fredag 22 januari 2016

Falska ostkakor är inte onda utan goda

När jag visade ett foto på en pumpa som vi hade fått av DenDärs föräldrar så skrev jag också om den falska ostkakan som DenDärs familj gör. Receptet efterfrågades och här kommer det nu. Jag missade helt att ta kort på tillagningsprocessen men fick ett foto på själva anrättningen.


Recept
Enligt DenDär, som älskar sötsaker, blir det bäst med en Baby Bear-pumpa. Själv gillar jag bättre när den falska ostkakan görs på en pumpasort med mindre sötma, exempel Nakenfröpumpa. Man skulle ju även kunna tänka sig att blanda i en mindre mängd socker men det får bli när jag lagar till rätten. Det går även att göra falska ostkakan på zucchini, jag har ännu inte smakat denna variant men DenDär säger att den är mindre söt vilket borde passa mig. 
Vacker var den i alla fall den där Baby Bear-pumpan

Det är svårt att veta hur många dl pumpamos man får ut av en pumpa så börja med att
skala och kärna ur den. Koka den sedan i lättsaltat vatten på ungefär samma sätt som man kokar potatis, alltså med locka och på så där lagom värme så att det kokar en del men inte kokar över. När pumpan är mjuk så är den klar. 

Häll av vattnet och mosa eller mixa pumpan. Receptet nedan utgår från 9 dl pumpamos, anpassa det efter vilken mängd du har.

 
9 dl mosad pumpa
4 ägg
1 dl socker
4 msk vetemjöl
½ l gräddmjölk (blanda hälften, hälften mjölk)
2 bittermandlar (malda)
25 sötmandlar (malda)


Blanda alla ingredienser och slå smeten i en smord eldfast form. Grädda i 200° i 45 min. Om den börjar kännas för mörk så kan man lägga folie över den i slutet.

Servera ljummen med sylt och grädde eller mjölk.

4 kommentarer:

 1. Detta recept måste testas vid tillfälle...
  Nu när du skrev att den även kan göras på zucchini fick jag en minnesbild av att vi gjorde det en gång på mitt förra jobb, då en av arbetskamraterna hade fått en hiskeligt massa, och stora, squash ett år.
  Hur som helst ska denna falska ostkaka lagas. Tacka DenDär för receptet!
  Trevlig helg! / Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma! Det är häftigt det där med hur minnen kan poppa upp.

   Radera
 2. Vad spännande det låter! Och bittermandel brukar alltid bli så himla gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bittermandel är en typ aldrig använd ingrediens hos mig men nu håller jag på att upptäcka den.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.