fredag 19 december 2014

Adventskalender - nittonde december


"Men pappa, snälla..." säger Alice vid frukostbordet.
"Nej har jag sagt" svarar han bakom tidningen.
Alice suckar och brer en macka till. Så vänder hon sig mot Hejkon Bacon, "schhhh" viskar hon med fingret mot munnen och så glider hon av stolen och sätter sig på golvet. Hon bryter smörgåsen i två delar och håller fram fatet mot Hejkon Bacon. Försiktigt tar Hejkon Bacon en bit och fnissandes tar Alice den andra.

"Men vad ni smular" säger pappa när han viker ihop tidningen. "Ja ja, du får sopa golvet sen." och så går han från köket utan att säga åt Alice att göra sig i ordning för skolan. Alice gör en macka till som de delar på och sedan en till. Medan Alice dukar undan så äter Hejkon Bacon upp alla smulor. Alice skrattar, tänk att hon inte behöver städa nu när hon har en minigris. Det är som en extra julklapp.

"Kom" säger Alice till Hejkon Bacon, "vi gör en koja." Alice slänger in sina kuddar under sängen, det är för att de ska sitta bekvämt förklarar hon. Hon drar i täcket så det nästan trillar av sängen men det vill ändå inte bli väggar på hela långsidan. Då springer Alice till vardagsrummet där pappa sitter och läser en bok. "Får jag låna ditt täcke?" frågar hon och Hejkon Bacon tänker att nu är det kört men pappa svarar ja. Hejkon Bacon tycker att det är jättebra att pappa har glömt skolan för då kan hon och Alice leka massor.

När Alice har fått alla väggar på plats så hämtar hon prassligt papper och en sax och så kryper de in i sin koja.
"Vilken färg vill du ha?" frågar hon och då buffar Hejkon Bacon på det röda pappret för det är mest likt henne. Alice lägger ihop ett rött papper och ett vitt och så börjar hon vika och klippa. Sen hämtar hon snöre och tejp. "Egentligen ska man ha godis i men då tar Pontus bara sönder dem." säger hon och knyter ihop allt trassel. "Nu är din klar. Jag ska ha en grön" och så viker och klipper hon igen.

När de kryper ut från kojan går Alice fram till sin dörr.
"Det heter julgranskaramell" säger hon, "men du hade ju sönder granen så de får hänga här." och så hänger hon upp trasslet på handtaget. När hon vänder sig om igen har hon tårar i ögonen. "Varför gjorde du sönder den? En del av mina julgranskulor blev trasiga." Hejkon Bacon buffar på Alice, försöker säga att Alice inte ska bry sig om en dum låtsasskog, men Alice går bara därifrån.

Täckena fladdrar när Hejkon Bacon kryper tillbaks in i kojan, just nu vill hon inte ligga på sin filt med sina kompisar. Hejkon Bacon är fortfarande glad för att låtsasskogen är borta men Alice är ledsen. När hon tänker på det får hon ont i magen så hon försöker tänka på roliga saker istället men det går inte. Även när hon blundar och tänker på pepparkaksgrisar och marsipangrisar så ser hon Alice ledsna ögon. Alice som gillade allt som glittrade i trädet. Men nu vet Hejkon Bacon!

Ingen bryr sig om henne när hon smyger runt i lägenheten och idag är hon glad för det. Försiktigt knuffat hon upp Pontus dörr, han sover fortfarande. Där vid hans sängbord ligger tre färglada bollar, hon tar en av dem i munnen, går tillbaks till Alice rum och gömmer bollen i kojan. Skafferidörren står på glänt, dit in smiter hon två gånger. Och så Alice halsband. Hon klättrar upp i Alice säng, balanserar vid fotänden och släpper försiktigt ned sakerna en och en. Men det fattas fortfarande något. Hejkon Bacon bökar runt i Alice leksaksbackar och där är den, en såndär rödklädd människa som också gör så det blir jul. Försiktigt, försiktigt placerar Hejkon Bacon den på en gren och nu är det klart. Glatt springer hon till vardagsrummet där Alice tittar på tv. Hejkon Bacon buffar och grymtar men Alice vill inte alls komma med. Först när Hejkon Bacon drar i Alice byxben tittar Alice ned.
"Men vad är det?" fräser hon, "ser du inte att jag kollar på film?" Och då vill inte Hejkon Bacon visa längre. Fnysande går hon in till sin filt och bökar ned sig.
"Men jag menade ju inte så" ropar Alice och kommer efter, "det var bara så spännande." Så stannar hon mitt i steget och tittar på sitt fönster."Pappa! Pontus! Kom! Hejkon Bacon har gjort en julgran till mig!" Hon slänger sig ned bredvid sin gris och kramar och pussar Hejkon Bacon så hon blir alldeles blöt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett avtryck.