söndag 24 april 2016

Kalas

Nu har det nästan gått två månader sedan jag fyllde år och det har blivit dags att sätta på kalashattarna igen för att fira DenDär. Då han älskar tårta till frukost och jag älskar att klura och baka så har jag länge gått och planerat (och planerat om, en del i tjusningen eller vad tycker ni?) vad han ska få börja dagen med. När jag hade mitt kalas så var det ett enklare "gör-det-själv-tårta" som gällde. Jag hade dukat upp sockerkaka, kladdkaka, vispad grädde, dumlefluff, saltlakritsklet (ett misslyckat fluff gjort på saltlakritsremmar), banan, krossade oreo, ihopkokta hallon och apelsinmarmelad. Och så limpa, fröbröd, smör, ost och grönsaker då jag själv tycker att det är gott att kunna bryta av det söta med något mer matigt. Men trots att vi har ställt fram kameran och faktiskt tagit fler vardagsbilder så missade vi totalt att ta kort när folk väl var här.

Eftersom DenDär älskar Mozartkulor så har jag hämtat inspiration från en sådan.Två sockerkaksbottnar (skurna ur sockerkaksskivor) fick lite chokladklet på sig för att de skulle hålla sig saftiga. Sedan är det skivor av mandelmassa och chokladklet som jag hade blandat i hackade pistagenötter i. Nötterna var rostade och saltade så det blir lite annorlunda mot Mozartkulorna men jag tycker att sältan bryter av fint mot allt det söta.
Sockerkaka, lite chokladklet, mandelmassa, chokladklet med hackade pistagenötter, mandelmassa, lite chokladklet och sockerkaka.

Och för första gången i mitt liv har jag kört crumb coat på en tårta, dvs brett ett tunt lager utanpå tårtan och låta det stelna innan man lägger på det som ska vara ytterst om det så är grädde, frosting eller marsipan. Ibland fastnar jag i tårtvideos på youtube och först fattade jag inte alls varför detta gjordes men sedan insåg jag det genialiska i detta enkla tilltag. Genom att köra crumb coat så förseglar man kakans smulorna och även fyllningen och slipper dra runt på dessa när man lägger på det yttersta lagret.
Avslutningsvis då nougaten i form av fluff. Krossade pistagenötter och riven choklad fick avsluta det hela.
Trots att han fyller 44 så fick han bara ett ljus för jag hade gjutit ett klotformat med flera lager så att det påminner om favoritgodiset. Guldpapper från en chokladkaka fick tjänstgöra som presentpapper. Och även som tårtpapper för den delen.
Jag tycket det ska bli spännande att se hur det blir när man eldar det för det här var första försöket.

FLUFF
Och om det är någon som har missat detta underbara fluff så är grunden att smälta godis i grädde, viktigt att grädden inte kokar för då skär den sig, låta det så i kylen över natten eller några timmar, ta fram det och röra runt så att det blandar ihop sig igen och blir lite mer rumstempurerat för att sedan vispa det. Det är inte nödvändigt men jag brukar smälta över vattenbad bara för att vara på den säkra sidan.

Jag har gjort det på choklad, dumle och en massa annat som inte har gelatin i sig. Då tar man 200 gram godis till 3 dl grädde. Rekommendationerna för godis som innehåller gelatin är 60-80 gram godis till 3 dl grädde.

Det är verkligen så enkelt att göra som det låter och ändå så blev mitt första försök med godis som innehöll gelatin totalt misslyckat!. Det blev för mycket gelatin i grädden så när jag tog fram den på kalasdagen så var det som en stabbig gräddklump och inte något rinnande som hade gått att vispa. Så jag tror helt klart på att ta upp de sista godiskbitsklumparna när de har släppt ut smaken men inte allt gelatin. Och att ha en skvätt grädde kvar att blanda i i efterhand om det ändå blir för stabbigt.

4 kommentarer:

 1. Vilken sprakande kreativ och ambitiös tårta och kakbuffé! Älskar hur du till och med fått med mozartkulornas guldpapper... Du får hälsa grattis i efterskott till DenDär från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han tackar och bockar. Jo, jag var riktigt nöjd med minitårtan och han gillade den massor. Andra gången jag gör något som jag inte riktigt kan smaka av, gillar inte nougat, men som blir bra ändå. Kul!

   Radera
 2. Åh, vad fint och gott det ser ut! Jag försökte mig på fluff en gång men det blev som du sade, en stor stabbig klump. Gav inte direkt mersmak, men med din beskrivning kanske man får prova någon gång igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På´t igen! :-) När det gäller choklad så tycker jag oftast att det är godast att äta det ovispat, som sås eller klet på eller till en kaka eller frukt.

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.