lördag 5 december 2015

Kladdkakehop-plocksrecept

Nu har jag kombinerat tre olika recept på kladdkaka och det blev, om inte lika gott som min vanliga så helt ok. När jag första gången läste om muggkladdkaka som man kör i micron tyckte jag att det lät jättebra, smidigt att kunna göra bara några få portioner så där när det inte är jättemånga som ska fika och man inte vill ha en massa kladdkaka över. Tyvärr upplevde jag att själva kakan aldrig blev god, det var liksom godare att äta bara smeten direkt även fast det inte uppfyllde längtan efter en kaka. Så när Ruth skrev att hon hade upplevt det samma men istället för att ge upp så hade hon provat sig fram till det  ultimata receptet på muggkladdkaka. Bara  några dagar tidigare hade hon även tipsat om att låta stjärnanis dra tillsammans med smöret. Själv har jag ju mitt favoritrecept sedan tidigare där smör och socker får smälta tillsammans vilket ger en väldigt len kaka, sedan är det också mindre mängd socker och större mängd kakao i mitt recept. Och nu så kombinerade jag då dessa tre intressanta recept till ett. Jag tyckte att stjärnanisen gav ganska lite smak, kanske var mina kryddor för gamla, men jag är nyfiken på att testa med exempelvis kanelstång.

Som vanligt med kladdkakor så glömde jag att ta kort utan satt i mig den direkt när den var klar... men stjärnanis är ju en vacker krydda och vill man inte baka eller laga mat med den så kan man alltid hänga upp den i julblomman :-)

Kladdkaka i micro - hop-plocksrecept 
2 st eller 1 stycken och en massa smet att äta upp
 
50 gram smör
½ dl socker
1 stjärnanis
knapp 1 dl mjöl
3 msk kakao
1 krm bakpulver
1 krm salt
1 ägg

Lägg smöret och stjärnanisen i en kastrull och låt smöret smälta, låt allt dra i 15 minuter på låg värme, rör om ibland. Om smöret har stelnat så värm upp det igen, rör ned sockret och låt det lösas upp. Ta upp stjärnanisen och ta av grytan från plattan.

Blanda övriga torra ingredienser och rör upp ägget i en annan skål. Rör i de torra ingredienserna och rör sedan snabbt i ägget. Är man inte snabb med ägget så riskerar man att få bitar av kokt ägg i sin kladdkaka, inte så gott.

När det gäller anvisningarna om hur man ska micra så tjuvar jag dem direkt från Ruth för jag har inget att tillägga här. Fördela smeten i två microsäkra byttor eller muggar och micra en kopp i taget på full effekt i ca 45 sekunder till drygt en minut. Tillagningstiden kan variera rejält beroende på mikrovågsugn, så första gången du lagar muggkakan kan du börja med att mikra i 30 sekunder och sedan köra 10 sekunder i taget och röra lite med en sked mellan varven för att kolla om muggkakan är färdig.

4 kommentarer:

 1. Kul att du inspirerats av receptet och laborerat vidare! Hmm, förstod inte helt när smöret skulle i bara, men jag antar att du menar smör -> torra ingredienser -> ägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst igenom och tycker det är tydligt men så kan jag ju mitt recept utan och innan. "Lägg smöret och stjärnanisen i en kastrull och låt smöret smälta" står det, och sedan tar man upp stjärnanisen efter 15 minuter och häller i sockret och låter det smälta med smöret. Sedan resterande torra ingredienser och sist, och snabbt, ägget.

   Radera
 2. Ah, sorry. Ville bara vara helt säker. =) Tycker det är himla smart att du låter sockret lösa upp sig i det varma smöret innan du gräddar kakan. Just när det är en så kort gräddningstid som det är på mikrokaka, så är det lätt hänt att det blir "grusigt" av sockret annars.
  Ditt recept låter jättegott och lite mer vuxet med mindre socker och större mängd kakao. Jag får prova det nästa gång! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer äta kladdkaka tills det sprutar ut ur öronen på oss :-)

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.