måndag 23 februari 2015

Fler återbrukade/anpassade möbler - Monthly Makers februaritema

Monthly Makers februaritema är återbruk så jag passar på att visa upp fler av våra anpassade möbler.

Där jag bodde förrut hade jag många billybokhyllor och vi ville ha en sådan i hallen men med halvdörrar vilket jag inte hade. Så ramlade vi på en på loppis, en 60-bred som var ihop skruvad med en bennohylla vilket gjorde att det hade gått att montera två 40-breda halvdörrar på den.

Nu blev den inte så klockren i hallen som vi trodde, de där små facken som vi tänkte att vi skulle använda kom liksom för långt bort för att vara direkt praktiska.  Visst hade det gått att kliva in några steg men vi får in grus i läggenheten så det räcker ändå. Och 20 cm hyllpan till är ju faktiskt plats för ytterligare ett par skor. Så en hylla på gamla stället monterades isär och fraktades hit och så fick dörrarna flytta över till den.

Nedersta hyllorna fick bli skoställ så där satte jag plast. Den övre av de två är ett hyllplan som hör till bokhyllan. Den nedersta, där befintlig hylla sitter fast, är en lös trädbit som jag köpte på loppis. Frågade efter nått hyll-liknande i gediget trä till ett annat projekt men så passade den så bra i hallhyllan där den ger det där lite extra djupet. Plasten är från en kapsejsad vakuumförpackning, rejäl plast i dem så de är användbara till mycket även om min upplevelse är att de inte funkar så bra i längden just för vakuumförvaring.

Innanför dörrarna ryms tvättkorgar, toapapper och en massa skruv, spik och annat bra-att-ha pill. Skönt att slippa se det.

60-hyllan och benno tänkte vi lämna tillbaks till loppis, vi hade ju ändå gått med vinst då hela skapelsen kostade mindre än dörrarna skulle ha kostat nya. Men så ville jag ju ha en hylla ovanpå min sekretär och kom på att jag skulle såga av 60-hyllan. Vid sådana tillfällen saknar jag att bo i kollektivhus, det var så smidigt att ha tillgång till ett stort rum med gemensamägda verktyg och plats att fixa på. Jag gillar verktyg och det är lite farligt och mycket dreggelframkallande att ”råka” hamna på den avdelningen på olika varuhus. 

En kväll kom brorsan förbi och då kapades båda hyllorna så nu ser det ut såhär ovanpå sekretären. Eller nästan, det här kortet tog jag när jag plockade ur allt som var intryckt i ett försök att få lite mer ordning. Pysslet förvaras för övrigt sedan flera år i godislådor som matbutikerna gladeligen brukar skänka bort.

Eftersom hyllplanen satte tätt så blev det inte mycket kvar av bokhyllan så den skruvades isär och las till samlingen av ”vid behov”-material. Just en sådan ”vid behov”-bit kom till användning till det som var kvar av benno. Vänd upp och ned och med en av slattarna ovanpå så blev det en sån där förvaringshylla som vi ville ha nära ytterdörren.Så med lite loppisfynd, lite befintligt helt och trasigt och lite slattar från nytt så har vi nu en funktionell skohylla/tvättskåp mm, en avställningsyta med plats för småförvaring och en pysselhylla till min sekretär. Kvar att göra är, kanske, att hänga upp ett tyg framför pysselhyllan för att ge ett mindre rörigt intryck till rummet och att måla med metallfärg på halvdörrarna så att de funkar som anslagstava. Skulle gärna vilja måla även med tavelfärg men då skulle vi ha kritdamm på oss mest hela tiden och även om det väl vore en form av återbruk så känns det inte som en så kul idé.Nu väntar jag spänt på vad temat för mars ska bli. Häng på du också, Monthly Makers pågår året ut. 

10 kommentarer:

 1. Hej! Det blev lite missförstånd med din berättelse igårdagens inlägg. Jag fattade inte att det bara var en av dina berättelse. Lycka till med ditt skrivande. Fin hylla! Tack vare dig hittar jag en massa trevliga utmaningar att delta i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hakar på utmaningar. Skönt att det redde ut sig med berättelsen.

   Radera
 2. Kul med återbruk av möbler som till slut resulterade i så många olika förvaringsmöbler! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liten yta kräver sitt pyssel med förvaring.

   Radera
 3. Snacka om att se möjligheter i allt! En bra egenskap. Särskilt som jag har förstått att ni bor rätt litet?
  Förstår preciiiis vad du menar med verktygsavdelningen. Faaarlig. Undra om jag inte behöver en sån? Och kanske en sån? Men absolut en sån! Ops...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart behöver du en sån! Och säkert en såndär också eller hur? :-)

   25kvm är det vi huserar på samt ett litet förråd på gården. Och så ska vi ju hyra ett förråd för de saker som jag absolut vill ha kvar men de grejerna kommer att stå där tills vi flyttar till större om några år.

   Radera
 4. Finurlig användning! Så många olika användningsområden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är faktiskt lite förvånade själva att det blev så bra förvaring som det blev.

   Radera
 5. Oho, så många möbler det blev ihopfixade! Himla skönt med dörrarna för ena bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att stänga om röror är otroligt skönt. Återstår som sagt att komma på något bra till pysselhyllan.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.