måndag 13 april 2015

Det där med att virka... (återbruksutmaningen)

[?]

Det här med att återbruka, med en vid innebörd, är ju väldigt roligt. Att ta vad man har. Men nu funderar jag på om man ska ta vad någon annan har :-) En fundering utifrån Klockarbarns tankar om att det sinar i brevlådan och x-handarbete-pyssels kommentar därunder. I Sveriges mästerkockar fick de ju en "mystery box" som de skulle laga en maträtt av. Vad tror ni att göra något liknande skaparaktigt oss bloggare emellan? Man packar ihop en blandad kompott som nästa person sedan ska göra något av. Grundgrejer som lim och färg tänker jag att var och en har hemma men övriga saker får man i paketet. Visar upp innehållet i sin blogg och två veckor senare vad man fixade ihop. Upp med handen i kommentarsfältet ni som är på! Skriv mailadress så mailar jag alla för att få in adresser och sånt. Inom Sverige tänker jag i första hand så det inte blir jättedyrt att skicka mystery boxen.

Nu över till vad jag har gjort sedan senast. Jag har en drös nystan liggandes, de kommer från mamma och mormor. Vissa är yttepyttesmå och färger som jag tiggde till mig som liten. Egentligen trodde jag inte att jag hade några nystan längre men de dök upp i senaste flytten. Och när det nu inte blev någon duk till korg i hallen så plockade jag med mig ett nystan när jag för dryga veckan sedan traskade iväg på handarbetscafé. Om själva tilldragelsen kan väl sägas att den roliga idén tyvärr föll på att det verkar vara en väldigt sammanhållen grupp, det var knappt så jag fick ett hej tillbaks när jag presenterade mig. På slutet kom det dock några som verkade mer öppna men de hamnade i en annan del av caféet. Kanske ger jag det en chans till, kanske letar jag något annat sammanhang.
Där satt jag då bland alla vars virknålar och stickor verkade ha ett alldeles eget skapande liv medan dess ägare satt och fikade och pratade. Själv fick jag koncentrera mig på en sak i taget... Min tanke var att öva på olika typer av maskor så att jag kan följa ett mönster. Till skillnad från mitt frihandsvirkade djur Virk.

Garnet jag hade plockat med mig var inget smart nybörjargarn för det bestod av två tvinnade olikfärgade garn, kombinationen gjorde det svårare än vanligt att lista ut vad som var en hel maska. För att inte tala om när jag skulle haka i dubbelmaskor.

Vill minnas att min mamma stickade sig en tröja med sånthär garn.


Virknålen var tydligen för stor för garnets tjocklek men det gav ett häftigt mönster tycker jag så det är en teknik jag tänker fortsätta använda mig av vid behov.Först tänkte jag öva på vanliga maskor och på att få en jämn kant. Dock verkade jag dra ihop virkningen nått alldeles förskräckligt. Trodde jag tills jag kom på att jag hade glömt bort att göra de där luftmaskorna i kanten. Men jag kom ju på ett perfekt sätt att virka vimplar på! Och med alla mina olika nystan så kan det bli ett färgglatt projekt.Med luftmaskorna i minnet så gav jag mig på en ny fyrkant. Det gick bra. I alla fall på ena sidan :-)På andra så verkar jag ha glömt en luftmaska.


Och jag vet inte varför fyrkanten vägrar ligga platt trots att den har legat i press, två hörn viker in sig mot varandra hela tiden. Någon virkkunnig får gärna förklara.

Kul är det i alla fall och nu senast hade loppis fått in massor med virknålar så nu har jag även två mindre varianter. Dock känns det som att det är långt kvar till detta...En rolig bok som jag fått låna och vars mönster hägrar. Eller så blir det frihandsvirkning för hela slanten :-)

Här kan du se vad andra har sysslat med.

10 kommentarer:

 1. Men du, det här med virkning tycker jag verkar ha ett eget liv. Man tycker man följer mönster och gör rätt men det blir alltid nåt annat. Frivirkning funkar bäst för mig. Jag börjar med nån rund form och fortsätter tills det verkar bli bra. Eller så blir det nåt annat än vad jag tänkt från början. Jag känner igen mig i dina försök. Häng i och låt inte garnet och nålen vinna över dig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för virkpepp! Just att virka runt är nästa sak jag vill lära mig. Efter det kanske det blir lite frihandsvirkning igen.

   Radera
 2. Detta med en "mystery box" låter jätteskoj och jag hänger gärna på om jag får! =)

  Jag har jätteproblem med att följa virk beskrivningar och virkar alltid på frihand, funkar hyfsat för det mesta. =)

  Jag och några vänner startade upp ett eget virk och stick cafe genom studieförbundet och kan därför utnyttja deras lokal, sommartid brukar vi dock ses ute i parken. Alla tar med eget fika. Och många nya har tillkommit då studieförbundet annonserat om vår grupp. =)

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du är med! Behöver din mailadress så vi lätt kan ha kontakt.

   Låter som en kul grej med ert cafée och det påminner mig om att jag såg några roliga öppna tillställning med olika teman hos något studieförbund. Undrar viöket och var jag la tidningen...

   Radera
 3. Kul idé med "Mystery Box"! Men jag hoppar nog inte på. Känner att jag nog kommer få mig för att slutföra det hela. Så jag ser fram emot att läsa om er andra som är med och erat skapande!

  SvaraRadera
 4. Tycker mystery Box verkar superkul. Hoppas det blir flera stycken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag också. Är du med?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Detta lätt som ett nytt och roligt koncept jag hänger också på.
  info@pysselqvinnan.se

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.