fredag 27 november 2015

Lite bakom igen

Det var ju inte utan att jag kände mig lite bakom förra veckan när jag insåg att jag hade fotat på fel tema. Samtidigt var det en intressant upplevelse att ha haft fokus på ett helt annat tema än övriga deltagare, efter alla studier i svart/vitt så såg jag det var jag än gick. Och det var spännande att se hur det jag upplevde som svartvitt i själva verket hade färg i sig, det blev så tydligt när datorn fick förvandla bilden. DenDär, som till skillnad från mig, gillar att editera foton visade mig även vilken skillnad det gör när man inte bara omvandlar från färg till svartvitt utan även ökar spännvidden mellan vitt och svart (eller hur det nu var han förklarade det han hade gjort).De vackra iskristallerna satt på vår brevlåda. I utrymmet bakom dem är det oftast tomt, brev skickas elektroniskt och oftast impulsstyrt i kortform, räkningar betalas med autogiro eller fås direkt in på internetbanken som e-faktura. I december lever lådan upp lite och tar emot julkort. När vi för några dagar sedan pratade om just sådana så kom vi på att vi istället för att skicka julkort skulle sätta in portopengarna någonstans där de gör nytta. Det känds som ett bra beslut där och då men samtidigt så är det ju så roligt att pyssla personliga kort så nu är vi inne på att göra både och. En julhälsning till nära och käras brevlåda och en julhälsning till en organisations konto. Återstår att se var vi landar.

Brevlådans lock hade fått ett skägg av frost. Här ser jag verkligen det som Fröken Foto skrev om förra veckan, hur färg i en bild kan stjäla fokus, hur det man vill ha i bakgrunden kliver fram och tar över. I den övre bilden fastnar mina ögon hela tiden på de gröna fläckarna i vänsterkant, maskrosblad som ännu inte givit upp. I den nedre bilden upplever jag att fokus mer hamnar på frosten.


Fler tankar om bakom finns här. Och nu går vi snart in i december vilket både innebär en ny uppsättning teman och sista månaden av fotoutmaningen. Kommer att kännas tomt när den är över.

11 kommentarer:

 1. Nu började jag tänka på kort.
  På hur glad man blir när dom personliga dyker upp i brevlådan.
  Så fick jag en idé när jag tittade på den sista bilden, en pysselidé.

  Visst kommer det att kännas tomt.
  Har gillat den här utmaningen med förberedelser på bra teman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, hoppas du visar på bloggen sen.

   Radera
 2. Julkorten... och de efterlängtade breven. När min mor dog kom det en brev till mig - handskrivet med sirliga bokstäver. Vilken känsla det var. Och sedan sätta sig och handskriva ett eget brev...
  Fint det är med rimfrosten som smyckar. Ungefär som glitter på kläder. Naturens utsmyckning. Fin helg till dig. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med handskrivet brev. Ibland har jag funderat på att efterlysa brevvänner men det stannar vid tanken.

   Radera
 3. Fina tankar och bilder, svartvitt är häftigt! Jag älskar att få julkort och älskar att göra dem, kan knappt vänta till pysslet dras fram!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Är du med i Klockarbarns julutmaning? Om inte, hoppa på nu!

   Radera
 4. Spännande att se skillnaden! Även små förändringar kan göra mycket för en bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Själv är jag mer för att beskära bilderna för att framhäva.

   Radera
 5. Härliga frostbilder. Jag brukar skicka vanliga julkort. Gillar en sådan hälsning. Annars är det väl jättebra att skänka portopengarna till välgörenhet. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lutar som sagt åt att vi gör både ock. Fast då blir det ju inte portopengarna men motsvarande summa.

   Radera
 6. Frost ger så spännande mönster!
  Snyggt!

  kram kram Malin

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.