fredag 23 oktober 2015

Gåva... (dagens boktips och fotoutmaningen)


Kan en juridikbok som man betalar för vara en gåva? Ja! För den här boken har jag längtat efter långt innan jag visste att den höll på att skrivas. Familjejuridik i en tid då bara 1/3 av alla barn föds in i den typ av familj som lagstiftningen är gjord att funka för. Lappat och lagat är det ju för att inkludera fler typer av familjer i lagstiftningen men fortfarande finns det en norm; två olikkönade, heterosexuella cis-personer som inte har några barn sedan tidigare gifter sig och blir biologiska föräldrar till gemensamma barn och lever lyckliga i alla sina dar...  Det finns andra familjekonstellationer som också omfattas av lagstiftningen men det är tillagda undantag. Undantag från den romantiska heteromononormen. Och sedan finns det familjekonstelationer som inte alls omfattas av lagen. Juridiskt uteslutna hur mycket familj de än är.

Boken heter Stjärnfamiljejuridik - Svensk familjelagstiftning ur ett normkritiskt perspektiv, är skriven av Erik Mägi och Lina-lea Zimmerman, utgiven av gleerups förlag. Så här skriver Erik och Lina-lea själva: "Det finns många olika familjekonstellationer. Familjejuridiken är dock inte lika för alla. Den grundar sig på antaganden om hur människor lever och bör leva, vilket påverkar dem som inte följer normen. Det betyder att det finns människor som har svårare att bilda familj på ett rättsligt säkert sätt."

Boken är indelad i sex delar. De första fyra behandlar centrala familjejuridiska teman; ekonomi, bostad och arv; att få barn och bli erkänd som förälder; förhållanden mellan barn och förälder samt namn. Nästa del består av en normkritisk diskussion och den sista presenterar juridiska strategier för olika familjekonstellationer. Klicka på boktiteln ovan så kan du läsa några delar av boken och även se var du kan beställa den.

Och nu kommer dagens absolut vackraste foto!
Normkritiskt perspektiv, kan man bli annat än lycklig? Nu återstår bara frågan när lagarna ska städas upp. Eller ännu hellre skrivas om. Äktenskapsbalken är ju redan könsneutral men skulle ju kunna vara antalsoberoende om man finge önska. Och så resterande familjejuridik förstås.


Vad andra har fotat för gåvor hittar du här.

8 kommentarer:

 1. Inte en dag för tidigt! Nu gäller det att nå ut med informationen bara, så att ALLA blir pålästa och vet hur de bör göra för att skydda sig själva och sin familj vid de tråkigheter som dessvärre ingå i livspaketet, såsom separation, skilsmässa och dödsfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och så måste boken hitta in till en massa utbildningar: socionomer, psykologer, jurister och alla inom sjukvården bör ha denna bok i sin utbildning tycker jag. Finns säkert fler utbildningar som också skulle tjäna på att ta in denna som kursbok.

   Radera
  2. Nja, jag tycker nog inte att sjukvården behöver ha sån koll på juridik, men däremot bör de (vi) veta att boken finns!

   Radera
  3. Jag tänker att den normkritiska familjedelen är värdefull även om man inte vill/behöver hela familjejuridikbiten. Jag tycker ofta det är heteromononormativt där med. Eller finns det annan bra sådan litteratur för sjukvården?

   Radera
 2. Låter spm en mycket klok gåva. Fint att det finns idag. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Bara det att begreppet Stjärnfamilj inte är helt självklart för många vad det betyder. Håller med att många utbildningar borde få en bättre grund när det gäller de här frågorna. Många gånger blir jag så less på alla dessa normer som vi har runt omkring oss i samhället. Bra inlägg. Önskar dig en riktigt fin helg!

  SvaraRadera
 4. Inte en dag för sent! I framtiden kommer man att blicka tillbaka på vår tid och förfäras. Ungefär som vi tycker att det var hemskt att kvinnor inte hade rösträtt innan 1921.

  SvaraRadera
 5. Vilken spännande bok!

  kram kram Malin

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.