måndag 19 december 2016

Skapande med förhinder och busigt paket


December har varit en månad med många tankar och lite skapande. Funderingar på varför vi polariserar världen som vi gör, vad jag kan göra för att inte bidra till det utan bidra till ett samhälle som är som jag vill ha det. För bidrar gör vi, antingen genom att handla eller genom att avstå från att handla.

Det vi har orkat göra i år är att sätta in pengar till Röda Korsets insamling för mat till människor på flykt i och kring Syrien. Det känns som om det inte räcker någonstans i en galen värld men jag försöker trösta mig med detta "många bäckar små...". Jag kan drömma om att fira jul i eget bo och ha friheten att bjuda in någon mer till julfirandet, att öppna upp för människor som inte har några att fira med. Någon dag blir det så.

Här hemma har jag gått och njutit av den magnifika julstjärna som vi fick när vi bjöd nya vänner på middag. De är inflyttade till Sverige, och väldigt nyfikna på livet här, så vi bjöd dem på lite blandat svenskt med julinspiration. Vegetariskt blev det eftersom de är muslimer och äter halal och jag vill äta svenskt och ekologiskt kött. En bra kompromiss.

Jag har också sniffat på grankvistarna som jag fick gratis när jag frågade den granförsäljandes lokala idrottsklubben om det fanns någon kvist jag kunde köpa. Det är något rogivande med doften av skog.
Även badrummet fick sig några kvistar och det luktar otroligt gott därinne när man duschar. Lite som sommarbad i kanten av en skog.

MonthlyMakerbidrag då? Tja, jag hade tänkt fixa till DenDärs adventsljusstake. Furu är inte något som varken han eller jag tycker är så särskilt vackert så jag tog mig en tur till loppis för att hitta rött garn att vira in den i. ni vet så där som folk gör med burkar och krukor. Nu fanns det varken rött garn eller röda mattrasor att uppbåda, och inte direkt så mycket i andra färger heller. Och kanske var det lika bra för bara någon dag senare så började det elektriska i ljusstaken att strula så nu har den gått till de sällan elåtervinningsmarkerna.
Men igår slog julkänslan till och jag klippte och klistrade för att få till ett paket som jag verkligen fram emot att mottagarna ska öppna. På utsidan ser det kanske aningens konstig ut med två gröna sidor, två svarta och så botten med tomtar. Även överdelen ska få tomtepapper när klappen är packad och klar. 
De svarta partierna döljer två ingångar så att modiga klappmottagare, en stor och en liten, kan utforska innehållet lite. Julklappsrimmet kommer också att avslöja så där lagom mycket om varför paketet ser ut som det gör. Sa jag att jag ser fram emot när paketet ska öppnas..? :-)
Bakat, och ätit upp, saffransbullar har jag också gjort och insett att saffran och hallon gifter sig väldigt fint! Ett tips är dock att se till att hallonen är helt tinade innan man lägger på dem... Det gjorde inte jag och bullarna protesterade genom att inte jäsa ordentligt. Gott var det i alla fall, om än aningens kompakt. Kanske bakar jag fler men i så fall efter jul.

Och med det önskar jag er alla en fin julhelg, hur ni nu väljer att fira den eller inte fira den. Ta hand om er!
6 kommentarer:

 1. Jag är så himla nyfiken på vad du hittat på med det där spännande paketet! Riktigt klurigt är det i alla fall, för jag kan inte i min vildaste fantasi (och den är ändå rätt vild) tänka mig vad det är för något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer vara så självklart sen när jag kan visa upp det här :-)

   Radera
 2. Det så gott ut med saffran och hallon. Såg Dessertmästarna och deras hantering av saffransdeg. Väldigt många användningsområden som jag aldrig hade kunnat tänka mig.

  När det gäller att skänka pengar får man nog tänka att många bäckar små blir en stor å. Det blir ju väldigt mycket om alla ger något. Själv tycker jag att det känns skönt varje gång man ger något, även om det inte är mycket.

  Otroligt mystiskt paket! En cliff-hanger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om Dessertmästarna! Jag hade helt missat det men nu kollade jag på programmet om saffransdeg. En del har jag faktiskt testat utifrån eget huvud men nu lärde jag mig att munkar verkar kunna gå att göra av vanlig saffransdeg?!?

   Radera
 3. Oj det lät som en spännande combo, saffran och hallon =)

  Ja jo, man känner sig bra maktlös...men som du säger så får man trösta sig med "många bäckar små..." och göra åtminstone det lilla man kan <3

  SV: Tack <3 Jag har försökt vila lite i mellan varven även om jag tyvärr har en förmåga att pressa mig själv för hårt, speciellt när jag känner mig otillräcklig <3

  Sköt om dig <3
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en supergod kombo, iaf om man gillar saffran och hallon :-)

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.