tisdag 2 februari 2016

Skål!


Nu har jag gjort ett nytt försök med kombucha, den förra möglade ju men den här gången gick det bra. Det är Klockarbarn som är så schyst och skickade en scoby till mig igen. Och jag gillade verkligen det hon skrev första gången, att hon har läst någonstans att man inte ska ta betalt för sina scobys men att mottagaren kan skänka en slant till något bra ändamål. Eftersom det är Klockarbarn som betalar portot så är ju hon också, indirekt, med och skänker en del av de där pengarna.
Det är en lite udda känsla att plocka upp en tjockt, skvalpande kuvert ur brevlådan.
Lite som att få en guldfisk i en plastpåse.
Förra gången hade jag scobyn i en bunke av rostfritt stål, vilket ska fungera men den gjorde det ju svårt att kika på hur scobyn hade det utan att ta av tyget som räcker öppningen. Till den här gången hade jag köpt en glasburk på loppis så nu kan jag spana in utvecklingen.
Den här gången fick blandningen mindre mängd te i förhållande till den vätska som scobyn kom tillsammans med, detta då jag läst mig till att det är för högt PH-värde som gör så att det kan mögla.
Den ser ju aningens läbbig ut. DenDär frågade förfärat om jag skulle äta svampen. Och så har han kommenterat att vi verkligen måste göra rent kylen för att något luktar så konstigt men det var bara scobyn som luktade friskt. Jag måste dock erkänna att jag också är skeptisk när jag tittar på den eller tänker på vad förkortningen står för "symbiotic colony of bacteria and yeast". Med det namnet och utseendet så skulle den kunna få en huvudroll i vilken alienfilm som helst...

Och nu så har jag smakat och det smakar gott! Väldigt syrligt sådär direkt från första jäsningen men gott. Jag ska testa att låta det jäsa en andra gång tillsammans med lite mango. Ska bli spännande att se hur det smakar.

10 kommentarer:

 1. Coolt! Kan du inte berätta mer om hur det smakar? Jag har så svårt att föreställa mig det.
  Min sambo har tydligen haft en sådan där men han visste inte då att den gick att ha till te. "Jag hade den som en Tamagochi", sade han. =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan helt förstå din sambo för det är något visst med utseendet på själva svampen, jag vill att den ska ha det bra och fortsätta växa. Smaken är ganska söt då inte allt socker äts upp, om man inte låter det gå massor med dagar men då svälter man samtidigt svampen lite. Smaken förändras alltså över tid och min som stod i en och en halv vecka, lite i längsta laget kanske, smakade lite vinäger tillsammans med det söta. Nu efterjäser jag en del tillsammans med mango, det är jag väldigt nyfiken på. Har även satt en ny större sats som blir klar om ca tio dagar. En tiondel av vätskan som scobyn ligger i ska ju bestå av kumbucha så såhär i början så blir det inte jättemycket över men för varje sats kommer jag att öka på den totala väskemängden. Om allt går som det ska så ska scobyn ge bebisar, isf kan jag skicka en till dig om du vill.

   Radera
 2. Jag har också nyligen "blivit med" kombuscha igen, min favorit är hallonsmak...pyttar i ett gäng hallon i en flaska färdig kombuscha...smakar ljuvligt!! =)

  SV: Åh så kul att jag kunde inspirera, jag har en hel bunt koppar till på G som dyker upp på bloggen lite vart efter =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallon lät gott, jag får testa det nästa gång.

   Radera
 3. Det här är något helt nytt för mig. Har aldrig hört talas om. Tänk - man lär sig något nytt varje dag. Ha en fin ny vecka. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det nygammalt, har hört talas om det av och till i många år men det är först nu som jag testar.

   Radera
 4. Kan tipsa om en andra fermentering med mango. Använde några bitar fryst mango och lät stå tre dagar. Smakar ljuvligt. Ska låta den andra flaskor stå lite längre för mer kolsyra också. Mumma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur för det är just mango jag har testat med den här gången. Lägger du i mangon i bitform? Jag mosade mina kuber för det läste jag att man skulle. Hoppas må bättre imorgon så jag är sugen på att smaka.

   Radera
 5. Hej Hur går det med din kOmbucha? Testat nya smaker eller teer?
  Jag har haft mango i bitar eftersom de var frusna i bitar. Blir säkert mer mangosmak om man mosar som du gjorde. Jag testade att krossa några torkade enbär i en flaska (alltså bara enbär i kombucha och inga andra smaker) och det ger en väldigt vuxen smak, men gott, tyckte jag. Roligt att experimentera. Har kommit fram till att jag gillar den bäst utan kolsyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också bäst utan kolsyra och faktiskt även bäst utan smaksättning. Just nu bor scobyn hos en kompis, honnvar nyfiken och jag körde ingen sats just då och hade dåligt med plats i kylen. Har nu en flaska kvar. Har du hittat balansen mellan sött och vinägersurt? Det var svårt tyckte jag.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.