tisdag 1 november 2016

Två bloggare bakar


På tv bakar hela Sverige och någon som har gjort en rolig grej av det är bloggaren Min lilla kokvrå som hakade på den första tekniska utmaningen. I avsnittet därpå bestod sagda utmaning av av att deltagarna fick baka varandras favoriter så föreslog jag, efter en hel del betänketid, franska våfflor. En barndomsfavorit för mig bland de kakor min mormor bakade. När vi fyllde år fick vi önska en eller två sorter och så fick vi burkar fulla med favoritkakorna. Ens alldeles egna kakor! Jag minns att jag brukade växla mellan att önska jittebugg och en mördegs- och mandelmasssnurra och så franska våfflor. De två förstnämnda bakar jag då och då men franska våfflor har jag aldrig gjort själv. Fast nu har jag bakat för när jag skickade iväg listan på ingredienser så blev jag så sugen. Mormor hade nog underkänt utseendet, kruskaveln ligger nedpackad i magasinet, och kanske även tillvägagångssättet då jag inte iddes kavla ut och ta mått utan skar tunna degskivor som jag kavlade fast socker på. Men smaken hade hon nog godkänt för goda blev de!
I sann tävlingsanda så lämnade jag bara listan med ingredienser. Måste säga att jag blev imponerad av detta att provbaka en kaka för att få koll på ugnsvärme och baktid, själv hade jag nog gått på känn, kört alla kakor samtidigt och hoppats på det bästa. Tur då att jag hade tillgång till hela receptet.

Fast jag har två recept skiljer sig åt lite. Det ovan kommer från en Hemmets Journal från 2014. Enligt det ska det vara vispgrädde i degen medan Sju sorters kakor anno 1975 förespråkar vatten. Den sistnämnda hänvisar även till sjuden smörkräm som fyllning. Jag minns att den var god men valde ändå av bekvämlighet att röra ihop en av smör, florsocker, äggula och vanilj. Vore dock kul att köra blindtest med de olika recepten någon gång, barndom vs nutid :-)
Lite häftigt att ha en kokbok som är året yngre än en själv är :-)
Och så här ska kakorna se ut om man har kruskaveln redo.

4 kommentarer:

 1. Se där :)
  Måste säga att jag tror att det är både lättar och går snabbare att kavla ut kakorna en och en. Du skar skivor, jag rullade bollar. Inte heller lät jag degen vila en timme i kylen, där sparade jag en hel timme :) som jag kunde spendera ute i skogen senare istället.

  Kul rubrik; "Två bloggare bakar"! Kanske titeln på en kommande bakbok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna sno den titeln om du vill :-) Jag lät degen vila mer än en timme för jag var ute i solen då jag. Ang kavlingen tror jag den har en estetisk fördel, att alla bottnarna blir lika stora och att de blkr jämntjocka. För att få till det rasande elegant ;-)

   Radera
 2. Silk clay är en favorit, verkligen. Tack för tips!

  Jag tror förra och tidigare generationer hade förfasat sig över de genvägar vi tar idag vid bakning och matlagning, men vi är ju inte hemmafruar och smaken ör det som räknas.

  SvaraRadera
 3. Åh dom ser i alla fall supersmarriga ut tycker jag =) Hm undrar om dom går att få till bra både gluten och laktosfria, blir ju sugen att testa =)

  SV: Ja jag ser verkligen fram emot tills jag hinner med att fixa min glad kappa, men just nu så är det så galet mycket annat att ta tag i...julklappar och julmarknadspyssel tex ;)

  Hoppas att du har en toppenfin helg <3
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.