Eva pustar ut när hon se sin dotter med man svänga in på parkeringen
nedanför huset. Lukas hann inte ens
sätta sig vid frukostbordet innan han började fråga när mamma och pappa skulle
komma och sen har det bara fortsatt. När han inte har frågat om de inte bara ”yttepytteminilite”
kunde börja med julgodiset innan mamma och pappa kom.
Lukas far upp när han hör ringklockan, ”Aj!” skriker han när han
törnar emot hallgarderoben. ”Var har ni varit?” hälsar han sina föräldrar med ”jag
har nästan svultit ihjäl.”
”Vilken tur då att vi har handlat” skrattar hans pappa och langar över
två fulla kassar. ”Lukas, inte på hallgolvet! Ta med grejerna ut i köket.”
”Jag vill göra sånt med mandel och sådana här kletiga saker” Lukas
kommer tillbaks ut i hallen och viftar med ett paket dadlar.
”Nina med!”
”Hon vill verkligen göra allt som Lukas gör” suckar Stella.
”Det gör inget mamma, jag ska lära henne.” svarar Lukas och så tar han
Nina i handen och går tillbaks ut i köket. ”Mormor, du måste göra sådana där
goda där du doppar mandelmassa i choklad.”
Prasslet från påsarna hörs ut i hallen. ”Och pappa, du får göra
ischoklad.”
”Delegera det kan han allt, det kommer han få nytta av i företaget
sen.” skrockar Anders.
”Det är väl bäst att vi gör dem sällskap innan de sätter igång på egen
hand” säger Stella medan hon hänger av sig sin jacka.
”Nina, nu måste du akta fingrarna för det är vassa knivar där. Mamma
säg åt Nina att akta sig.”
”Nina, du måste lyssna på Lukas om du ska kunna få hjälpa honom”. suckar
Stella.
”Nina trycka knappen!”
”Ja, snart. Jag ska bara lägga i mandeln och sätta på locket. Så nu
Nina.” Och Stella kan inte låta bli att le när hon ser Ninas blick på Lukas,
hennes stora idol.
”Nu räcker det Nina, nu ska jag lägga i de där dadlarna. Och
kryddorna. Det kommer att bli som pepparkakor fast tjocka.”
”Men vad har du gjort med mandelmassan? Bollarna flyter ju
ut”
”Ja… Det kanske inte var så smart, vi köpte päronglögg och
jag tänkte det skulle bli gott att blanda i men jag vet inte hur vi ska kunna
chokladdoppa det här” säger han med en svepande gest över klumparna på
skärbrädan.
”Lägg dem i frysen, det gör vi alltid med cakepops hemma hos Arvid.”
säger Lukas utan att ens titta upp från sitt stansande av pepparkakor.
”Nu kör jag lite fikon, är det någon som också vill ha det?”
frågar Stella.
”Inte jag, jag tänkte ta lite av mandeln som jag rostade
igår, kan du köra den först tror du?” säger Eva och sträcker fram en burk.
”Vad bra att ni köpte rättvisemärks choklad.” säger Anders
medan han börjar göra i ordning vattenbadet. ”Den får mig alltid att tänka på
Noël, han berättade att hans barn kan gå i skolan just pga chokladen. När var
det nu jag träffade honom senast? Yngsta dottern var bara fem år då och önskade
sig en hund. Hon måste vara stor nu, undrar vad hon önskar sig i år, det har jag
faktiskt inte koll på.”
”Morfar, jag vill hjälpa dig med chokladen.”
”Nina, kan inte du hjälpa mormor att rulla bollar.” skyndar
sig Eva att fråga innan Nina också vill hållas med den varma chokladen.
Och så slamrar de vidare. Plåtar och burkar fylls med julgodis och
även en del munnar. Och om det inte vore för den uteblivna snön så skulle det
ha varit en perfekt julidyll.
RECEPT JULGODIS
Grundrecept rawbollar
Blötlägg 1 dl mandeln dagen innan. Slå av blötläggningsvattnet och
hacka mandeln. Hacka 1 dl dadlar. Blanda ihop mandel och dadlar tillsammans med
vald smaksättning.
*Pepparkakor; 1 tsk kanel, 1 krm
ingefära, 1 tsk malda nejlikor och 1 nypa salt.
*Lussekatter; ½ påse saffran.
Det kan behöva bladas i lite vatten
för att kunna forma figurer, rulla bollar. Och det går alltid att improvisera
med olika nötter och torkad frukt, solrosfrön etc. och man kan smaksätta med
mint, kakao eller vad man nu är sugen på. Vill man ha det lite sötare så kan
man röra i honung.
Fikonbollar
Blötlägg 1 dl mandeln dagen innan. Slå av blötläggningsvattnet och
hacka mandeln. Hacka 2 dl fikon och blanda ihop med mandeln. Doppa i smält choklad
eller gör raw genom att rulla i raw kakao istället.
Chokladdoppat mandelmassegodis
*Blanda ut lakritspulver i lite vatten eller krossa lakritsgodis.
Blanda in i mandelmassan.
*Skålla mandel, rosta den i ugnen. Mixa och blanda ned i färdig
mandelmassa.
Rulla bollar och chokladdoppa.
*Rör ut päronglögg i mandelmassa, forma bollar och frys in. Ta ut några
i taget när de ska chokladdoppas.
Stör gärna lakrits, rostad mandel och liknande ovanpå direkt efter
chokladdoppet så är det lättare att hålla isär godiset.
Ischoklad
200 gram mörk choklad
100 gram kokosfett från hälsokost, jag föredrar det med kokossmak men
det finns även utan. Alltså inte det där vanliga kokosfettet i silverfolie.
Smält i vattenbad, rör ihop och häll upp i formar.
Att temperera choklad
Om man vill kunna ha sitt chokladgodis framme utan att det smälter så
är det smart att i vattenbad, eller micro, smälta hälften av chokladen och
sedan blanda i resterande choklad i finhackad form. Rör tills allt har smält.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna ett avtryck.