söndag 20 november 2016

The same procedure as last year?

Ni vet den där middagsbjudningen som Miss Sophie har i svt varje nyårsafton? Och där det är same procedure as last year? Så känns det för mig med Montly Makers, fast varje månad då istället för varje år. Redan i mitten av förra året insåg jag att jag inte ville göra prylar för görandets skull och ofta kom jag inte på något jag behövde eller ville ha. Så förra året gick jag över till att tolka temana i olika ätbara kreationer. Det var superkul. Då. Jag leker fortfarande med maten men ville inte fortsätta tolka årets teman i ätbar form.

Så i år har mitt same procedure as last month varit:
*alltid lyriskt över presentationen av allas bidrag
*nyfikenhet inför kommande tema
*tusen idéer
*känna "nä, det vill jag inte göra eller ha" om alla idéer
*tänka att den här månaden blir den månaden då jag inte gör något bidrag (min inre James suckar lite kärleksfullt här om mumlar sitt "same procedure...")
*komma på något, ofta litet, som jag faktiskt både vill göra och ha

Som den här gången med temat metall. Och då funderade jag ändå på att pimpa något befintligt vilket fick mig att nyfiket spana in mina prylar med nya ögon. Men det föll på att de prylar jag har skapar en helhet som jag gillar, i dagsläget vill jag inte ändra på någonting. Ett tag var jag inne på att klippa till julpynt av konservburkslock och hänga i min växt som agerar julträd men även det bar mig emot. Att inte ha någon plan för pyntandet utan bara låta julträdet fyllas på allt eftersom när/om impulsen dyker upp är något jag gillar. Och i år har inga impulser dykt upp, än i alla fall. Och inte har vi börjat fira advent redan sju veckor innan jul (pga att vi valt att använda den sjuarmade ljusstake som vi har framme året runt). Utifrån frånvaron av advents/julpyntsimpulser tänkte jag att det kanske inte skulle bli så mycket juligt pysslande och pyntande i år, vilket kändes helt ok. Men så fick jag ögonen på några blockljus som jag göt förra hösten och kände att jo, fyra adventsljus vill jag nog ha i alla fall. Och då kom jag att tänka på de där vaxplattorna i metalic som jag köpte förra året och vips så blev det ett bidrag på temat ändå.

Första ljuset fick DenDär när han fyllde år. Jag testade att gjuta i flera lager utifrån och in med tanken att det skulle likna en Mozartkula. Och det gör det, om man häller av stearin som smält och tittar noga. Men så fort man eldar det så ser det bara ut som ett mörkbrunt klot för det mörka färger tar över de ljusare färgerna inuti. Tänkte inte på det när jag gjorde ljuset.
Även det andra ljuset är ett ljus som DenDär har fått, den här gången i julklapp förra året. Då var det ett äpple som symboliserade att vi skulle gå på musikalen om Snövit. Sedan hamnade ljuset ovanpå ett geléljus och då blev färgen flammig och ytan ful.
Nummer tre var färdigpiffat redan till förra julen men jag hade inte hjärta att börja elda på den sötnosen. Återstår att se hur det går i år. Nummer fyra är ett "slaskljus". När jag gjutit klart så samlar jag upp de färgprover som jag har pytsat ut under gjutandets lopp, svårt att se vilken färg stearinet har innan det stelnat tycker jag, och stoppade ned dem i en form. Sedan häller jag i det sista ur smältgrytan. Ibland blir det supersnyggt och ibland blir det, som här, så trist så det åker in i skåpet.
Men nu får alla de här ljusen vara med och leka under advent.
Mozartkulan fick en stjärna. Äpplet vände jag upp och ned och piffade så att det ser oanvänt ut i väntan på sin tur. Jag tycker det ser ut som en julgranskula. Och vis av mörka färgers övertag över ljusa så färgade jag det även inuti med förhoppning att det vita innandömet inte ska synas så väl när vi eldar. Grisen var som sagt klar och det tråkiga ägget fick sig en julgran. Nu syns det inte under kulorna men det blev en mosaikjulgran för när jag skulle klippa ut den så klippte jag plötsligt helt fel, man tror ju man kan klippa granar på frihand vid det här laget men icke. Och så skulle jag rätta till det och klippte ännu mera fel. Så då klippte jag isär den och monterade ihop bitarna. Tacksamt med vax på det sättet och faktiskt så var det så kul så jag funderar på att klippa ut mosaikbitar i olika färger och se vad jag får ihop.
11 kommentarer:

 1. Supersöta ljus! Blev ingen ljusgjutning under pysselkvällen, men det är något jag planerar att hinna med innan jul i alla fall =)
  SV: Ja visst var dom söta <3 Funderar på att göra något snarlikt med piprensare på kanelstängerna =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du var ju sugen på ljusgjutning redan förra året, hoppas du får till det i år.

   Radera
 2. Vilket lyft för ljusen! Det verkar som att du gjuter en hel del. Har aldrig hört talas om vaxplattor.

  Tycker att det ser ut som en Mozartkula när ljuset inte är tänt men kan tänka mig att det mörka tar över i tänt tillstånd, som du säger. Apropå Mozartrullar så är det superenkelt att göra en variant själv. Köp nougat, skär av en stång, rulla in den i mandelmassa, pensla på smält choklad och strö över hackade valnötter. Mumsigt och enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjuter massor när jag väl gjuter, sedan kan det gå ett år eller så tills nästa gång. Är lite meck med att smälta och vänta att det ska stelna i formarna för att sedan smälta till en ny färg. Men att dekorera ljusen såhär i efterhand är lättare så det gör jag då och då, även med icke blockljus.

   Radera
  2. När jag fotade mozartljuset här så hade jag hällt av en hel del stearin. Men så fort vi eldade det igen så blev allt brunt igen, även när det stelnade.

   Radera
 3. Vad kul att piffa upp ljus, de blev jättefina allihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag gillar dem och ser fram emot första advent. Fast inte emot tredje, min söta gris tittar redan så bedjande på mig, jag tror inte den vill eldas upp :-)

   Radera
 4. Det var ju en jättebra lösning att jobba vidare med något från förra året som inte var helt perfekt! Bra återbrukat, Katarina! Grisen är min favvo också, så jädra söt! Men är över huvud taget impad över hur fin form du fått på dem allihop /MVH en som bara gjutit i pringlesburkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Formen är tack vare köpta ljusformar. Pringlesburkar och andra burkar använder jag ibland för att det är kul att leka lite.

   Radera
 5. Vad härligt att du "återbesöker" dina gamla projekt och tar dem ett steg längre! Det är en fin tanke tycker jag; att inget är så heligt att man inte kan arbeta vidare på alsterna. Det tar jag med mig.

  Är för övrigt rätt sugen på att gjuta ljus (jag är en sån där som sparar alla ljusstumpar). Blandar du paraffinljus och stearinljus hej vilt eller använder du dig enbart av stearin? Har testat ljusgjutning en gång för massa år sedan och ljusen blev otroligt vackra men brann skitdåligt. Vet du vad det kan bero på? Tänkte om det blir skillnad om man enbart jobbar med tex stearin. Ps. Fick mig ett gott skratt när jag läste ditt inlägg! Så kul skrivet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du är sugen på att gjuta ljus! Och roligt att du uppskattade inlägget, jag skrattar åt mig själv när allt det där kommer varje månad.

   När det gäller stearin och paraffin så vet jag att en del ljusstumpar är i paraffin så det finns med även om jag inte väljer det när jag köper nytt. Har fortfarande inte fått svar på vad köpe-ljusmassan innehåller insåg jag nu, får ligga på företaget igen. Den största skillnaden mellan paraffin och stearin är vad de släpper ut, stearin är renare där, och hur mycket de ryker. Det kan jag märka på mina hemma-gjutna ljus, att vissa ryker mer och då vet jag att det är mer paraffin i dem. Ju större omkrets på ljuset, ju grövre veke är en bra tumregel. Som jag tyvärr missade att följa när jag göt de klotformade ljusen har jag insett. De är ju faktiskt rejält breda fast de ser smäckra ut och nu brinner de inte så bra utan mer som en grop rakt ned. Så det kan hända att dessa ljus hamnar i ljusgjutarlådan när julen är över, för att få nytt liv i nya ljus.

   Här har jag skrivit lite mer om ljusgjutning och stearin och andra ämnen.
   http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2016/01/att-vara-ljusalskare-utan-att-vara.html

   http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2015/11/om-morker-och-ljus-hur-skapar-man-det.html

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.