måndag 21 december 2015

En årslång utmaning har nått sitt slut

Jag har ju kört på mat-tema och har klurat på vad jag skulle göra och äta upp denna månad. Men sen så landade jag i att det är så mycket adventspyssligt som jag hellre vill göra och eftersom jag inte vill ha fler prylar så tänkte jag hoppa denna sista månad av monthly makers. Men så började jag tänka på vårblommor och på vaser till sådana. Ute är det varmare än vi hade det på midsommar och på en del ställen är det knoppar! Jag är så dubbel till detta, ur hostningssynpunkt trivs jag bättre utan kyla men klimatmässigt oroar det. Nu hade min hjärna i alla fall, trots julpynt och adventsmys, börjat fundera på hur det går att liva upp de glasburkar och glasflaskor som bland annat används som vaser. Det fick inte vara permanent eftersom burkarna och flaskorna måste kunna användas även som just det också och fixa ett varv i diskmaskinen så det där med att limma på pinnar och garn gick bort. Sen såg jag vägghängda pinngranar och tänkte att om jag knöt ihop pinnarna med resår så kan jag lätt fästa dem runt burken när jag vill. Pinnar knipsades till men så insåg jag att även om jag gillar pinnburkar hos andra så gillar jag det inte här hos mig. Då tänkte jag sticka ett fodral istället. Första grejen blev att kolla youtube för att se hur det nu var man lägger upp maskor. Det var lite roligt, för DenDär och jag insåg att det finns två olika sätt att göra det på och att vi har lärt oss varsitt.

Ett av mina loppisfyndade nystan med mattrasor har så härliga färger så jag började med det, tyvärr blev det mest en brun röra när det hamnade i en stickning. Jag botaniserade bland garnnystan och började sticka några gånger bara för att inse att nä, så där ville jag inte ha det.
Två av försöken som jag inte gillade.

Sen kom jag på att jag har en trasig strumpa och den var ju nästan bara att dra på. Smidigt! Och enkelt att förvara när burken ska användas till annat.

Men så var det det där stickandet. Jag tyckte det kändes lite tråkigt att inte ha kvar något av det jag stickade när jag ändå hade suttit med det såpass länge. Men så kom jag på att Virk ser lite väl brun ut där i julgranen så hen fick en röd halsduk. Även denna är stickad ett flertal gånger. Först som 6-maskig men då tog mininystanet slut innan halsduken var tillräckligt lång. Sedan la jag upp 3 maskor och stickade en bit men det blev så tråkigt att hela tiden vända så jag repade upp igen och la upp en massa maskor och så stickade jag tre varv innan jag maskade av.

Så detta glastema har gett mig en rolig vas som väntar på vårblommorna, en framtidsutsikt för mönstrade strumpor, en dos träning i hur man lägger upp maskor och hur man repar upp och lite mer julrött i "granen".

Och med det tolfte temat är monthly makers slut! Jag har varit med varje månad och det är kul att titta tillbaks på vad jag har gjort.

Papper - i januari bodde jag mest i Stockholm medan mina saker fanns kvar på gamla stället så när min mamma fyllde år så återbrukade jag ett julkort som vi hade fått och gjorde ett grattiskort. Det är tänkt att ge lite skafferikänsla med bård och burkar och presenten var också en burk med chokladigt innehåll.

Återbruk - i februari höll vi fortfarande på att få till det här på våra 25 kvadratmeter och jag kapade bokhyllor och allmänt flyttade om grejer. Det har flyttats om några gånger sedan dess men nu har vi äntligen landat i något som känns både mysigt och funktionellt.

Lera - i mars gjorde jag mig en påskdrake av potatismjöl. Även om det länge såg ut som katastrof, och blev ett inlägg mest om hur man inte skulle göra om man gjorde lera, så blev jag i slutändan väldigt nöjd och draken, som var tänkt som ett engångspynt, bor fortfarande kvar.

Tändstickor - i april fick DenDär en liten resväska i present, inuti fanns en lapp om att han skulle få en heldag på stan i ätandets tecken. Så en solig dag traskade vi runt och upptäckte nya favoritställen. Fast mitt favoritanvändingsområden för tändstickor, utöver att tända ljus och eldar och sånt, är ändå att få skruvar att fästa i söndergängade hål.

Magi - under våren drog jag igång utmaningen Mystery Box och i maj visade vi alla upp vad vi hade skapat av det material som någon annan hade skickat till oss. Det kändes magiskt att jag faktiskt fick ihop något och så inspirerade det mig till att skriva en berättelse om det jag hade skapat. Luftballongen är numera slaktad men delvis återanvänd på olika sätt.

Mönster - i juni kom jag på vad jag skulle göra med den lilla tygslatt som jag hade kvar, jag tyckte alldeles för mycket om den för att låta den ligga. Det blev en magnetisk anslagstavla för mina berättelseidéer. 

Rymden - i juli kände jag att jag inte ville ha fler prylar men jag ville fortfarande vara med i utmaningen. Svaret blev att börja göra ätbara saker.

Textil - i augusti kalasade vi på en nåldyna och insåg att vanliga lingon och gräslök passade väldigt bra ihop smakmässigt.

Natur - och i september så åt vi en fjäril på en sommaräng. Det är ju dags för oss att börja äta insekter sägs det så det här får väl räknas som ett försiktigt första steg : )
Fast lite annat skapande blev det också, bland annat en arg gurka fick agera stämpel. Någon dörrskylt blev det aldrig av mina olika varianter men gurkan fick bli en tavla.

Garn - i oktober gav jag mig på att virka med glasnudlar vilket inte gick så bra. Dock har jag ännu inte släppt tanken på att få till det men tänker att jag ska öva lite mer på att virka med vanligt garn först.

Ljus - i november började det bli dags att julpynta och vi åt ett köttfärshus med potatismosskog.


Och så bestämde jag mig ju för att göra om även de tidigare temana i ätbar form. Papper och återbruk fick samsas i samma rätt när jag gjorde vårrullar av rispapper och kokade nudlarna i det av kokosfett smaksatta vattnet som var kvar efter att jag hade ångkokat morötterna. Rispappren i sig själv är så vackra och jag funderar fortfarande på hur jag ska kunna använda dem för någon form av belysning. Mindre vackert blir det när man tappar det blötlagda rispappret i en hög på handduken...


På temat lera så rörde jag ihop en saltlera ganska likt den jag hade gjort till draken och täckte rotsaker och citron med det. Efter en tid i ugnen så var de goda att äta.

DenDär fick stå för tändsticksskapandet och han gjorde flamberade saffranspannkakor till adventsmyset.


En kanin trollades fram ur en auberginehatt.

Summa summarum så har det varit en väldigt rolig och klurig utmaning och jag är glad att jag hängde kvar även när jag inte ville göra fler prylar. Det är kul att leka med maten och det har jag fortsatt med även utanför monthly makers och lär göra igen och igen och igen.

3 kommentarer:

  1. Jösses, så kul vad ett litet inspirationsord kan göra med ens kreativa process - och hur mycket tid en kan lägga ner! ;) Bra jobbat!

    SvaraRadera
  2. Så mycket fint du har gjort under året. Älskar verkligen idén med strumpan som dras över en burk!

    SvaraRadera
  3. Oj, vad du har varit flitig under året!! Kul att få ta del av det i en enda sammanställning!!

    SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.