måndag 23 mars 2015

Åtetbruk?

Just som jag hade beklagat mig över att den där söndagsutmaningen var till ända så såg jag att en ny utmaning kör igång redan som idag. En återbruksutmaning. Jag gillar att klura och komma på lösningar som passar mig. Och så gillar jag återanvändning, både med mina egna undanställda saker och begagnat via loppis eller andra köp/sälj-kanaler. Men så fort det ska definieras som just "återbruk" så kommer jag av mig lite.

Jag brukar tänka att man tar något som inte längre går att använda och gör så att det går att använda till något annat men det är en väldigt, väldigt snäv definition. I den meningen så skulle mitt bokhyllefix inte vara återbruk för hyllorna var ju funktionella redan innan jag fixade med dem och de fungerar fortfarande som hyllor. Klockarbarn, som ordnar den här återbruksutmaningen, har en vidare definition på vad som är återbruk; "Du kan göra om nåt gammalt, överblivet eller urvuxet osv till nåt nytt. Hitta ett annat användningsområde för en grej eller pimpa upp trista saker som är slitna eller du tröttnat på."

Men då kommer vi in på det där med saker inköpta på loppis. Jag gillar loppis, att saker jag eller någon annan inte längre har användning för kommer till användning någon annanstans. Bra för miljön och plånboken. (Och det där lät ju inte alls klyschigt...) Men är det återbruk när jag faktiskt går och köper något? DennaDär (Den där som jag dricker te med, delar vissa projekt och tjugofem kvadrat med) kommenterade att handla på loppis är samma sak som att använda något man har hemma, det är bara frågan om vem som förvarar sakerna när de inte används. En trevlig tanke tycker jag så den tänkte jag att jag kör på även om en skillnad faktiskt är att man på loppis får betala för sakerna. Fast man kan ju tänka att om man ska spara saker man inte använder så behöver man plats för det och mer yta ger högre hyra, om man tänker lägenhet, så då betalar man ju indirekt för sakerna ändå.

Men åter till återbruk. Ett exempel på omgjorda saker här hemma är sladdlådan i hallen. Jag köpte mig en fullt funktionsduglig matlåda, la locket i plaståtervinningen och drog en skruv genom bunken och in i hallmöbeln.

Jag övervägde att göra den burken roligare men bestämde mig sedan för att låta bli, tycker att den smälter in så bra som den sitter nu och det i sig bidrar till att hallen inte känns så rörig. Och ja, det är en ny hallmöbel, mer om det någon annan dag.

Perfekt lösning för vårt hem men är det återbruk? Jag har ju liksom faktiskt handlat något som redan hade en funktion och i det här fallet slängt en del av det. Och när jag letade efter den perfekta lösningen så letade jag ju efter en funktion och inte en specifik typ av pryl. Jag visste inte innan jag såg plastlådan att det var en sådan jag var ute efter. Ofta är det så, jag vet vad jag behöver ha för funktion och så letar jag efter nått som funkar, med eller utan modifiering. Är det återbruk då? Eller är det bara att se saker med nya ögon, se fler användningsområden än de som säljs in? Prylar från loppis är ju ofta helt funktionsdugliga även innan jag fixar med dem. Och om några delar är befintliga (förvarade hemma hos mig eller hos någon annan eller på loppis) och man kompletterar med nyinskaffat för att allt inte finns tillgängligt...  Ja, ni hör ju att jag blir alldeles snurrig bara av att tänka på detta med återbruk. För mig funkat det bättre att göra, då blir jag glad.

Edit: I efterhand upplevde jag ett stycke som trist, som om arrangören av utmaningen eller andra deltagare skulle vara dömmande. Klumpigt formulerat så nu har jag tagit bort det. För det som jag egentligen är nyfiken på är hur just du tänker om det här med återbruk. Berrätta gärna i en kommentar.

Här kan ni se vad andra tycker är att återbruka.

8 kommentarer:

 1. Nu är det ju inte jag som har utmaningen, men jag har ju varit med förut och tror mic därför veta att det är ganska lite pekpinnar. Som jag uppfattar det är tanken framför allt att inspirera och peppa varandra, inte att exkludera någon som inte återbrukar "tillräckligt". Dessutom behöver man ju inte vara med varje vecka, så känner man att man inte kan, vill, orkar, hinner eller har någonting att komma med en måndag, så äf det bara att ta nya tag veckan därpå!
  Kul att du är med i utmaningen, det verkar som att vi blir några stycken och det är ju roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite stavfel verkar oundvikligt. Ibland tror jag att min telefon hittar på nya ord bara för att reta mig. :)

   Radera
  2. Tack för pepp. Och du verkar ha en kreativ telefon :-)

   Radera
 2. Jag tänker att återbruk är när man tar något som blivit över och egentligen ska slängas och gör något helt annat av. Och sånna som lyckas med det är jag så sjukt imponerad av deras kreativitet.
  Meeeeeeeeeeeen å andra sidan. Släpper man den snäva uppfattningen av återbruk och låter det betyda all form av användning en gång till så är man väl i det stora hela ute på rätt spår. För det är ju bra mycket bättre för miljön om vi använder en gång till och inte bara köper nytt. Även om vi då alltså köper en stol och använder den som en stol. Och det är ju bra för fantasin och kreativiteten att se fler användningsområden än ett för en sak. Även om det då innebär att man köper nytt. Och det blir roligare och mer personligt och ibland bra mycket billigare. Så jag försöker tänka att återbruk är all form av använda en gång till så som jag vill ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett miljötänk i grunden och ett öppet sinne, det kommer man långt på. Och jag tror att kreativitet föder kreaivitet så nån dag kanske vi står där och har gjort kräftbur av tvättmaskinstrumman, anslagstavla av plåten och en badrumsmatta av slangarna :-D

   Radera
 3. Så tolkade jag inte din text, som att du skulle uppfatta oss andra som dömande alltså. Jag tyckte mer att det synd ifall du själv kände att det du hade gjort inte dög för att få vara med i utmaningen!
  Det är inte lätt, det där med kommunikation. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att det inte lät så illa i dina öron som i mina. För egen del är jag oftast nöjd med mina projekt. Ibland blir det ju inte riktigt som.amn har tänkt sig och då kan jag grunna på hur jag kan göra på ett annat sätt. Det är det här med att sätta ettiketter på saker om ställer till det för mig, när jag tänker mer på vad som är vad än på vad jag gör. Så nu tänker jag låta bli att grubbla mer (just nu iaf :-) och fortstta bara göra.

   Radera
 4. Utmaningen är tänkt att vara kul så stunta i att sätta etikett på ditt arbete. Jag ville ha en utmaning som innehöll så många saker som möjligt men det var svårt att ha en titel där allt ingick i ett ord. Försökte istället att förklara det i reglerna istället. Engelskan har ord som refashion, reuse, repurpose och restyle osv. Jag valde att skriva återbruk. För mig är återbruk massor. Att göra om nåt man inte vill ha så att man vill ha det, laga nåt som är trasigt och skulle åka i soporna om man inte gjorde nåt, att minska sopberget genom att ta vara på en bra förpackning. Allt är kanske inte återbruk som visas på min blogg men det kanske är restyle, repurpose eller refashion eller t om bara att laga nåt på ett kreativt sätt. Det är intressant att titta på tycker jag. Det var därför jag startade utmaningen från början - för att bli inspirerad och inspirera - och jag tycker att du har inspirerat med ditt inlägg.

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.