måndag 20 mars 2017

Ovala former i pysselhörnan

Geometri... Ja, det är temat för denna månad hos Monthly Makers. På sätt och vis inbegriper det allt tycker jag och jag har sett geometriska former både här och där. En morgon la jag märke till att solens intåg här skapar rätvinkliga trianglar på det frostbelagda taket. Jag gillar även att man ser den skarpa kanten mellan sol och skugga och vet var det kommer smälta härnäst. Och på väg hem en kväll var jag nära att trycka på bussens stoppknapp bara för att jag ville ut och fota en fasadbelysning... Men magens knorrande hejdade handen alldeles innan det hann plingas. Just det här med att ett tema skärpen/ställer om ens fokus mot omvärlden är något som jag saknar efter den fotoutmaning som jag deltog i under ett år och där varje vecka hade ett ord som skulle gestaltas. Jag har fått tips om att det finns liknande utmaningar så jag ska ta mig i kragen och leta upp en. Men nu åter till geometrin...
Förutom att se geometriska former överallt så har min hjärna snurrat formler från gymnasietiden. Konstigt att vissa sådan sitter när jag till förra månadens bidrag fick fundera ordentligt på vad vinkelsumman är i en triangel. Att radien gånger radien gånger pi ger arean på en cirkel kommer jag i alla fall ihåg, likaså att basen gånger höjden delat med två ger arean på en triangel. Det är något visst med geometriska figurer tycker jag, vackert på något vis med vinklar och sträckor utritade.

Så här inför påsk så är det ju en geometrisk figur som är extra aktuell, en oval. Jag minns inte att vi räknade på just dem i gymnasiet men jag minns en bild som vår mattelärare visade och sa att det kommer vi få titta vidare på på universitetet. Nu valde jag ju en annan bana än den tekniska men bilden dök upp i mitt huvud. Jag insåg dock snabbt att jag inte mindes den tillräckligt bra för att rita upp den så jag letade fram den på nätet. Kan säga att det snurrade rejält i mitt huvud när jag började läsa på sidan som bilden kommer, så mycket som jag inte ens förstår att jag har kunnat.

När skrivaren hade gjort sitt jobb så njöt jag av all plats jag nu har och lekte med papper och färg. Lyxigt med både höj- och sänkbart skrivbord och så extrayta i form av utfälld sekretär. Fortfarande en del pryttlar som ska hitta sin plats och efter att fotot var taget så flyttades skrivaren närmare sekretären och extrastolar staplades på hög i hörnet. Inte den vackraste installationen men där slipper vi springa på dem.
Jag lekte med olika pennor och med vattenfärg och målade olika former bara för skojs skull. Kom att tänka på de flirtkule -påskägg som vi målade och satte i påskriset när jag var lite, och insåg att mitt påskäggsmålande ligger på ungefär samma nivå nu som då :-)
I slutändan blev det kalenderbilden för april månad.
Den lilla trekanten med texten "Glad Påsk" är en mindre variant av de påskbrev som vi delade ut när vi var små. För mig var det självklart att teckningarna skulle vikas på det sättet men när jag flyttade runt i Sverige så insåg jag att det kan se lite olika ut på olika platser.
Än får den inte komma upp vid kalendern på riktigt men den fick posera där i ramen. Den ram som fortfarande har sin glipa där nere i högra hörnet. Jag har inte skrivit dit det men jag "ser" ändå citatet som jag blev tipsad om i det inlägget, ""i sprickorna kommer ljuset in". Fint.

Om  med det vill jag så här tidigt passa på att önska alla en härlig påsk! Njut av ljuset!

5 kommentarer:

 1. Vad kul kombination med det lekfulla, färggranna ägget och dina matematiska skisser till vänster! Skön krock och bra påminnelse om att allt, som du säger, är och kan vara just geometri!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv nöjd med kombinationen, kul att du också gillade den. Tanken blev att göra en påskdekoration som inte behöver sparas men just regnbågsägget är jag så nöjd med så det kanske klipps ut när påsken är över.

   Radera
 2. Tusan också, haha! Jag tänkte göra något med ägg men tänkte att det kanske inte var en geometrisk form, vilket du motbevisade hårt nu! Härliga påskfärger du fick till!

  SvaraRadera
 3. Så roligt att du lekte dig fram med former och skapade så fritt! Jag kände precis som du: allt är ju geometri! Fint att se din inspiration!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.