fredag 16 januari 2015

Vit... (fotoutmaningen)


Vit som snön som kommer och går. Vit som lögnen som kanske gör skada ändå. Vit som duvan som står för freden. Vit som gravljusen som står på Sergels Torg i Stockholm.


Terrorister dödade människorna i Paris. Inte muslimer. I alla tider har ismer utnyttjats för att rättfärdiga sånt som inte går att rättfärdiga. Och idag vill alla vara Charlie, stå upp för yttrandefriheten. Det är vackert i sig. Men jag kan inte låta bli att fundera på vad jag och alla andra gör i vardagen. Tar jag diskussionen? Uppmärksammar jag diskriminerande strukturer? När jag var yngre gjorde jag det. Men jag har blivit lat och bekväm. Jag vill betala skatt och så ska alla ha det bra. Jag vill öppna Sveriges gränser för alla som vill leva i fred men jag vill inte se tiggare. Dubbelmoral.

Mer övervakning talas det också om nu. För att göra den otrygga världen mer hanterbar. För vem? För oss som har haft turen att födas i länder som är relativt fredliga? För människor som råkar befinna sig där terrorstyrkorna drar fram och skapar riken? Terrorister som vill tvinga på andra sin maktfullkomliga tolkning av islam. Terrorister som i Allahs namn dödar ofantligt många människor, däribland muslimer.

Vad är deras yttrandefrihet värd? När ska vi vara Fatima?


(Fotoutmaningen)

8 kommentarer:

 1. Bra och viktig tolkning! Och tänkvärt....
  Ha en fin fredag,
  // Jennica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Hade en del andra foton men så ramlade jag på detta och tankarna som snurrade ville ut. Hoppas du också har en fin fredag. Och att du också publicerar ett foto, det är så kul tycker jag att se alla olika infallsvinklar.

   Radera
 2. Läste ett så bra inlägg nånstans om hur dessa terrorister förstör för den stora massan fina, troende, snälla muslimer. Men hur även samma massa av bra människor blir sårade när deras tro och livssyn hånas och kränks. Yttrandefrihet är viktigt men kommer även med skyldigheter.
  Som du skriver är det viktigt och tänka efter vilka strukturer man är med och stödjer utan att tänka på det. Debatten blir så lätt svart eller vit där man måste välja sida annars väljer någon annan den åt en...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig om detta att rättigheter kommer med skyldigheter. Har försökt skriva mer till svar men snurrar in mig själv, behöver nog fundera mer. Det är så svårt det här med vilka som ska få avgöra vilka skyldigheter som följer på vilka rättigheter, då kommer ju strukturerna och maktobalansen in. Önskar det vore så enkelt som "Live and let live"

   Radera
 3. Jag finner inte ord,...vill skriva mycket om din tolkning och det som hände i Paris och som händer överallt i världen.
  Det är så stort och hotfullt men får inte fram något nu. Ville i.a.f visa att jag varit här och läst.
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkom gärn när du funnit orden. Jag vill gärna ta del av dina tankar.

   Radera
 4. Verkligen aktuell bild. Visst är det tråkigt när man utnyttjar namn och rörelser för att skapa kaos och oreda. Går ut över så många, både icke-muslimer och muslimer. Alla förlorar på det.

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.