söndag 7 december 2014

Adventskalender - sjunde december”Ska du bo där jämnt?” suckar Alice när hon drar undan kappan så att Hejkon Bacon blir synlig. ”Mina stövlar är jättefina men de är liksom ingen säng.” Hejkon Bacon bara fnyser och bökar sig längre in i hörnet.
”Visa henne julpyntet” ropar pappa från vardagsrummet där han håller på att sätta upp adventsstjärnan en vecka för sent.
”Titta här, den här har jag haft sedan jag var en liten bebis och den här är din och du är ju fortfarande en liten bebis så du har haft den lika länge.”
Har Hejkon Bacon julpynt? Hon som inte ens vet vad det är. Hon lyfter lite på trynet och vänder ett öga mot Alice. Och där är den, en liten, liten gris som äter något gott! Och en gris till men den grisen äter ingenting utan har sällskap av en människa i röd mössa. 
”Din gris äter gröt och min hjälper tomten, tycker du om den?” frågar Alice och håller fram grisen så att Hejkon Bacon kan lukta på den. Och hon tycker om den även om den där gröten är för hård för att ätas. ”Var vill du ha din gris?” Hejkon Bacon vet precis var och nu sätter hon av in till Alice rum, drar ned filten från sängen, bökar in den i ett hörn och buffar sedan på Alice tills hon lägger ned grisen på filten. ”Konstigt ställe att julpynta på” suckar Alice ”men om det gör dig glad så…”. Och Hejkon Bacon är glad, hon lägger sig bredvid grisen och buffar och pussar på den. Då och då tittar hon på Alice som fortsatter att ställa ut saker i sitt rum. Grisar. Konstiga hästar som har horn och drar en vagn utan hjul. Människor i röda mössor som bär på saker. Människor i röda mössor som läser sagor för barn och djur.

Nu förstår Hejkon Bacon! Människor älskar djur, det är djur som julen handlar om och det är därför som hon är här. För att Alice ska kunna läsa sagor för henne och bli glad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett avtryck.