fredag 24 juli 2015

God Jul ...eller natur var det ju (fotoutmaning...)

Natur är dagens temat för fotoutmaningen idag och det finns ju hur mycket som helst att fota känner jag. Men vädret, detta tjat om väder, har fått mig att tänka på naturens krafter. Hur mycket som är normal variation och hur mycket är vi som sabbar ekosystemet är svårt att säga när det gäller just en sommar men i det stora hela så tänker jag att vi redan har ställt till det rejält och att det krävs både tvärnit och helomvändning. Privat kan en ju göra en del och visst försöker jag hålla mig till eko, och även reko, och sopsortera och så men sen blir det ju den där flygresan för att besöka något annat land, eller den där hyrbilen för att det blir mycket billigare än tåg- eller bussbiljett och...
Naturen slår tillbaks?

Ibland när naturkrafterna är igång kan jag lätt ta till mig alla historier om knytt och oknytt. Som när vi hade oljat in altanen och utemöblerna. Prognosen sa uppehåll både den dagen och dagen därpå. Men så kommer ett sånt där litet men kolmörkt moln och placerar sig ovanför oss. Det kändes ungefär som i Truman Show. Vi kunde fortfarande se den blå himlen med sin gnistrande sol men över oss vräkte det ned. Och mitt i det där svärandet över dels över att oljan nu rann ned i marken, typiskt obra, och dels över att vi skulle bli tvungna att göra om jobbet så gillade jag den härliga ljuseffekten som blev.

Förutom den fysiska aspekten av naturkrafterna så har vi ju den psykiska. Och den har en stark inverkan på mig. Dels detta med hur bra jag mår av att vara ute i skogen, på klippor, vara nära vatten. Dels detta med att jag älskar värme och att leva i kjol eller shorts. När hösten kommer och säger att det är dags att ta på långbyxorna så känner jag det som ett personligt påhopp. Jag vill ju inte! Men som den fryskott jag är så viker jag mig. Men den här sommaren har ställt till det i huvudet på mig. Jag har redan vikt mig ett antal gånger och dragit på mig jeansen för att inte tala om vindjackan. Så trots att det också har varit fina dagar, och jag lever på om hoppet om fler sådana, så gör långbyxor och höstruskskänsla att jag börjar komma i julpysselstämning. I veckan köpte jag den första julklappen och sedan dess har det kliat i fingrarna att få pyssla ihop ett paket och att pyssla fler julklappar. Men jag intalar mig att jag snart kommer sommarbada igen och att julpysslandet får vänta. Fast häromdagen stod jag ändå där på loppisen och höll i en sån perfekt kistgrund för att ge brorsonen en piratkistepysselstund i julklapp. Men vem vet om ungen fortfarande gillar pirater om knappt ett halvår...

Ungefär lika långt som det är kvar till jul, ungefär lika långt har vi kvar av den här roliga fotoutmaningen. Vi hinner ju med ett tema på juldagen. Andras tolkningar av dagens tema ser ni här.
12 kommentarer:

 1. Näe, inget julpyssel för min del än, visserligen pratade de om att det skulle bli lika varmt (kallt) som på julafton 2013, +9 grader, på söndag, men att julpyssla i juni...näe, det får vänta ett tag till.
  Visst undrar man hur mycket vi själva har påverkat vår tids väder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden går så fort...
   Juli ska det ju va ;)

   Radera
  2. Precis, så snart dags att julpyssla ;-)

   Radera
 2. Visst tänker man på om det är vi människor som sabbat naturen så inte sommaren vill komma riktigt. Men som sagt vi vet inte. Så klokt du skriver om vad vi kan göra för naturen. Fint bidrag. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver klokt kanske, återstår att handla klokare. Men det är svårt tycker jag för det är så mycket som jag vill göra och vill se.

   Radera
 3. Ja, vi människor har verkligen påverkat det jordklot vi lever på. Jag tror sommaren är ett tydligt bevis på det. Har förstått på expertis att vi här i vårt land kommer att drabbas med mer regn och mer molnighet. Bra och viktigt inlägg du gör på dagens tema. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så den här sommaren kanske är en försmak för hur det kan bli? Synd att vattnet inte tar sig dit det bäst behöver.

   Radera
 4. Jättehäftig ljuseffekt på bilden, i alla fall något positivt! Ja, många kloka ord där - får vi igen för gammal ost eller har vi bara en "dålig" sommar!? Jag älskar ju julen och har inte börjat julpyssla än, men julklappar har jag köpt flera stycken:)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske blir först sedan att dra igång julpysslande på bloggen ;-)

   Radera
 5. naturens krafter är mycket mäktigare än vi människor....och trilskas vi med naturen ,så ger den igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alltid så bildligt som det är lätt att tolka det men det vi gör får helt klart konsekvenser.

   Radera
 6. Du är ju bara för häftig, julklapp. Jag hade också kunnat köpa julklapp nu om jag sprang på något sånt där som jag bara visste att en person skulle älska. Ibland gör man ju det :)
  Jättefin tolkning! Härliga bilder och visst har naturen otroliga krafter.

  kram kram Malin

  ps... förlåt för mina sena svar, jag har så mycket på gång och snart skall jag avslöja vad som upptar all min tid :)

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.