måndag 7 december 2015

Testing, testing (julgodis)

Den här veckan har jag testat lite olika julgodisvarianter i liten skala för att se vilka som ska få ta plats på julbordet. Tidigare har jag alltid köpt mandelmassa men nu bestämde jag mig för att testa att göra själv och då tyckte jag att jag lika gärna kunde testa att söta med dadlar istället för med strösocker. Första gången gjorde jag med det bruna kvar på mandeln och andra gången skållade jag mandlarna. Skållade ger mindre beska fast jag gillade just beskheten.
1 dadel per 1 dl mandlar, mixa till önskad grovkornighet. Ta i lite, lite vatten i taget tills mandelmassan är så hård/lös som du vill ha den.

Jag har testat lite olika smaksättning, ingefära, rosenvatten och saffran. Alla varianter rullades till bollar och doppades i mörk choklad.
Mandelmassa där det bruna runt mandeln har fått följa med.
Jag testade att byta ut en fjärdedel av mandlarna mot saltade pistagenötter. Tänker att det går att göra med alla typer av nötter, med eller utan mandel. 
Pistagebollar i väntan på chokladdopp.
Jag testade även att göra några ischoklad med kokosolja som har smaken kvar, blev jättegott tycker jag. Även neutral kokosolja fungerar bra. Det där processade kokosfettet som man hade tidigare har jag helt övergivit.
Ischoklad på svalning, utanför vräker regnet ned.
DenDärs älsklingsgodis är Mozartkulor men jag tycker inte om dem då jag inte gillar nougat. Han har därför uppfunnit Katarinakulor med en kärna av lakritssmakande chokladtryffel och ett täcke av rosenvatten smakande mandelmassa. Kulorna doppades i mörk choklad och fick hackade salta pistagenötter över sig.
Närmare jul kommer vissa av dessa att göras i större mängd, gör vi dem nu kommer de nog snarare finnas i våra magar än på julbordet :-)


Titta in hos Klockarbarn för mer inspiration.

12 kommentarer:

 1. Mycket gott, men mest förtjust är jag nog i Katarinakulorna ändå!! Lakrits är ju aldrig fel!!! :) Du får ju dubbelt upp i ätande nu då.. eftersom det här bara är testbak... ruskigt smart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag får massor av det allra godaste godiset. Är första året jag gör så här, det släpper loss kreativiteten kände jag direkt.

   Radera
 2. Julgodis är lite av det bästa jag vet. Än så länge har det bara blivit en sats knäck men jag väntar på rätt tillfälle att göra en mintkrokantfudge som blev förra årets höjdpunkt på godisbordet.

  SvaraRadera
 3. Harrligen vad gott det ser ut! Å jag som inte är så förtjust i mandelmassa... Men mandlar å dadlar är ju gott. Och de med pistage! Jag hade tänkt göra godis först om två veckor, får se om jag kan hålla mig.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar alltid hacka en massa mandel och vräka ned i mandelmassan så att den inte blir för söt. Nu testade jag det här istället och jag lär aldrig återvända till köpe. Testa du med, mer mandelsmak, ingen dadelsmak (om man nu inte vill det och har i fler dadlar)och inte sådär strösockerknastrigt som köpemandelmassa. De med tryffel inuti var helt klart godast än så länge. Tror det blev dem av dem, de första som var smaksatta blev en av varje smak och pistagebollarna blev kanske sju till antalet. Smidigt att göra lite så att man kan testa sig fram.

   Radera
 4. Gud, vad gott! Jag har letat ett bra tag efter en matberedare på loppis och så fort jag hittat det skall det bli egen mandelmassa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en stavmixer med en liten minihacker till, funkar bra.

   Radera
 5. Tack för det receptet ska jag genast pröva :) gjorde inte julgodis förra året..då jag var dålig men nu hoppas jag orken är med :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du mår bättre nu. Blir spännande att se hur dina julgodisar blir.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.