tisdag 24 november 2015

Magisk mat

I maj var temat magi hos monthly makers, då visade jag upp vad jag hade gjort av innehållet i min mystery box och skrev en liten berättelse utifrån skapelserna, bland annat denna uggla.

 Eftersom jag i augusti bestämde mig för att göra ätbara bidrag och att även göra om tidigare bidrag i ätbar form så har nu turen kommit till lite ätbar magi. Det blir ett tvådelat bidrag med start i något som jag har nosat på i några år nu men som jag fortfarande tycker andas magi, raw food. Jag är, och kommer antagligen att fortsätta vara, blandkostare men jag vill få in mer grönsaker i min matlagning. Sedan tidigare har jag inspirerats av vegetarisk mat (hemlagad, halvfabrikat går bort vare sig det är kött eller veg) och nu senast kikat lite på just raw food. Ofta när jag har blivit bjuden på rätter har jag kommit på mig själv med att tänka "mm, god crème fraiche-sås" bara för att komma på att det kan det ju inte alls vara. Just det här att bara köra ihop en drös grönsaker (och kryddor och frön/nötter) och så har man vips en hel måltid som smakar som om det vore en massa annat i den också... Ja, det får mig fortfarande att häpna varje gång.

Så mitt första ätbara bidrag på magi-temat blir detta:
Fast glöm den röda rättikan längst upp till vänster för den glömde jag... Och auberginerna är inte med i första delen utan i andra. Och utöver det som är på bilden så slängde jag även i vitlök och chilipeppar.

Cashewnötter, avokado, lök, ingefära, citronsaft och vitlök i en mixer eller kör med stavmixer. Blanda ut med lite vatten till en halvkrämig, halvsåsig konsistens, tänk carbonara. I slutet läggs spenaten i och mixat lite halvt (den är inte i på bilden nedan). Skala zucchinin och gör smala remsor med exempelvis en potatisskalare. Måttangivelserna finns längst ned i inlägget om man inte vill höfta.
Blanda ihop allt och ät det rumstempererat. Det är mycket godare än det ser ut, det lovar jag. Carbonara ser ju inte heller så gott ut...

Det andra bidraget är mer visuellt, det är det jag tycker är roligast. Här kommer auberginen in, eller rättare sagt skalet på den. Innanmätet är lagt i marinad och kommer att stekas upp någon dag.

Jag tog tre delar av auberginen. Den bredaste fick ett hål med en diameter motsvarande rördelens inre diameter. Först hade jag tänkt att den breda delen skulle träs på rördelen men den var såpass tung så den låg kvar ändå. Rördelen gjorde jag av den rakaste delen av auberginen. Och så skar jag en skiva som var aningens lite större i diameter än rörets innerdiameter. Gissa förresten om jag stod och granskade auberginernas form i affären...
Sedan monterade jag ihop det hela. För att botten skulle sitta ordentligt så fick den bukta lite inåt så att den hela tiden pressades mot väggarna. Jag insåg att ovandelen behövde bli svart så då plockade jag fram lite soja och penslade på.
Och med lite Abrakadabra och Sim Salabim så hade jag en kanin i min hatt. 
Hatten fyllde jag nämligen med dipp och satte i två bitar av spetsen på en rättika. Runt om la jag morotsstavar och sedan högg vi in.
Vill man göra det enkelt för sig, och slippa ha en massa aubergine att ta hand om, så kan man lägga dippen i ett lågt glas och tejpa en cylinder av svart papper runt den. På toppen kan man då lägga ett hattbräde i svart kartong, kanske fästa ihop det hela med lite tejp så att brättet inte rymmer under dippandet.

Hokus pokus och hej då.




Ingredienser
1 dl cashawnötter
1 avokado
1 citron (saften)
1 salladslök, eller annan lök
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära och den är ungefär 2 cm i diameter
några "skak" chilipeppar
1 dl vatten
1 påse bladspenat eller annat grönt
 2 små zucchinis eller 1 stor

Låt gärna rätten stå och gegga ihop sig lite innan du äter den. 

4 kommentarer:

 1. Älskar trollkarlshatten!! Klart att man skall leka med maten! =)

  SvaraRadera
 2. Haha! Undrade just vad det skulle leda till men det var en rolig avslutning på inlägget med trollkarlshatten! Stiligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hade kul när jag gjorde det också kan jag säga.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.