måndag 4 maj 2015

Självvattnande krukor DIY (återbruksutmaning)


Jag gillar växter. När de är sådär gröna och växtliga ganska mycket av sig själva. Det gör att jag och växter som kinkar och kräver omsorg minst varje dag inte går så bra ihop. Inte heller brukar jag bli bra kompis med växter som uppskattar en jämn fuktighet, utan jag kör mer på monsunregn med perioder av torka däremellan. Inte heller tyckte jag att priset på självvattnande krukor var i den klass att det var värt att uppgradera växternas bostad. Men en dag hände något....

(trummvirvel)

Jag hörde talas om att man kunde göra egna självvattnande krukor av de befintliga osjälvständiga krukorna. Det går ut på att man skapar ett vattenmagasin i botten av krukan. Jorden suger sedan upp vattnet allt eftersom och håller därför en jämn fuktighet. Vattenmagasinet fylls på via ett rör som sitter i krukan.

Det första paret krukor hade jag redan hemma, blomlösa efter att några sådana där kinkiga växter hade gått hädan. Däremot hade jag nyss flyttgallrat mina kläder hårt så det fick bli ett besök på loppis där jag inhandlade en överdel med dubbelt tyg där det ena var nätaktigt. Sedan tog jag mig till ett byggvaruhus på plaströrsjakt och fick frågor om vad för avlopp jag skulle installera :-) Andra gången så hade jag nyss flyttgallrat mina krukor och tänkte konvertera två befintliga till självvattnande. Men krukorna visade sig vara nästan helt genomrostade och i brist på stora krukor på loppis så fick jag köpa nya. Tyg hade jag dock hemma denna gång i form av uttjänta myggnät. En rörstumpen hade jag kvar sedan första krukparet. Krukorna har huserat med mig ett tag nu och blommorna mår väldigt bra. Det som var kvar att fixa, och som inte var sådär jättenödvändigt så det blev gjort direkt men väl smidigt när det var gjort, var de där pinnarna som talar om när man har hällt i tillräckligt med vatten. Häller man i för mycket så kan hela jorddelen pluppa upp och spilla jord lite här och var. Eller så blir det leråker i krukan. Ingendera är något som mina växter har uppskattat om man säger så.

För att göra egna självvattnande krukor behöver du:

 • Krukor som är större än du tänker att växten behöver.
 • Lecakulor ("vanliga" eller större varianten) eller stenar i ungefär samma storlek. Viktigt att de inte är för små för då fyller de upp vattenmagasinet helt.
 • Jord.
 • Syntettyg. VIKTIGT då bomull m.m. möglar.
 • Rör med så stor diameter att du lätt får i pipen på vattenkannan.
 • Pinnar, jag använde grillspett.
 • Något som flyter, jag använde frigolit från nån försändelse som jag hade fått.

För att ta reda på hur långt rör du behöver så ställer du det i krukan. Tänk på att luta röret om krukan lutar utåt, annars blir röret för kort alternativt hamnar i växtligheten. Lägg till ca fem cm så att röret sticker upp och inte får en massa jord i sig. Markera var röret ska kapas. Jag sågade av mitt rör med en vanlig såg, fogsvans. Karva ut som ett råtthål i nederkant på det (underlättar för vattnet att rinna ut utan att röret pressas upp).

Lägg undan röret. Fyll upp en tredjedel av krukan med lecakulor/stenar.

Måtta med syntettyg så att det täcker ovanför bottenfyllningen och går upp minst halvvägs längs med krukan. Jag tyckte att det var lättast att låta tyget gå upp över kanten för då höll det sig uppe av sig själv. Klipp till tygbiten och gör även ett snitt i tyget vid krukans sid, det ska vara så litet som möjligt, tänk att du ska småkrångla lite för att få igenom röret. Alltså inget jättehål som släpper igenom även en massa jord till vattenmagasinet. Placera tyget i krukan.


När du ska klippa till tyget som ska täcka rörets öppning, inklusive råtthålet, ska du ta en avlång bit så att du kan vira det några varv runt röret och göra en ordentlig knut. Det här hindrar att lecakulor letar sig in i röret.

För ner tygänden genom snittet i botten och maka ned det till botten av krukan. Se till att röret håller sig mot krukans kant.

För att du ska veta hur mycket vatten som finns i vattenmagasinet är det bra att ha ett "flöte". Pinnen ska gå hela vägen ned i röret. När du har kapat till rätt längd ska du ta reda på hur pinnen står när vattenmagasinet är fullt. Det gör du genom att att lägg pinnen på utsidan av röret och bara låta den nå ned till översidan av kulorna/stenarna. Markera var på pinnen röret slutar i överkant.Fyll krukan med jord utan att pressa. Se till att tygkanterna håller sig längs med kruk-kanten.

Plantera din blomma.


Forma flytmaterinalet så att det går ned i röret, jag klippte i mitt. Gör ett hål med pinnen till någonstans i mitten, ta ut pinnen och kleta på ett vattentåligt lim, tryck i pinnen igen. Låt torka ordentligt. Stoppar i pinnen, med flytkudden nedåt, i röret.


Första gången kan du låta en del vatten gå via jorden så att jorden blir fuktig. Vänta en stund så det får rinna ned i magasinet och fyll sedan upp helt via röret.  När markeringen på pinnen är i kant med rörets mynning så är vattenmagasinet fullt.

Fler som har återbrukat hittar du här.

9 kommentarer:

 1. Koolt! Och vilka fina stora växter. Jag kör på samma metod som dig, överlever de torka och monsun om vart annat så är de rätt växter för mitt hem =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får starta en firma som bara säljer sådana växter som har klarat ett åt hos oss själva :-) Översta bilden är från min förra lya, nu efter flytten är de växterna mer tuktade. De hade växt ihop och in i gardinstången så de fick klippas ned ordentligt för att få med i flyttlasset. Det roliga är hur snabbt de växer och hur de under en eftermiddag med öppen balkongdörr alltid hann leta sig ut i det fri.

   Radera
  2. Ingen aning. Fick ett skott för många år sedan av en kompis som hade fått ett skott av någon som hade fått ett skott... Men växer bra gör den. Du kan få ett skott när du ska springa här i stan :-)

   Radera
 2. Det där skulle vara något för de där vissna pinnarna som bor i mina krukor... Tyvärr tror jag inte att orken räcker till, men kul att se att det gick att göra egna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina blommor och jag trivs bättre ihop sedan dessa krukor introducerades, mycket färre bråk där vi ifrågasätter varandras kompetens :-) Det är väldigt lätt att fixa till krukorna förutsatt att man har allt hemma. Att jaga grejer kan vara jobbigare tycker jag.

   Radera
 3. Så fiffigt! Supersmart! Tack för att du berättade.

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 4. Oj oj! Vilken superbra lösning.

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.