lördag 4 mars 2017

En kärlekshistoria med en ung herre

För flera år testade jag en ungherre. Det låter ju som värsta karlförmedlingen men det var kakförmedling i lösvikt som jag hade hittat till. Man fick själv blanda de sorter man ville ha och förutom två favoriter så tog jag mig då denna kakkarl och det var en god en må jag säga. En lite syrlig smak som jag föll för men som jag inte har hittat tillbaks till hos andra ungherrar. Butikens bageri tillfrågades och de visste inte var denna syrlighet kom ifrån. Så jag gav upp. Tills jag hittade syrad grädde i butikshyllan och bestämde mig för att testa igen.

Mitt barndomsminne är att det tar en halv evighet att göra smör av grädde men jag undrar om inte syrad grädde tar ännu längre tid på sig, typ 3/4 evighet. Höll på att ge upp flera gånger och blev avbytt av DenDär, som faktiskt gav upp efter en stund men till slut så hade jag de där små smörkulorna. Som jag fotade men som mest ser ut som kräks så dem slipper ni se här. 
Pigga ungherrar på väg in i ugnen.
Jag tittade på recept för ungherrar men kände inte för att springa och köpa marsanpulver bara för ett testbak. Tittade så på hur man gör eget marsanpulver, som också kunde användas till vaniljpudding, men hade inget mjölkpulver och iddes inte handla det heller. Men jag insåg i alla fall att det är stärkelse både i köpevarianten och det man gör själv så då slog jag upp ett recept på mördegskakor med potatismjöl och sedan improviserade jag ihop det med bakpulver, vaniljpulver och salt från ungherrarnas innehåll.
Lite slakare efteråt.
Den syrliga smaken från smöret blev perfekt. Men en drös annat behöver göras bättre. Mängden vanilj blev på tok för mycket. Och lite halvgrovt mjöl, dinkelmjöl, var inte optimalt. Om det var pga mjölet som jag upplevde kakorna för osöta eller pga av att jag, som vanligt, struntade i att kompensera sockermängden när jag hade vaniljpulver istället för vaniljsocker vet jag inte.

Här är i alla fall mitt hittepå-receptet (1/4 sats kakdeg) om någon skulle vilja testa själv:
1 dl vitt mjöl
1/4 dl potatismjöl
1/4 dl florsocker
50 gram smör
1 krm bakpulver
vaniljpulver (1 krm var för mycket)
2 kommentarer:

  1. Vågat att göra recept själv på småkakor! Älskar småkakor men har aldrig stött på ungherrar förr. Spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vågat eller dumdristigt :-) Ungherrarna var en ny bekantskap för mig med men DenDärs bagarpappa kände till dem. Dock har hans inte någon syrlig smak.

      Radera

Lämna gärna ett avtryck.