt. Pontus stönar men det bryr hon sig inte om, det är ju hon som gör jul och bestämmer hon att det är jul så är det.
”Jag kan inte knyta om du snor runt hela tiden” suckar Pontus och då står Hejkon Bacon still i nästan en halv minut innan hon bestämmer sig för att en julrosett inte behöver vara ordentligt knuten. Hon sladdar på trasmattan i hallen, får fäste precis innan hon dundrar in i köksdörren. 
”God Jul, God Jul” skriker hon när hon far in i Alice rum och skuttar upp i sängen. Alice gnyr och vänder sig bort när Hejkon Bacon trampar runt på henne. ”God Jul sa jag” ylar Hejkon Bacon och buffar till Alice så att hon är tvungen att vakna. Alice blinkar och sen skrattar och gråter hon samtidigt. Hejkon Bacon slickar bort tårarna och snor runt i Alice famn.
”Pappa, Pontus, det blir jul!” skriker hon. Och då suckar Hejkon Bacon belåtet och kurar ihop sig i Alice famn. Hon klipper med ögonen och känner hur trött hon blev av allt julande och så somnar hon.

När hon vaknar luktar det jättegott. Pappa har sprungit till kiosken och köpt falafeltallrikar till alla fyra. Och Hejkon Bacon får sitta i soffan igen.
”Men bara idag” säger pappa.
”Och på skolavslutningar och födelsedagar” säger Alice.
”Och påsk och midsommar” lägger Pontus till och så skrattar de alla. Och äter.
”Bästa julmaten nånsin” säger Pontus och väger på stolen.
”Fast sillen…” suckar pappa.
”Nä pappa, det är också djur och vi har lovat Hejkon Bacon.” säger Alice. ”Eller du kanske inte vill heta Bacon längre?” Men jo, det vill hon för det rimmar fortfarande så fint.

När det är dags för julklappsutdelning ställer Alice fram sin blomma som Hejkon Bacon pyntade. Fast blomman syns nästan inte när de lägger alla klappar runt den.  Två av paketen är till Hejkon Bacon.”Jag skrev glad istället för god jul” viskar Alice till Pontus när Hejkon Bacon öppnar paketet med bonaden, ”för att han inte ska tänka på att människor tycker det är gott med grisar.”
Av Pontus och pappa får Hejkon Bacon ett kuvert, det är svårare att öppna än ett paket så Alice får hjälpa till. ”En resa till…” ljudar Alice och sen börjar hon klappa händerna så att pappa får läsa klart ”…gården så att du får hälsa på din mamma.” Och då blir Hejkon Bacon så glad så hon råkar bita Pontus när han vill dra med honom till rummet men Pontus bara skrattar och verkar inte komma ihåg att Hejkon Bacon lovat att aldrig mer bitas. På rummet drar Hejkon Bacon fram Pontus rosetthalsduk, hon vill vara julklapp igen. Och det får hon. Och Alice blir lika glad igen.
”Världens bästa julklapp” skrattar hon och kramar sin gris.

1 kommentar:

Lämna gärna ett avtryck.