söndag 8 mars 2015

Tyg - i mina händer denna vecka

Jag gillar att skapa saker i textil och jag gillar att göra om kläder. I teorin. Så det samlas roliga tyg på hög och kläder som behöver lagas/ändras. Sen händer... ingenting.... väldigt länge...

Men så köpte jag en piratdräkt till brorson bus och eftersom det bara fanns åldersspannsstorlekar så var den antingen för lite eller för stor och där i affären tänkte jag såklart "det där fixar jag ju till". Såhär bara dagarna innan han fyller år så tog jag fram symaskinen och lät den stå och titta på mig ett tag. Dagen efter det klippte jag av byxbenen och skulle sy i resår istället. Och dagen efter sydde jag faktiskt upp dem och fick i resåren. Jag passade även på att zigzaga ärmslut och pirathuva så att det inte repar upp sig direkt.

Men det var nära att jag inte köpte någon piratdräkt. Blir så less på bilderna nedan;

Barn som leker. Precis som det ska vara.

Fast vissa barn ska ju inte leka. De ska stå och se söta ut. Möjligtvis rafsa lite i ett garnnystan. *suck* Hur svårt ska det vara att tänka att barn är barn?

När symaskinen ändå var framme så passade jag på att klippa till ett tyg som jag köpte på loppis för ett tag sedan och sydde det där förhänget som vi inte saknar i vardagen men väl när vi får gäster. Det fina med att ha golvvärme och inte element är att det går att möblera framför fönstren. Vårt matbord är ett sånt där där båda skivorna går att fälla ned, och till vardags har vi en skiva uppfälld. Då funkar den andra skivan som en dörr för hyllan bakom. En loppishylla som är en bardisk och där vi förvarar sällangrejer som vi ändå vill ha i lägenheten. När jag köpte den tänkte jag skruva bort överdelen för att få en hylla som precis gick in under fönsterbrädan men sedan tyckte vi att det blev bra att mina blommor kom upp lite och att vi fick en hylla för saker som brödrost, servetter och sånt. Såhär ser det ut när vi är två som äter. Minus att jag har plockat bort allt plotter som lätt hamnar både på bordet och vid blommorna...När vi fäller ut bordet helt men låter det stå kvar på samma plats så märks inte röran i hyllan så mycket men när vi flyttar om och ställer bordet framför soffan för att få in fler gäster... Då är röran ungefär det andra man ser när man klivit in i lägenheten. Men inte nu längre, nu ser det ut såhär:


Sen tog jag tag i att laga ett par vindbyxor, bäst att passa på liksom. Ni vet ett par sådana där byxor där byxbenen går att ta av vid knäna, de brukar säljas för en hundring på marknader. Här hade i alla fall sömmen som höll fickan på plats vid linningen släppt och eftersom jag inte hade fixat det direkt så hade det släppt ganska rejält. Tre lager att fiffla med men jag fick ihop det hyfsat ok. Då såg jag att fickan även hade släppt i botten och insåg att tygen inte är zigzagade... Ja, jag vet... Man får vad man betalar för (och jag har haft dem länge) men jag tycker ändå att det är så trist att spara in på sånt. Det är ju ändå en kostnad i att tillverka materialet, att någon ska lägga ned tid på att sy byxorna, att de ska skeppas hit. Nu var mitt tålamod på upphällningen och eftersom det var foder i byxorna så jag inte kunde komma åt från insidan så zigzagade jag rakt igenom yttertyget, det är ju ändå friluftsbyxor vi talar om här. 

Tänkt att det var bäst att kolla även andra fickan och zigzagade där med. Nöjt plockar jag bort byxorna från symaskinen bara för att upptäcka ett hål i dem. Som jag inte kommer åt att laga pga fodret. *suck* Kanske skulle det gå att laga för hand men det börjar kännas som att de är färdiga för soporna.


Så summa summarum, en piratdräkt som förhoppningsvis passar brorson bus, ett snyggare boende och mycket frustration över att jag inte kollade igenom byxorna innan jag började laga.

Här ser du vad andra har sysslat med under veckan.

3 kommentarer:

 1. Vad produktiv du har varit! Det brukar vara skönt att få gjort sådant man länge tänkt göra, men skjutit upp. Tråkigt med byxorna bara, inget vidare att lägga ner en massa jobb som kanske visar sig vara i onödan...

  SvaraRadera
 2. Ja, visst blir man irriterad på dessa könsstereotyper. Otroligt att det finns så mycket av det. Tror nog att det var mindre på t ex sjuttiotalet än det är idag. Det har liksom gått åt fel håll på vissa områden de sista decennierna.

  Vad fint det blev med skynket till bordet! Smart sätt att gömma saker och snyggt också!

  SvaraRadera
 3. Bra idé med förhänget. Och riktigt snyggt blev det! Skönt att få gjort så mycket. =)

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.