fredag 12 december 2014

Adventskalender - tolfte decemberPå morgonen är Hejkon Bacon uppe först av alla. Hon buffar på Alice som bara mumlar och puttar undan Hejkon Bacon innan hon börjar snarka igen. Pontus dörr är som vanligt stängd men Hejkon Bacon slänger sig mot den så det dunsar i hela korridoren. Sen dunsar det på insidan av dörren och Pontus skriker något som absolut inte låter som ”tack för hjälpen”. Återstår alltså pappa men han bara sover och sover även fast Hejkon Bacon både skuttar och pratar allvar med honom.
”Bäst att förbereda i alla fall så går det fortare sen” tänker Hejkon Bacon och börjar dra ut Alice glitter på golvet. Sen dukar hon fram allt hon når i köket, det blir potatis från skafferiet och en påse lussekatter som låg vid diskbänkskanten.

”Va, har här varit inbrott?” utbrister pappa när han äntligen kommer upp.
”Heeeeejkoooon” hörs samtidigt från Alice rum och tårar trilla på hennes kinder när hon springer in i köket med famnen full av glittertrassel.
”Vad skriker ni om?” undrar Pontus när han lufsar in i köket. Hejkon Bacon dansar omkring på golvet, Nu är äntligen alla uppe, nu kan de åka till det där lussefirandet. Hon springer till ytterdörren, tillbaks igen och buffar på än den ena och än den andra och så tillbaks till dörren igen. Men ingen rör sig. Eller Pontus plockar skrattande upp frukosten från golvet, kastar prick med potatisarna, medan pappa och Alice trasslar till glittret ännu mer.
”Kolla Hejkon Bacon, hon tror visst att hon ska få följa med” skrattar Pontus. Han rycker loss en bit glitter och slänger den på Hejkon Bacon. ”En gris i ett luciatåg, då skulle det inte bli så tråkigt i alla fall” säger han och garvar ännu mer.
”Men Hejkon Bacon” säger pappa och tittar sådär konstigt, ”grisar får inte följa med till skolan.”
”Inte nu igen” suckar Pontus när Hejkon Bacon börjar illtjuta. ”Jag drar nu, hej då” och så tar han på sig jacka och skor och smäller igen ytterdörren.
”Det är ingen idé du tjuter så” säger pappa till Hejkon Bacon, ”du får ändå inte följa med. Skolans regler, inga djur får vara där.” Och så gör han och Alice sig i ordning och går fast Hejkon Bacon protesterar det högsta hon kan. ”Dumma människor” tänker hon när ytterdörren slår igen för andra gången den morgon, ”nu kan de glömma att jag ska hjälpa dem att göra jul.”

”Nu är vi hemma igen” ropar Alice men ingen gris kommer och möter henne. ”Kom, jag har med lussekatter och pepparkakor till dig, från luciatåget” lockar hon. Men Hejkon Bacon har bökat in sig i filten tillsammans med sin mjuka kompis som hon har burit med sig från fåtöljen, och sin hårda kompis. Några fler kompisar vill hon inte ha, så det så! När Alice försöker mata henne med lussekatt fnyser Hejkon Bacon så att det blir smulor över hela filten. Hela eftermiddagen och kvällen försöker Alice bjuda på mat, läsa sagor och sjunga roliga sånger men Hejkon Bacon bara fnyser tills var. När hon svarar alls. Till och med pappa är inne med vatten och mat men Hejkon Bacon tänker aldrig äta något från människor mer.  

”Pappa, Hejkon Bacon hatar mig” snyftar Alice framåt kvällen.
”Det ordnar sig nog ska du se.” säger pappa och kramar om Alice. ”Hur kan en gris bli så arg för att den inte får följa med till luciatåget” muttrar han in i hennes hår.
Och då kommer Alice på det, hon ska orda ett eget luciatåg!
”Hejkon Bacon! Det är inte lucia förrän imorgon, det var bara på skoj idag i skolan. Du och jag ska lussa här hemma imorgon!” Pontus stönar men pappa hyschar honom för nu tittar faktiskt Hejkon Bacon upp. ”Pappa! Hejkon Bacon måste ha en pepparkaksdräkt.” utropar Alice och då nickar Hejkon Bacon.  Pappa skakar på huvudet men suckar när både Hejkon Bacon och Alice börjar tjuta.
”Jahaja” suckar pappa, ”men då måste ni borsta tänderna och lägga er utan tjat ikväll för jag måste sy.” Han suckar igen när Alice och Hejkon Bacon börjar dansa och så går han och letar reda på nått brunt att sy i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett avtryck.