fredag 2 oktober 2015

Rosa... (fotoutmaningen)

Det är spännande de här med fokus, och då tänker jag inte på kamerans fokus utan vad man själv riktar sin uppmärksamhet mot. Som när man är ute någonstans och blir kissnödig, då söker man av omgivningen i jakt på en toalett eller möjligtvis en undangömd plats där man kan lätta på trycket. Lite likadant tycker jag det är med de teman vi får i fotoutmaningen, temat rosa till exempel fick mig att inse hur många rosa detaljer det finns i mitt närområde. En del har jag sett innan men en del har bara flimrat förbi i en icke-registrerad gröt. Men det intressanta är att, till skillnad från kissnödigheten som liksom slår ut övriga intryck, så öppnar temaiaktagelsen upp även för andra detaljstudier. Så förutom att jag nu vet att spelbutiken här i området har cerisrosa reklamytterväggar så vet jag att kiosken mittemot är helt grönmålad.

Att ha ett tema som snurrar runt i bakhuvudet kan även skapa kontakter, exempelvis när man kommer på att man vill fota en främlings skor och den bajspåse som satt fastknuten i hundkopplet. Det roligaste var att jag började med att nämna skorna, tyckte att det kändes mindre suspekt, varpå persone själv glatt utbrister att även bajspåsen kan vara med på bilden. Hunden verkade dock inte lika med på den idén utan la sig visst precis i fotoögonblicket lite över påsen.


Men den rosa som gör mig mest glad just nu är den rosa som finns på en unges utklädningskläder. Föräldraskap för den ungen delar jag med en borgmästare! Jag föll för hennes teckningar och vågade fråga om hon ville illustrera en berättelse som jag skrev på, den om Pip. Det ville hon och vilka illustrationer hon gjorde! För det mesta klockrent på en gång och alltid lyhört för vad jag ville få fram. Ibland lyfte hon fram saker i bild som jag inte ens hade tänkt på men som fick mig att skriva om någon detalj så att helheten blev ännu bättre. Härligt samarbete alltså. Och nu, nu är Pip och alla fyra barnen ute på ytterligare ett väldigt spännande äventyr för vi skickade in vår bok till en bilderbokstävling. Hurra och heja oss liksom!

Och fast jag vill visa upp våra bokuppslag för hela världen så kan jag inte det, av tävlingstekniska skäl. Jag försökte detaljfota men det gjorde inte bilderna rättvisa så ni får helt enkelt titta på hennes stil här och sedan tänka er en helt underbar och spännande bilderbok. : )


Här ser ni vad för rosa andra har fotat.

10 kommentarer:

 1. Heja till boken alltså!! Håller tummarna!

  Och rosa, för mig blev det tvärtom...
  Såg inte rosa någonstans men sen krockade jag med rosor och försvann en stund i dom=))

  SvaraRadera
 2. Håller med dig utmaningen gör att man kollar lite extra efter rosa tex. Fint bidrag. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Åh, vad spännande! Du visar väl så fort du kan?! Visst är det spännande hur synen kan ställas in efter ett tema, det var det som var så fantastiskt med Fotomaraton! Du måste vara med nästa år!

  SvaraRadera
 4. Fotoutmaningen är ett perfekt tillfälle att ändra fokus och titta sig omkring och se saker och ting med nya ögon och ur nya vinklar.
  Vad kul med ett gemensamt bokprojekt. Håller tummarna för er!

  SvaraRadera
 5. Åh, så roligt med en bok! Underbart - kreativitet och glädje följs åt. Fin helg till dig Katarina!/Kram

  SvaraRadera
 6. visst finns det rosa saker,men idag hade jag svårt att hitta några....Modigt av dej att fota en främling :-) Lycka till med boken!!

  SvaraRadera
 7. Visst är det så att man blir mera observant på saker när man letar efter motiv och därför så himla kul att vara med i denna fotoutmaning. Spännande med berättelse och bok. Lycka till!
  Kram Martina

  SvaraRadera
 8. Hej Katarina
  Jag ska brygga en omgång Kombucha till innan jag får en livskraftig SCOBY att skicka till dig. Den jag köpte själv och startade med var väldigt tunn men funkar fint ändå. Jag hör av mig när det går att skicka. Hoppas att du kan hålla ut. Annars köpte jag min av Wildrag.se. Ha en skön fortsatt helg.

  SvaraRadera
 9. Tack för fina ord! Det var superkul att jobba ihop. Ja, nu håller vi tummar, fingrar och tår! :)

  SvaraRadera
 10. Jaaa! Heja er! Grymt kul och sååå häftigt! Tummen upp!
  Rosa skosnöre och påse... läckert!!!

  kram kram Malin

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.