söndag 15 februari 2015

I mina händer – ♥bus och en magisk krydda

Jag tycker att alla hjärtans dag är mysigt, en extra påminnelse om att visa sina nära och kära att man bryr sig om dem. Och jag älskar att ge presenter; på födelsedagar, till jul och när andan faller på. Att affärerna, inför fjortonde februari, skyltar med geléhjärtan och röda rosor ser jag mer som ett jippo.

Nu i år så började det med en liten buspresent. På en rolig butik log jag när jag under den blinkande skyltningen hittade näsdukar med hjärnan på och medan jag gick runt i butiken så började jag leka med tanken på vår improgris Hacon Bacon. Senast ni hörde talas om honom så skulle han ju dra till Hollywood för att göra karriär. En dag upptäckte vi att han var tillbaks, eller så hade vi kanske glömt att han hade åkt iväg, men här var han i alla fall och ville inte alls prata om sitt filmäventyr. Men nu hade han tydligen nya planer på gång och omtänksam som han är så tyckte han att hans husse skulle ha något att snora i när husse skulle gråta över att grisen återigen beger sig ut i stora världen.

Själv hade jag också slagit in ett paket, hade ramlat över ekologisk timjan när jag letade efter andra kryddor och tänkte att det blev en fin pik om den där timjandoftande falukorven som jag har blivit lovat ganska många gånger nu. Så idag kramades jag lite och passade på att släppa ned paketet på tangentbordet när sambon satt och jobbade.

Men visst är det magiska krafter i görningarna såhär runt kärlekens högtid? För det är dem, och inte tankesnurr, som jag skyller på i detta. Asken med timjan hade nämligen förvandlats till en ask med kummin…

Så där stod vi med kummin som vi inte riktigt visste vad vi skulle använda till men i kylen hade jag vitkål som behövde användas upp och någonstans skvalpade ett minne av kumminstuvad vitkål. Googlade lite och hittade detta (och insåg i efterhand att det var för annan kål). Som vanligt när det är mycket mjölk som ska i redningen så kör jag först lite i taget men sen blir jag rastlös och häller i allt, tänker att det är ju ett färdigt recept och då ska ju mängden mjöl och mjölk funka. Och som nästan varje gång så får jag sen stå där och svära och efterreda. Det smakade ok om än inte lika fantastiskt som det doftade. Och det krävde bara 4 tsk kummin så frågan är vad vi ska hitta på nu. Förslag?


Vad andra har sysslat med hittar ni här.

12 kommentarer:

 1. Haha, kul! Kummin är gott i bröd tycker jag, kanske kan vara något om ni gillar att baka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att baka bröd även om det var länge sedan (liten frys). Kummin borde väl ingå i den där påsen med brödkryddsmix? Isf tycker jag om det.

   Radera
 2. Spännande med vitkål och kummin.

  SvaraRadera
 3. Roligt! Men jag förstår att sambon fick en ursäkt för att inte göra den här korven och kunde skjuta upp det ett tag till. Själv tycker jag doften av kummin är rätt OK men när det kommer till smaken... Det ska vara bröd i så fall, men inte för mycket kummin. För mig hade det tagit en evighet att använda upp det där? Kanske som doftpåsar i linneskåpet? Då kan man ju slänga ner allt i en påse och bli av med rubbet samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doftpåse var en härlig idé. En del till det och en del till brödbak. Och jo, det där matlagandet fick ju lite laga förfall men jag ska se till att hitta timjan snart :-)

   Radera
 4. Mystiskt med magiska alla hjärtan ;) Jag har bara använt kummin i bröd. Kanske baka frallor? De brukar gå åt fort så man behöver inte en stor frys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skulle försöka mig på ditt recept, dt verkade ju enkelt och gott.

   Radera
 5. Kummin är en knepig krydda, tar man för mycket blir det äckligt. Du kan ju prova att göra denna supergoda soppa när du tröttnat på att baka bröd:
  http://dubbelhakorna.blogspot.se/2012/10/en-overraskande-god-kalrotssoppa.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska jag verkligen testa. Tack för tipset! Passar säkert bra med lite kummindoftande bröd :-)

   Radera
 6. Jag använder bara kummin till en rätt egentligen och det är potatishalvor i ugn. Tvätta och delar potatisen i två halvor penslar med olja, sen salt och kummin. Faktiskt supergott fast jag kan ha lite svårt för kumminsmak annars. Kanske passar de till korv men tror att de gör sig bättre till kött och såsmiddagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funderat på om det passar till ungsbakade rotsaker så det var bra att få veta att det iaf funkar med potatis. Lite spännande att testa en massa nytt utifrån en krydda.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.