måndag 30 mars 2015

Träffa Virk (återbruksutmaningen)

Det började med att jag fick korgar över från grytförvaringen och tänkte att de skulle få vara personliga korgar i hallen. Dock behövde de nått tillägg eftersom småsaker trillade igenom gallret och på loppis snubblade jag över mattrasor som jag tänkte vira runt. Min mamma föreslog att jag skulle virka något istället för att lättare kunna damma och tvätta det. Bara det att jag inte har virkat sedan högstadiets obligatoriska grytlapp.

Innan jag träffade mina föräldrar och fick låna en virknål så hann jag dock fixa om i hallen. För även om lösningen var funktionell och bitarna var för sig bra så gav de tillsammans ett väldigt rörigt intryck. Och jag hade tänkt visa er hallen idag men vi drog på minisemester till lånad lägenhet på Söder och i packningen fanns visst ingen mobilbild med. Där finns istället foton på god mat som vi har ägnat helgen åt att äta nu när vi hade så nära till trevliga promenadstråk och spännande restauranger. Nu blev jag ju hungrig... Ska snart trotsa dimman och bege mig ut på en promenad, får se vad som äts idag. Sen blir det vatten och gröt några dagar innan det ska testas restauranger i Paris.

Nu kom jag visst bort från virkandet som detta inlägg skulle handla om. För själva hallen får bli ett annat inlägg. Och den här gången tror jag inte att jag kommer att möblera om på ett bra tag...  Där satt jag alltså med mattrasor och virknål och hade ingen aning om vad jag skulle knåpa ihop. Men tänkte att jag i alla fall kunde passa på att lära mig att virka, sådär ifall jag kom på nått som jag behövde. Dendär hade lovat lära mig för till skillnad från mig kom han ihåg grunderna från skolan. Så en kväll, sådär efter att han redan hade krupit ned i sängen, så skulle han bara visa mig lite snabbt. Det blev snabbt en ruta men det kändes väldigt tråkigt när virkningen verkade rymma så många möjligheter. Så jag gjorde några luftmaskor från ena hörnet, improviserade nån form av huvud som fick horn av stora maskor. Efter det kändes kroppen väldigt platt så jag virkade ihop den men lät den där flärpen som var från första luftmaskan vara kvar och fungera som svans. Och sen virkade jag på ben.  Och skrattade gjorde jag också, så jag hade träningsvärk i magen dagen därpå.

Ibland gjorde jag riktiga virk-tag och ibland så gjorde jag hitte-på för att det passade bättre med hur jag ville ha det. Figuren fick växa fram allt eftersom. Ungefär som när jag nåltovar. Jag blev väldigt nöjd med min figur som vi döpte till Virk.
Nu har jag ingen aning om vad jag ska virka härnäst. Fler figurer vore ju kul, både på frihand och från boken med Amigurumi (små japanska figurer) som jag just har fått låna. Samtidigt vill jag inte belamra hemmet med pynt. Skulle behöva ha något projekt som resulterar i kläder som jag kan använda i vardagen. Såg att Tyg och otyg planerar att sticka en en rejäl uppsättning sockor till sig. Det kanske vore något att lära sig men jag gillar inte att sticka aviga. Går det att virka sockor månntro? Eller har ni förslag på andra Användbara Saker (TM) som går att virka utan en massa förkunskaper?


En annan sak som jag har återbrukat, om man leker med orden, är detaljer från Saras text. Vi har ju just inlett en stafettskrivning och det var ingen lätt start hon gav mig att spinna vidare på. Läs hos henne så ser ni vad jag tampas med. Och på onsdag kan ni läsa hos mig och tala om hur ni tycker att jag har lyckats plocka upp alla hennes trådar.

Om ni vill se andra former av återbruk så tittar ni in här.

8 kommentarer:

 1. Virk blev ju supercharmig :-)
  Jag tror jag sett virkade sockor nånstans. Jag brukar virka vantar. Alltid användbart. Brukar inte göra höger och vänster utan de passar båda händerna. Särskilt bra om man vill virka till barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart med vantarna. Nu har jag massor men får googla på strumpor.

   Radera
 2. Tofflor går i alla fall att virka, så mycket vet jag! :) Sockor med skaft kanske är lite svårt; virkning blir ofta mycket stummare än stickning och sockor behöver ju vara lite töjbara för att man ska få dem över hälen. Men man ska aldrig säga aldrig! Kanske om du gör skaftet öppningsbart, och knäpper med knappar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick du mig att minnas barndomens tofflor av mormorsrutor (heter det så?).

   Radera
 3. Söt figur! Det går att virka grytlappar och grytunderlägg av mattrasor. Och korgar. Eller små glasunderlägg. Eller en stor matta. Eller en hel drös med söta små amigurumisar och bygga ett hem åt dem i en låda och låta dem leva lyckliga i alla sina dar. Kanske hemma hos dig eller hemma hos ett barn du tycker om.

  Längtar till onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Är så nyfiken på vad du ska tycka.

   Får se om jag blir amigurumisbien.

   Radera
 4. Virk ser ut som en älg tycker jag. Söta var han eller hon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag med och ibland kallar jag Virk för Elk.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.