måndag 11 januari 2016

En maskerad tårta (DIY)

Förutom jul så firade vi ju födelsedagar och den där one-piecen kom till användning när vi skulle duka fram det sista och jag sa åt födelsedagsbarnet att blunda, Vad då blunda liksom, när man kan dra upp dragkedjan hela vägen...

Vi började frukosten med lite yoghurt och frukt men på bordet stod även en chokladkartong och en skål med hallongrädde vilket fick den tårtlängtandes snart sexåringen att utbrista "får jag bara grädde?". Sedan räcktes chokladkartongen över och jag kunde konstatera att buset gick hem. För det var ju inte en vanlig chokladkartong utan en tårta!
När den hade befriats från pappkartongen så satt vi i tårtljus, fem stycken räknades det till vilket fick födelsedagsbarnet att högljutt kommentera att han faktiskt fyller sex år. Direkt när han öppnade asken hade han reagerat på att mittenbiten inte var den vanliga men han hade inte sett vad det faktiskt var.
"Hon tänder eld på en chokladbit!" utropade födelsedagsbarnet när jag tände det sjätte ljuset. Jag brukar inte vara så förtjust i figurljus men nu har jag haft väldigt kul med två av de vi fick av grannen. Har några kvar så vi återstå att se hur de kan komma till sin rätt.

Hur gör man då en sådan här tårta? Lätt som en plätt. Man börjar med att köpa en chokladask som har två lager. Letar upp en form som är i ungefär samma storlek alternativt kör rulltårtsvarianten av botten och sedan skär den till rätt format.
Medan kakan står i ugnen så skär man bort botten på kartongen. Se till att lämna någon cm kvar så att kartongen håller ihop.
Skär till tårtbotten så att det får plats inom hålet i botten. Jag la kartongen ovanpå tårtbotten och använde hålet som mall. Kantbitarna äter man med fördel upp medan man arbetar :-) Jag valde att ha en kladdkaka som botten och hade den i ett skikt men har man vanliga lite tunnare tårtbottnar, eller om man vill dela sin kladdkaka, så kan man lägga två bottnar på varandra med fyllning emellan.
Eftersom man bara behöver ett lager av chokladbitar så kan man med fördel även provsmaka några av dessa.
Så här långt går att förbereda. Det sista man gör innan man ska servera är att se till att tårtan står på något stabilt som också har plats för själva kartongen. Bred på ett tunt lager grädde, hallongrädde i mitt fall, eller något annat lite kletigt som håller chokladbitarna på plats. Placera ut chokladbitarna och trä kartongen över tårtan. Har man ett chokladformat ljus så sätter man i det tillsammans med chokladen, vanliga tårtljus är för höga och får sättas i när kartongen har tagits bort.

Och sedan så mumsar man en massa tårta! 

6 kommentarer:

 1. Vilken rolig ide. Kan tro födelsebarnet blev förvånad. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var många överraskningar med den chokladkartongen.

   Radera
 2. Men, vilken kul ide :) Dottern fyller år snart, kan vara ett alternativ till tårta då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot att se vad det blir för tårta på ert kalas.

   Radera
 3. Haha vilken rolig ide, förstår födelsedagsbarnets förvåning ;)

  SV: Ja det skall bli riktigt skoj att testa allt som jag fick i paketet =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så till mig när jag ska presentera överraskningar så jag var den som hade svårast att vänta tills tårtan skulle presenteras :-)

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.