fredag 22 maj 2015

Roligt... (fotoutmaning)


Roligt är temat för fotoutmaningen idag. Ett av de svåraste teman hittills tycket jag för det finns ju så mycket som är roligt att göra och att titta på. Eller så kan man ju leka med kameran och ta knasfoton. Det är en sak som jag och Brorson Bus är väldigt bra på och vi kiknar av skratt redan innan vi har tittat på fotona. Sedan kollar vi och kiknar av skratt igen. Och sen så tar vi fler foton och skrattar ännu mera.

Ibland kan jag fascineras över skillnaden mellan digitalkamerans nu och det då som innebar att man hade 24 eller 36 bilder till förfogande (och någon extra på slutet om man var skicklig med insättandet av filmen). Och sedan fick man vänta på framkallning innan man fick se bilderna. Vad roligt det var när det låg ett tjockt kuvert i brevlådan! Men det gällde ju att välja sina bilder för det var ju inte så att man direkt fick en ny film att sätta i och det kostade ju att framkalla också. Jag minns fortfarande min bestörtning när en tidningsfotograf bara vräkte på med avtryckningar när han skulle fota vår landstigning med kanoter under en sommarlovsutflykt. Ett sånt slöseri! Att kunna slösa så var nått som jag fick börja öva på när jag köpte digitalkamera. I början förhöll jag mig fortfarande restriktivt till antalet foton, "sparade film" så att jag skulle ha möjlighet att ta bilder senare. Nu leker jag mer och kan lätt ta tio foton på nått bara för att jag tycker att det ser coolt ut. Tyvärr har mobilkamera, blogg och fb inneburit att jag impulsfotar mer, vilket ju är kul på sitt sätt, men samtidigt blev det sätt jag kategoriserade foton på för plottrigt så jag lade ned kategoriserandet. I stunden känns det enkelt att bara dra över fotona till datorn, klart jag kommer ihåg när jag fotade vad (eller hur...) men det gör det helsegt att gå tillbaks och försöka hitta en specifik bild. Någon gång, i något liv, ska jag ta tag i det för jag har fått tips på bra kategoriseringsprogram.
"Jag fotade i din näsa! deklarerade Brorson Bus.


Och så är ju den här fotoutmaningen som Malin ordnar åt oss jätterolig! Det känns lyxigt att den pågår i ett helt år så att man får fortsätta när man väl sparkat igång sig själv. Det är roligt både att få klura och experimentera och att få se hur andra tolkar teman, lära och inspireras av deras sätt att fota.

Vi är ju många som tycker det här med fotoutmaningen är roligt! Övrigas bidrag hittar du här.


4 kommentarer:

 1. Visst är det roligt att kunna testa och experimentera med kameran, utan att behöva oroa sig över att slösa på filmen. Jag kan höra mammas förmanande ord klinga " ta inte kort i onödan, tänk på att framkallning och ny film kostar" :) Allt var inte bättre förr ;)

  SvaraRadera
 2. Visst har vi roligt:)!

  SvaraRadera
 3. Superroliga bilder. Syns ni har roligt. Visst är Fröken fotos utmaningar skoj. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 4. Tack snälla ♡ det värmer att höra!

  Kram kram Malin

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.