fredag 19 februari 2016

Katarinas vintervisa

Du ska inte tro det blir vååår
ifall nån som jag ställer fram
en drös konstgjorda blomster
för då kommer snön snabbt tillbaks


 Jag gillar gröna växter och brukar ha fönsterbrädorna fulla. Någon liten blomma får växterna gärna ha då och då men i grunden är det den gröna växtligheten som jag trivs med och inte blommande växter.

Något som mina växter inte trivs med är dock vinterkyla. Det här är andra vintern som jag och växterna bor i den här lägenheten och liksom förra vintern så glömde jag att flytta på dem när kylan kom. Luften blir ofta dålig under natten i den här lyan så vi brukar öppna så vi får korsdrag innan vi går och lägger oss. En kort stund bara när det är kallt men även den korta stunden av minusgrader är för lång för grönskan. Så den ser just nu allt annat än grönskande ut. Jag hoppas att de återhämtar sig nu när de står på en bättre plats. Och tills det går att vädra utan att döda växtligheten så får de där konstgjorda blommorna stå i fönstret. Så länge det inte stormar så de blåser ut, vilket har hänt med fönsterlampan, så lär de klara sig.

Den här växten klarade sig bäst vilket är lite typiskt då det är den jag är minst förtjust i. På skottdagen ska den få följa med till en fest där vi byter skott med varandra.  Förhoppningsvis är det någon annan som tycker om den och vill ta med hela eller del av den hem.
Det är första gången jag är bjuden på skottbytardag och jag ser fram emot det. Det börjar bli dags att frisera mina plantor, som jag inte vet vad det är för sort men som jag gillar massor, de där som får leka julgran. Så några skott av dem får också följa med. Fler skott blir det inte denna gång då övriga blommor, som sagt, har tagit rejält med stryk. Men jag har erbjudit mig att visa hur man gör egna självvattnande krukor. Mina växter, som har en lite disträ ägarinna, trivs väldigt bra i sådana krukor.


Och jag är glad att Tatjanis fortsatt med den fotoutmaning  som Fröken foto drog igång förra året för jag har saknat att få klura på hur ord kan gestaltas i bild. Denna vecka var temat grönt.

8 kommentarer:

 1. Vinter och växter i fönstret är en svår kombo. Här har de flesta av mina pelargoner sett sina bästa dagar. Önskar dig en fin fredagskväll! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klarar du av att rensa ut blommor eller behåller du dem också tills inget hopp finns? "Det kommer nog ett nytt blad snart" är en stånde kommentar hos mig.

   Radera
 2. jag har svårt att få mina växter att överleva, men av helt andra orsaker, vatten typ. Ofta har jag anat i fönstrena, det är ju så tråkigt med växter som dör.

  Tack för dina fina ord inne hos mej, bytte header igår från de där skridskorna, gillade ju den bilden och har längtat efter mer snö, men man får ju inse att jag visst är den enda som gör det och att alla alndra vill ha vår, så en vårbild fick det bli!

  Angående de där vaserna, slå till. Jag glodde rätt länge på mina innan jag köpte dem, men nu är jag så nöjd!
  Ha en härlig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekomenderar verkligen självvattnande krukor och enkla är de att göra också. Fast det är ju inte så att jag har upplevt att det saknas något i dina fönster när jag tittar på dina fina foton.

   Radera
 3. Skottbytning på skottdagen? FANTASTISKT!! =D
  Mina krukväxter är lite ledsna på mig för att jag glömmer att vattna dem tillräckligt ofta när det är kallt. Elementen är så pass varma att jorden i blomkrukan torkar upp fort, men för att råda bot på det har jag ställt undan de flesta växterna i de ouppvärmda rummen, he he. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en kreativ lösning :-) Jag är ju van sedan tidigare att vattna mer på vintern än på sommaren just utifrån att elementen torkar ut jorden så men här är det golvvärme... Så förra vintern förstod jag inte varför alla växter såg så ledsna ut, alltså inte förfrusna utan allmänt hängiga, men de levde ju i en sjö stackarna! Men nu har alla blommor självvattnande krukor så nu mår de bra mest hela tiden. Finns en DIY på min sida om du blir sugen på att fixa.

   Radera
 4. Åh jag älskar paradisträd...fick med mig ett skott när jag gick på folkhögskola sist som jag nu sköter som en baby...vill så gärna få till ett stort fint "gammalt träd"... <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är något liknande paradisträd, bladen är ljusare och lite vågiga. Totalt förvuxet när jag flyttade in här så jag klippte ned det rejält och hade börjat få ett härligt tätvuxet träd. Men så frös jag ju sönder det. Ena stammen verkar ha klarat sig iaf. Hoppas få följa ditt träd i din blogg.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.