tisdag 16 februari 2016

Semla goes baklava

Förra året bakade DenDär semlor till mig och, förutom att det var den godaste semmelbulle som kan minnas att jag har ätit, så testade vi att ha rosenvatten i mandelmassan vilket var ett riktigt lyckokast.

I år tog jag det hela lite längre och gjorde egen pistagemassa. Eftersom våra pistagenötter var både rostade och saltade så skalade jag dem och la dem i blöt ett tag så att jag kunde få bort ytskiktet på dem och därmed saltet. På köpet så blev pistagenötterna saftigare, på samma sätt som cashewnötter blir det när de läggs i blöt till raw food-rätter.
Eftersom vi båda har vant oss av vid väldigt söta saker så lät jag rosenvattnet vara det enda söta i fyllningen. I fyllningen blandade jag även ned inkråmet från semmelbullen.
Vi delade på en semla eftersom vi även hade testat att göra en variant av Ruths semmelpizza (vi använde hackad mandel istället för mandelmassa) som vi också var nyfikna på att provsmaka.
Vacker tycker jag den är med sitt gröna innehåll men så värst god var den inte. Kul idé att testa men fler gånger blir det inte. Det knäppa är att DenDär gjorde en halv sats av degen och jag var helt säker på att han hade råkat ta i full mängd socker för bullarna var helt enkelt för söta. Även han reagerade på det. Men det visade sig att han hade gjort rätt, det är vi som har vant oss av med sötsaker. Vilket känns både bra och trist, det här var ju mina favoritsemlor! Får se om vi ids sätta en ny deg i år med mindre mängd socker.

7 kommentarer:

 1. Pistage och rosenvatten tycker jag låter som en höjdare i semlor. Roligt att ni provar olika sorter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är kul att testa olika varianter. Har du hört talas om Semla 2.0? Det hade inte jag gjort tills för några dagar sedan och även om jag är nyfiken så är jag lite skeptisk till friterad semla.

   Radera
 2. Åh wow!!! Verkar så gott! Älskar pistage! För min del har det inte blivit en enda hemmagjord semla i år. Min man har opererat sig och är sjukskriven så det är värsta arbetslägret här hemma för mig. Dessutom har det vräkt ner snö. Har endast orkat göra det mest nödvändiga av hushållsarbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas han återhämtar sig fort! Och sedan passar upp dig :-) Tur att det finns färdiga semlor att ta till när man inte ids eller orkar fixa egna.

   Radera
  2. Ja, det får han göra. Om tre veckor när han är frisk igen. Dålig tajming med operation precis när mesta snön faller ;-)

   Radera
 3. Wow! Den såg riktigt smarrig ut, synd att den inte föll er i smaken.
  SV: Jo jag bara älskar att studera och lära mig om olika alternativa bo former =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag älskar att du delar med dig!

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.