torsdag 28 januari 2016

En soppig månad

Jag vet inte om det beror på att snön kom eller på att både DenDär och jag har blivit mer inne på att äta grönsaker, sugna på soppor har vi blivit i vilket fall som helst, gärna mixade. Mig passar det jättebra för även när jag brukar köpa hem rotsaker för en specifik rätt så blir övriga ofta liggandes tills de blir för ledsna för att användas. Nu plockar jag fram det som finns, kokar, kryddar, mixar och äter. Ett extra plus för att det är ett sådant enkelt sätt att göra en större mängd så att det även blir matlådor.

Dagen efter vårt första ramenförsök hade vi kvar skivade morötter så de åkte i, tillsammans med potatis, vitkål, gul lök, röda linser (för proteinets skull) och den sista slatten misobuljong. Helt ok men inte jättegott, det saknade typ tomat. I kylen stod även en skvätt av den där ekologiska köpetomatsoppan som är smaksatt med stjärnanis och apelsin så jag pytsade i den med på vinst och förlust. Resultatet blev så gott så jag några dagar senare gjorde ett storkok.

Krossade tomater puttrar tillsammans med stjärnanis.

Resten som skulle i. Mison tänkte jag inte på, det kände DenDär när vi åt. Det blev gott ändå men mison ger det där lilla extra.

Det blev ett lite för stort storkok, i alla fall på en liten spis. Kålen fick jag koka separat och i två omgångar. Den större grytan blev så full så jag inte kunde röra ordentligt så där brände jag fast i botten, tack och lov klarade sig maten från att ta smak av det brända. Rörde ihop gjorde jag i två stora skålar och mixade sedan. Kan säga att det blev många matlådor!

En annan soppa som kom till en dag när vi bara hade gul lök hemma, och jag inte ville ut i kylan, var en löksoppa med vita bönor och grönsaksbuljong. Också den mixades ihop och den blev så otroligt god så jag har gjort den flera gånger. DenDär tyckte det smakade lite för mycket lök, lustigt egentligen för det är han som har fått mig att börja använda mängder av gul lök. Senare gjorde han en egen variant som blev en vitabönsoppa med smak av lök. Jag kör cirka fyra stora lökar till en halv burk vita bönor medan han pytsar i hela burken till samma mängd lök.
Allt ljus på löken!6 kommentarer:

 1. JA till mer stjärnanis i maten!! Så himla gott och dessutom den klart snyggaste kryddan. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag la ner dem i soppan, både dina julpynt och din kladdkaka.

   Radera
 2. Så gott! Här kokades det soppa ikväll och det var länge sedan. En älgfärssoppa med sambal olek. Gissa om det blev drag i både öron och näsa. ;-) Härlig söndag till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sambal olek var länge sedan jag använde, tack för att du påminde mig om denna goda kryddröra. Drag är gott! :-) Tittade faktiskt in på din blogg tidigare samma dag som du kommenterade här, kom på att jag har saknat att läsa den, tappade rutinen på den där fotoutmaningen tog slut. han dock inte så långt innan telefonen ringde så jag återkommer en annan dag.

   Radera
 3. Vilka spännande soppor du lagar! Väldigt hungrig blir man också när man ser dem, särskilt just nu som det börjar lacka mot middagstid.

  Själv har jag en boullabaisse som favoritsoppa. Tycker det ska vara lite cayenne-sting i en bra soppa. Förutom den klassiska köttsoppan då, den ska inte vara stingig alls. :)

  SvaraRadera
 4. Boullabaisse har jag aldrig ätit men är nyfiken på, har dock tänkt på den som en avancerad soppa som inte är någon idé att dra igång hemma. Du får blogga nästa gång du lagar den så kanske jag törs prova. Cayennsting gillar jag!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.