fredag 6 februari 2015

Mörk... (fotoutmaning)


Så var det dags för ett nytt tema i Fröken Fotos utmaning. Mörk är dagens tema och hos mig så blir det i form av dess samspel med icke-mörker. För mörker är ju inte bara frånvaro av ljus, i mörkret träder andra saker fram som är lätta att missa i full belysning. Och när är det egentligen mörkt? Bara när det är becksvart eller när det som nedan är mörkt men ändå inte?

Förra helgen var himlen helt molntäckt i flera dygn. Molnen var så fyllda med snö så det såg ut som om snödrivorna fanns både på jorden och i himlen.  Snön låg vit på taken och gick ton i ton med himlen. Ungefär som när himmel och hav förenar sig. Otroligt vackert hela dagen.

Utifrån flytten så sover jag utan gardiner och efter en god natts sömn så vaknade jag till en strålande solig morgon. Bara att det varken var sol eller morgon som gjorde mitt fönster till en lysande fyrkant. Inte ens under sommarnätter när solen nästan inte går ner har jag upplevt ett sådant ljus utifrån och nu var det fortfarande mitt i den mörka natten.

Nu har jag ju bara mobilkamera så ni får kika på fotot och sedan får ni blunda och föreställa er hur härligt kontrastrik natten var. Becksvart men ändå inte.

Här där jag bor nu har vi en idrottsplats några hus bort, en sån där idrottsplats med konstgräs och starka lampor och folk som sparkar boll och en massa annat från tidig morgon till sen kväll. Såhär på håll så hör vi inga ljud men de där strålkastarna gör att våra träd framträder i siluett, vackert. Belysningen har flera kvällar fått mig att mumla om att nu glömde vi släcka fönsterlampan. Med en lånad kamera lyckades jag ta ett kort.


 Den lånade kameran fick mig också att inse hur mycket ljus det finns här i lägenheten även när det kan tyckas vara släckt. Ljus som i vanliga fall inte gör så mycket väsen av sig men som med en lång slutartid tränger in i bilden. Såhär såg första försöket ut;

En blå on-knapp på datorn och en orange siffra på transformatorn skapade denna bild.

Ljus är något jag vill leka mer med.

3 kommentarer:

 1. Du har så rätt, mörkt och bäcksvart är ju ändå inte helsvart. Kul reflektion. Bilden med lampan tänd är helgrym!!!

  Ha en fortsatt fin fredag.

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 2. Snacka om att en stad kan lysa upp ibland. Jag tänkte lite på det när jag bodde i stan. Men nu när jag är hemma på landet igen reflekterar jag inte så mycket över hur mörkt här är. Klart det är, det är ju natt!? Sen kommer vänner och hälsar på och är helt lyriska över mörker, stjärnhimlen och tystnad. Ja, just ja. Så är det ju här...

  SvaraRadera
 3. Jag såg framför mig hur snön på jorden bara steg och steg och mötte snömolnen i himlen...hua hemska tanke. Snacka om vitt ljus då! :)
  Lisa

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.