måndag 16 november 2015

Om mörker och ljus - hur skapar man det sistnämnda?

Mitt bidrag idag var från början tänkt att bara handla om ljusgjutningen som jag har ägnat mig åt men efter att det återigen har dödats i och utanför Europa, efter att det återigen skylls på flyktingar och gränser stängs så känns det viktigt att sprida ljus även på andra sätt. De som flyr, flyr ju just från det som bland annat hände i Paris. Ska vi stänga ute dem då från den trygghet vi ändå har? Min mardröm är att våldet ska stoppa de möten och den empati som vi äntligen har börjat bygga. För möten och empati är ett stort hot mot de krafter som lever på hatet.

Ett sätt att sprida ljus, att skapa möten, är att gå med i Invitationsdepartementet. Jag skrev om det för några veckor sedan men skriver om det nu igen eftersom jag insåg att det var många som inte kände till att det finns. Det går ut på att man äter middag hos varandra, människor med olika ursprung med det gemensamma att man nu har Sverige som sitt hemland. På hemsidan står det "Vi tror på ett samhälle där vi möts som människor, samtalar och bygger relationer. Ett samhälle där man förekommer utanförskap och främlingsfientlighet genom att vara välkomnande och inkluderande." Invitationsdepartementet finns i lite olika städer och finns det inte än där du bor så kan du få stöd att starta upp det. Gör det du också, eller gör något annat. För bortom orden vi skriver på facebook, bortom färgade profilbilder, så handlar det om vad vi faktiskt gör i vardagen. Jag ser fram emot att snart få bjuda hem någon på middag och prata om stort och smått.


Nu över till ljusgjutandet, kanske dyker ett av ljusen upp på middagen jag ska ha. När jag började gjuta ljus så köpte jag stearinflingor men efter ett tag så gick jag över till att smälta ned ljusstumpar. Fördel är att ljusstumparna tas till vara samt att det blir billigare. Nackdel är att jag, eftersom jag även får ljusstumpar från andra, inte har koll på vad jag har för material i mina ljus.

Belamrat köksgolv.

 Jag har en del färdiga formar men använder även exempelvis creme fraicheburkar.De färdiga formarna har fördelen att de är hållbara och går att spänna veken i så att inget stearin läcker i botten. De har utrymme under formen för att man ska kunna knyta veken i den änden och sedan sätta veken i spänn. I engångsförpackningarna så gör jag hål i botten, trär igenom veken och tejpar fast den. Sedan börja med att hälla lite stearin runt veken i formens botten och låta det stelna innan jag häller på mer. På så sätt tätar jag formen och slipper stearinspill. Om man tänker att ljusen ska stå åt det håll de gjuts så behöver man inte göra hål i botten av förpackningen utan kan gå direkt på att fästa veken med stearin. Jag tycker dock att det är lättare att spänna veken när jag har fäst veken på genom ett hål. Om man ska dra ut ljuset ur formen så är det bra att ha såpass mycket veke kvar på ovansidan så man får ett ordentligt tag. Om man ska riva sönder formen så behöver man inte tänka på veklängden.

En annan effekt av att jag utgår från ljusstumpar är att jag inte längre köper färgpulver utan jag har sorterat mina ljussumpar utifrån vilken färg de har. Jag tycker det är kul att smälta lite blandat för att sedan skeda upp lite ljusmassa, låta den stelna och se om färgen blev som jag hade tänkt mig. Ofta får jag justera lite med mer av någon färg och jag känner mig som värsta kemiprofessorn där jag står och funderar på om ljusmassan behöver lite gult eller kanske lila eller kanske rent av lite av båda för att få den där rosa som jag var ute efter.
Vattnet i vattenbadet ska inte koka utan bara vara varmt nog för att smälta stearinen.

Det enda jobbiga med att gjuta ljus är ju att det tar en sådan tid innan färgerna stelnar... Jag vill ju fortsätta och fortsätta och inte vänta en massa. Vilket denna gång resulterade i lätt rosa luvband på tomtarna men jag bestämde mig snabbt för att det är modet denna jul :-)

Min utrustning består av:
* Formar - både köpta och tomma brukar och tetror.
* Långa nålar/stickor som jag trär igenom veken och lägger över burkkanten.
* Två grytor där den ena går i den andra. Den större grytan fick jag av mina föräldrar när de rensade ut dåliga grytor, den lilla hittade jag på loppis. Att den har en pip är guld!
* Gaffel att plocka upp vekarna med ur, jag tycker det är lättare än med pincett.
* Någon form av tetra med plastad insida, uppfläkt så den blir platt. På denna häller jag upp ljusmassa som blir över men även ljusmassa som jag ska använda till att forma något av, exempelvis som på grisen nedan.
Hög värme på ljusmassan ger en blank gris.
När man läser instruktioner så står det ofta att det är viktigt att ljusmassan inte är för varm vilket jag inte tycker stämmer. Det viktigaste är, såklart efter att formen håller för värmen, att man vet vad varm eller ljummen ljusmassa medför. Riktigt varm ljusmassa stelnar tätt intill ljusformen och ger ett blankt ljus. Ju svalare ljusmassan är, desto kornigare blir ytan, detta då massan stelnar redan innan den har slutit tätt mot formen.

Eftersom ljusmassan krymper när den svalnar så får man en större fördjupning i ljuset när man har hällt i riktigt varm ljusmassa än när man har låtit ljusmassan svalna i smältformen. Det är i sig inget problem, man fyller lätt hålet med lite mer ljusmassa, i samma färg eller i ny färg. Vill man ha samma färg så är det smart att spara lite av ljusmassan exempelvis genom att hälla ut den på ett uppfläkt tetra. Det stelnar snabbt och man kan lägga "kakan" åt sidan i väntan på att man behöver den.

Just detta att ljusmassan stelnar när den svalnar läste jag nyligen att man kan utnyttja om det är svårt att få ut ljuset ur formen. Genom att ställa formen i snön eller i frysen i cirka en halvtimme så krymper man ljusmassan ännu mer och ska då kunna få ut även tjorviga ljus lätt.

Utöver grisen, som jag inte vet om jag kommer kunna med att elda upp.. så är ljusen nu nedpackade i väntan på att slås in som julklappar. Ljuslådan är förpassad tillbaks till förrådet i väntan på nästa race vilket kanske inte dröjer så länge. Jag är sugen på att leka mer med färgerna, har några nya idéer och vill vidareutveckla några som jag testade för första gången nu, exempelvis att modellera på öron, tryne och knorr på ett gjutet ljus. Samtidigt är jag trött på att ha en låda som tar upp typ  halva utrymmet i köket. Fattar inte att DenDär står ut när jag sprider ut pysselgrejer överallt men han ler mest och gillar att jag har kul.


Kolla in hos Klockarbarn för mer inspiration. Varje måndag bidrar de som vill med något i hennes julutmaning, ett lätt sätt att hitta andra kreativa julgillande bloggare.

11 kommentarer:

  1. Tack för dina tankar som är viktiga just nu och alltid.
    Jag har provat att göra ljus men fastnade inte för det. Funderar på varför. Det är ju trevligt och blir fint. Kan hända har det med att göra att jag tycker att det är kladdigt.
    Din gris är underbar och jag fattar om du tvekar att elda upp gullegrisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.

      Det som jag tycker är lite avigt med att gjuta ljus är att det tar tid. Innan jag skaffade grytor och tom en gaffel som jag bara har till ljusen, så tyckte jag det var jobbigt att diska allt så himla noga när jag var klar.

      Radera
  2. Vilken fin gris! Jag tycker oxå att det är kul att gjuta ljus. Blir främst av stumpar. Jag gjuter helst i mjölkkartonger. Blir bra blockljus och en behöver inte göra hål i botten för veken. De passar åt de hållet de gjuts åt. Vi köpte roliga pennor förra året att skriva på ljusen med. Blev väldigt fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i, var så länge sedan jag gjut i tetra för jag vill inte längre ha så breda ljus. Creme fraicheburkar denna gång kunde jag ha låtit bli att göra hål i för ljuset passade bara åt ena hållet på ljusbrickan, den som grisen står på nu. Har en vaxpenna sedan tidigare och köpte nyligen lite fler vaxfärger, fast denna gång är de i burkar så man kan måla med pensel. Får se hur det går.

      Radera
  3. Nä, vem skulle ha hjärta att sätta fyr på en sådan bedårande gris? Ska bli kul och se vad du mixtrar samman och gjuter framöver! Ah, vad kul då med middagen! Kommer ihåg på 60-talet, när jag kanske bara var 5 år eller nått, då var min familj fadderfamilj till en grekisk familj, där middagar utbyttes. Minns något sött godis/efterrätt som serverades hos den grekiska familjen och som inte föll mej i smaken. De som trugade på mej mer, vill jag minnas var min egen familj och att Ella, mamman i den grekiska familjen tog mig i försvar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som härliga minnen. Det är ju en sådan genealisk idé att mötas över matbordet.

      Radera
  4. Kul att få fler tips med ljusgjutning! Det var ju också ett projekt som jag vill hinna med. Pröva med att sätta loppis kastrullen i ugnen på 100 grader. Smidigt då kan det smälta mellan varven när du håller på att hälla i den färdig smälta massan. Allt för att spara tid! Har aldrig provat cream freshburkar, spännande detta måste jag pröva snart!! Jag gjorde miniljus av toarullar som jag satte en botten på och silver tejp. Jag blandar ofta färdiga flingor med ljusstumpar. Vilken form hade du till den söta grisen? Var det kanske dem där köpta formarna? Var köper du ljusfärg på burk? jag har bara sätt pennorna. För några år sedan fanns det färg i mini burkar att köpa med massor av olika färger. Dem saknar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. TGR (Tiger), en dansk butik som iaf finns i sthlm och gbg. De byter sortement typ varje vecka så färginköpet kanske blir en engångsföreteelse. Grisen är gjuten i en köpt klotform. Öron och tryne har jag format av halvsvalnad ljusmassa och sedan fäst mha lite smält ljusmassa.

      Radera
    2. Jag vet inte om det skulle gå snabbare för mig om jag smälte i ugn, det som tar tid är att ljusmassan ska stelna nog för att ny färg ska kunna hällas på. Om man gör enfärgade ljus fjnkar det nog bättre.

      Radera
  5. Wow! Vilken toppsnäcka till gris! Grymt imponerad ;)

    Vad roligt att höra att du engagerar dig. Tror det blir toppentrevlig!

    SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.