söndag 1 februari 2015

Chokladkletiga händer denna veckaNu så har mamma fått sin present och jag kan avslöja att det som vanligt var något ätbart. I Barcelona köpte jag ett jättegott chokladklet som jag sedan har försökt både beställa i kedjans webshop och efterapa själv. Inför jul fick jag till en variant som var god men inte lika kletig som originalet men nu, nu har jag lyckats!

Rätt som det var mindes jag nämligen en varm chokladsås som jag blev bjuden på för många år sedan. Gjorde den sedan själv och den var verkligen jätteenkel, en del vardera av tre ingredienser och en försvinnande gnutta salt som jag inte har vågat utesluta. Testade med grundreceptet och det blev perfekt varm chokladsås som blev för hård när den stelnade. Dessutom kristalliserade sig strösockret efter någon dag. Efter en hel del klurande på hur man räknar om mängd strösocker till florsocker så ersatte jag det rakt av och så sjöd jag blandningen en kortare stund. Testade samtidigt att ha lite kokosfett i en del av smeten men det var inget som behövdes för den enkla grunden höll sig kletig alldeles på egen hand


Chokladklet Español

1 dl florsocker
1 dl kakao
1 dl vatten
½ krm salt

Vispa ihop allt i en kastrull som är så stor så smeten nätt och jämt täcker botten. En normalliten kastrull räcker till en sats. Sjud på medelvärme, rör mest hela tiden med en sked. När smeten har blivit blank och börjat tjockna skopar du upp den i en burk och låter det svalna utan lock.

Vill du istället ha varm chokladsås så sjuder du den tills den tjocknar ännu mer. Håll den varm i vattenbad när du serverar den, den stelnar fort när den svalnar. Smaksätta går ju också jättebra att göra. Vill minnas att jag gjort mintchokladsås.Ja, det var vad som har varit i mina händer (och mun) under denna vecka. Här kan du kolla in vad andra har sysslat med denna vecka. Inspiration!12 kommentarer:

 1. Det verkar gott! Varianten med mint verkade också riktigt trevlig :) Använder du "kletet" till något särskilt, eller äter du det som det är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äter det som det är, brer det på kex och i julas på mandelmassa. Gillar man kletpålägg så kan man ju ha det på macka.

   Radera
 2. Oj, vad du har jobbat med olika recept. Måste ha tagit hela veckan att experimentera sig fram till det. Kul att du lyckades till slut. Blir/blev säkert en uppskattad present. Pappersleran har jag köpt men säkert finns det recept på nätet. Jag har bara aldrig tänkt på att man kunde göra själv. Tack för att du är med i utmaningen.

  SvaraRadera
 3. Samma recept har vi alltid använt till chokladsås (alltså till glass) i min familj, fast med strösocker. :)

  SvaraRadera
 4. Chokladklet! Bara namnet säger ju att det är något riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte fundera ut något annat namn med Chokladklet fick det bli för det säger ju allt.

   Radera
 5. Låter farligt att ha en sån burk stående i kylen. Skulle ju ta slut alltför snabbt...!

  Ja, hösten/vintern är en bra ufo-tid. Jag brukar hålla på den perioden varje år och sen frampå våren startar jag upp massa nytt...
  Men nu kommer jag fortsätta med ufon ett tag till i alla fall. Måste komma i bättre ordning med mina pryttlar och ett sätt är att avsluta olika projekt :) Så jag tänker hålla igång med ufon så länge jag orkar, eller tills de är slut!

  Nej, tävlingen har jag inte hört om, men om semlewrapen däremot och den kanske är ett resultat av tävlingen?
  Hörde också att de i Trollhättan gjorde en variant där bullen är som ett korvbröd och mandelmassan som en korv i och grädde ringlad ovanpå.
  Många varianter finns det numera :)

  SvaraRadera
 6. Kletet ska stå framme. Dt är så mäktigt så det tar inte slut jättejättefort. Fast om man har glass i kylen så kan det ju hända att det går åt mer klet än vanligt... Lite vatten och klet och en sväng i micron.

  SvaraRadera
 7. Japp, den chokladsåsen är en klassiker. Jag använder strösocker eftersom den inte sparas utan ätes på en gång med glass eller marängswiss.
  Nu finns mitt bullrecept på min andra blogg, välkommen att kika in:
  http://dubbelhakorna.blogspot.se/2015/02/bullar-med-blabar-och-tosca.html

  SvaraRadera
 8. Klart att du får länka! Och skriv gärna en kommentar hos mig när du bakat, ge ris eller ros eller berätta om du ändrat något!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.