tisdag 21 februari 2017

Tavelram på rulle och svordomar


Första februari flyttade vi ifrån våra 25 kvm till betydligt större. Vi tog även hit det som hade stått i magasin så veckorna har varit fulla av uppackande och sorterande. Och möbelletande! För några av våra möbler fick återgå till loppis då de var inhandlade för att passa perfekt utrymmesmässigt i förra lägenheten men inte alls skulle fylla någon bra funktion i den nya. Tyvärr har vi inte lyxen att bo nästan granne med en loppis här så det har blivit en hel del tittande på fb-grupper, bortskänkes.se, bjussa.se samt blocket men där har det hittats grejer. Och en dag hade jag vägarna förbi den där loppisen som jag bodde så nära förut och då följde det med två vägghyllor hem men fungerade bra som de var så dem pratar vi inte mer om idag utan dem får ni se någon annan gång. För idag ska det handla om Monthly Makers februaritema som är just loppis och då är ju fokus mer på skapande än på loppisfynd tänker jag.

Det var faktiskt köksväggen som bidrog till mitt fixande denna gång. Jag har ingen aning om vad som har varit monterat här men vackert var det inte.
Ganska snabbt skruvade jag i en krok och satte upp väggkalendern för att dölja i alla fall några av hålen men sedan kom jag på att jag hade ett halvt bakstycke från en 60-bokhylla. Det blev över just en februaridag för två år sedan och de delar som användes av den då loppisfyndande bokhyllan visades upp just i Monthly Makers på temat återbruk. Och nu används den sista delen på temat lopps, snacka om sluten cirkel.

Två av de befintliga hålen fick bestämma placering av både bakstycket och kalendern, allt för att täcka över så många hål som möjligt. Och äntligen använde jag den där ram-på-rulle-tejpen som jag köpte för massor med år sedan och som sedan dess har väntat på den perfekta användningen. Det går bättre och bättre att använda det jag har, att strunta i om det jag gör kommer att komma till användning i år och dag utan istället fokusera på vad som fungerar nu.

Ganska snabbt insåg jag att det hade varit mycket enklare att jobba med bakstycket plant liggandes istället för uppsatt, tyngdkraften samarbetade liksom inte riktigt med mig och envisades med att saker som jag la ifrån mig inom räckhåll ovanpå dörren inte skulle ligga kvar där utan ligga på golvet. Men då hade jag fått vänta på att sätta upp det tills DenDär kom hem och jag ville nu, nu, NU så jag försökte komma ihåg att andas medans jag svor ve och förbannelse över saker och ting. Den rastlösheten är inte en jättebra grund när man ska vara noggrann, det vet jag och ändå så fortsatte jag.

Dessutom hade det varit mycket enklare om min hjärna inte hade känts så blank utan aktiverat de där kunskaperna om geometri som för ett antal år sedan kändes som en kunskap lika självklar som att stå och gå. Nu fick jag klura på hur många grader det är totalt på vinklarna i en rätvinklig triangel för att komma fram till att två av hörnen på gradskivan hade precis rätt vinkel för att beskära tejpen i ramens hörn. Fast inte hjälpte det när jag sedan ritade strecket åt fel håll... Ibland känner man sig helt dum i huvudet. Tur i alla fall att jag tog mig tid att leta upp den icke vattenfasta pennan och inte använde den permanenta som var den första jag hittade. (Detta ständiga letande i en ny bostad med ny ordning på grejerna...)
Sedan blev det en liten glipa i alla fall för tejpen är lätt töjbar och det tillsammans med den redan trilskandes tyngdkraften ställde till det så här när det handlade om ett nedre hörn. Men jag bestämde mig för att den går att leva med. För att inte upprepa samma sak på högra hörnet så överkompenserade jag.
Åt fel håll! Och det här känner jag att jag kommer att störa mig på men till slut tog hjärnan in att det inte var läge att fortsätta fixa, svära och andas utan att det får vara så här ett tag.
För nu var det verkligen dags för en paus. Eller det hade varit dags för det redan innan jag började med ramen men man kan ju inte vara klok jämnt... Ett passande bild fick tjänstgöra som illustration av hur det kommer att bli. Sedan tänker vi att vi ska skriva ut och sätta upp egna foton allt utifrån årets gång.
Och den där koppen te satt fint vill jag lova.

Vill även passa på att säga tack för kommentarerna på min glittrande bajshög förra månaden. Då var vi mitt i packandet och flyttroddandet och det blev aldrig av att jag svarade där och då men jag läste och blev glad.

10 kommentarer:

 1. Ny lägenhet...Spännande!
  Trilskande tejp är inget att leka med, och absolut inte i samband med att tyngdkrfaten sätter in :)
  Tycker det blev snyggt. Glipan kan du väl smycka med något passande, typ en kylskåpsmagnet, men utan kylskåp och magnet, då ;)

  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rastlöshet och trötthet är inte heller så bra komponenter när man ska finlira :-) Funderade på att sätta någon dekoration i hörnet men vill behålla ramen stram så det blir att fixa om just den biten. Fast med bättre uthållighet och, framförallt, hantlangare.

   Radera
 2. Åh jag kan verkligen känna igen mig i det där med att egentligen vara för trött för att orka sätta igång med ett nytt projekt men så kan jag inte låta bli ändå! gör så hela tiden haha! Ditt projekt blev ju himla fint ändå i slutändan! Så fiffigt att ta tillvara på varenda liten bit och matcha ihop behov med material en har hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är man helt enkelt för ivrig för sitt eget bästa :-) Jo, det är en extra utmaning att utgå från det man har hemma. Och skönt när saker faktiskt kommer till användning. Men liknande band som du har på hyllan ska inköpas, har stått och hållt i sådana på loppis men inte vetat vad jag ska använda dem till. Tack vare dig vet jag :-)

   Radera
 3. Åhå, förstår din tystnad här eftersom ni flyttat. Skönt att få större men det är en hel del bök och stök när man är mitt i processen. Tycker det var väldigt fyndigt med ramen även om hörnen inte blev så exakta som du velat. Jag arbetar ständigt med att få en kalender som funkar för hela familjen och har provat olika varianter.

  Nu har jag gett upp och låter min man dra ut sina trista kalendrar. Jättefula men de funkar. Jag vill att det ska vara snyggt, funktionellt för en familj på fem och dessutom få plats på ett särskilt ställe i köket. Jo, och så ska man kunna hänga upp viktiga papper där, typ kallelser till läkarbesök och annat som är viktigt ett litet tag men som sedan blir inaktuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har skrivit inlägg i huvudet men inte haft ro att sätta mig vid datorn. Nu är allt uppackat, även om ordningen återstår att få till, så nu finns iaf möjlighet att skapa. Lite facinerad själv över att det blev bidrag både i januari och februari, båda gångerna var typ allt nedpackat och flyttrörigt men på sätt och vis är det ibland lättare att få till något när valmöjligheterna är färre.

   Blev grymt sugen att klura på en kalenderlösning för er familj, gillar sådana utmaningar.

   Radera
 4. Vad roligt att få se lite från nya lägenheten! Det blev superfint med tavelramen (trots att gravitationen trilskades - varför gör det liksom alltid det?). Vet inte om du gillar Håkan Hellström, men min första tanke med glipan var att du skulle kunna skriva dit "i sprickorna kommer ljuset in" med svart penna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inge så förtjust i hans musik men gillar just det citatet. Fast inte i tavelramen :-) Tror jag. Kanske växer idén till sig. Än har jag iaf inte fixat glipan.

   Radera
 5. Smart idé! Tycker också att det vore roligt att göra något av den lilla glipan, även om den inte är speciellt störande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se vad det blir, har ju tänkt strikt ram men gillar citatet som Ruth skrev.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.