lördag 20 februari 2016

Trä... (igen)

Monthly makers februaritema påminde mig om att jag aldrig gjorde den där spindeln som jag nämnde den där sommarveckan då fotoutmaningens tema var just 'trä'. Då berättade jag om lyckan när en vanlig promenad till närbutiken förvandlades till en konstutställning tack vare att områdets dagis hade satt upp diverse alster på torget.

På loppis införskaffade jag pärlor men kom mig aldrig för att trä dem på piprensarna som jag redan hade hemma. Men nu kom monthly maker och gav mig en spark i baken!

Och till spindelfobiska vänner vill jag passa på att hälsa att denna lilla krabat inte kommer att få vara med på mitt kalas :-)
Den symboliserar en berättelse som jag skrev för ungefär ett år sedan och hänger nu på tavellisten där bland annat min anslagstavla för berättelseridéer står. Och jag måste säga att det kändes helt rätt att göra spindeln just nu när jag äntligen har kommit igång att skriva igen efter flera månader när kroppen bara har skrikit NEEEJ så fort jag har ens tänkt på skrivande. En kul sak är att jag liksom lyckades lura mig själv till att komma igång ändå. Häromdagen hade nämligen DenDär och jag bestämt att vi skulle sätta oss och skriva. Han satt sig, jag... ja, jag hade plötsligt en massa 'jätteviktiga' saker att göra så jag hann liksom inte... Fast att jag hade förberett så fint genom att skriva ut två olika berättelser som jag hade tänk att någon av dem skulle jag kolla på. När vi skulle gå och lägga oss, DenDär skulle bara borsta tänderna, så tänkte jag att nu var det ju för sent att börja men jag kunde ju i alla fall titta på den ena texten. DenDär fick somna med lyset tänt i lyan om man säger så...

Lite roligt är att mina piprensare är just gjorda för att rensa pipor med! När och hur de kom i min ägo minns jag inte. De sticks mer än pysselpiprensare, det är grövre strån i allt det mjuka, så inget jag skulle ge till ett barn. På baksidan står det att de är högabsorberande koniska piprensare och av nylonborst vilket låter som att det var en revolutionerande nyhet.
Och det var ju inte utan att jag kände mig lite nostalgisk när jag satte igång att sortera upp pärlorna. Som barn pärlade jag massor, även om verbet pärla inte fanns då :-) Osorterade färger var billigast och jag blev riktigt snabb på att sortera upp dem dubbelhänt. Farten var helt klart lägre nu, dels av ringrostighet men även av att det inte är bara är grundfärgerna längre utan en massa olika nyanser och även halvtransparanta varianter, men jag fixade fortfarande att sortera dubbelhänt!
Jag är nöjd med att jag delade upp färgerna i grupper om åtta pärlor, på så sätt undvek jag den tabben som jag minns att jag gjorde ibland när jag pärlade halsband. Den där att man glatt trädde på halva tråden i ett härligt mönster och efter mitten upptäckte att man inte hade tillräckligt med pärlor kvar för att göra andra sidan likadan... Nu innebar ju inte detta att jag helt slapp 'gör om, gör rätt'. När första benparet var klart så insåg jag att det inte var så snyggt att den vita piprensaren tittade fram mellan svarta pärlor där benet böjdes. Så det fick bli en rockad och vita halvtransparanta istället.


TRÄ pärlor på tråd.

Här kommer bidragen presenteras.

14 kommentarer:

 1. Vad kul att du ville vara med i Monthly Makers ändå! Och spindeln är himla söt. Får man säga så? Den kanske skulle vara läskig? =) Men av någon anledningen får den mig att tänka på den där lakritsgubben som var gjord av Basset's Allsorts. =D
  Jag gillar verkligen piprensarförpackninge också. "Röken alltid torr och sval", jo jo! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ju vara med, jag vill ju bara inte ha fler prylar. Fast den här "hade" jag ju liksom redan bara att den inte hade blivit gjord :-) Jag tycker att spindlar är söta så det är helt ok att tycka att dena är söt. Och nu när du säger det så set jag också likheten och blev godissugen ;-) Jag tycker piprensarreklamen låter mer som en nutida deo, alltid torr och sval. Sofistikerad sådär. Fast det var ju just så man sålde in rökning en gång i tiden!

   Radera
 2. Läcker spindel! Jag älskar att pärla, blir sällan utav dock =)
  SV: Jo det är ju tack vare inspiration ifrån dessa Afrikanska hantverk som jag ville testa, älskar deras sätt att tänka och återbruka ALLT liksom! Underbart <3

  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är inspirerande när allt tas tillvara!

   Radera
 3. Haha! Rolig tolkning av trä. Det tog ett tag innan jag fattade hur du menade. Riktigt roligt! Så söta små spindlar det blev. Nostalgikick även för mig eftersom jag känner igen förpackningen av piprensare. Hade faktiskt sådana som barn att pyssla med. Minns hur de kändes också, inte som dagens piprensare.

  Så kul att ni kan vara två i skrivandet! Måste vara inspirerande och kreativt.

  Ang godisautomaten - det är inte så svårt som det kanske ser ut. Alla pinnar utom två är likadana men, jo, det var skickligt av henne i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är bra att kunna få draghjälp här hemma också, liksom man får det av skapande bloggar. Roligt att du hade sådana piprensare, jag minns de inte från min uppväxt. Detta är nog något som har följt med hem från loppis.

   Radera
 4. SV: Haha ja inte så lätt alla gånger, jag är född 1971 =)
  Nej jag har inte fotat mitt paradisträd, men det kanske man skulle ge sig i kast med det =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog så att dom hade lite olika klädstil bara =)

   Radera
 5. Kul tolkning!! Funderade länge på hur du skulle tangera själva temat :), men så blev det ju solklart mot slutet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! I fotoutmaningen så var vi ju flera som tolkade temaordet "trä" som just detta med pärlor. Får se om det är flera även i monthly makers.

   Radera
 6. Så roligt att du tolkade ordet trä som att faktiskt trä något på en tråd. Underbart att vi alla tänker olika och att den här utmaningen ger oss utrymme att faktiskt få utrycka det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lika spännande varje månad att se vad det där temaordet har satt igång hos andra.

   Radera
 7. Tycker om hur dina tolkningar ofta är lite out of the box, såklart man kan tolka temat som verbet trä också! Den tanken hade inte ens slagit mig :) Spindeln gjorde mig nostalgisk, har nog ett gäng sådana i mina föräldrars garage som jag gjort som liten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, dina ord gör mig jätteglad. Roligt att du har gjort spindlar som barn, själv har jag inget minne av att jag har sett dem förrän på dagisutställningen. Barnen som.var där och tittade just då förklarade glatt hur man gjorde även om spindlarna inte var deras bidrag. Så härligt!

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.