onsdag 7 februari 2018

Semla (typ)

Idag blev jag så sugen på en variant av semla som jag gjorde under semelsäsongen 2017 så jag letade mig in på bloggen för att se hur det var jag faktiskt gjorde. Förvånat konstaterade jag att det stod "opublicerad" på inlägget, jag har alltså inte delat med mig av detta till er.

Inspirationen till semlan kommer från när jag bodde i Göteborg. Där testade jag wienersemla och föll direkt. Efter några olika cafébesök insåg jag att sockerhalten verkade variera väldigt så jag höll mig till det café där jag först testade wienersemlan. Efter att nästan ha dött i sockerchock här i Stockholm så bestämde jag mig för att enklast var att köpa färdig smördeg och baka själv. Sedan läste jag på paketet om smördegsknyten med äpple och mandelmassa och så blev det ändå en egen variant av semla.

Jag blandade mandelmassa med lite smör och en drös grovhackad mandel så att jag fick en mjuk men formbar massa. Rullade rejäla kulor och la dem i mitten av ett hyfsat kvadratiskt smördegsark som jag sedan vek upp och nöp ihop i toppen. Gräddade det på 170 grader i cirka 20 minuter.
Ena dagen åt vi dem varma, supersmarrigt! Att den vispade grädden smälte fick man ta :-) Dagen efter åt vi dem rumstempererad och det var också gott men inte lika gott som de ugnsvarma. 
Råkar du ha lussekatter kvar i frysen så kan du göra semlor av dem också.

2 kommentarer:

  1. Smarrigt! Men var kommer äpplena in i bilden? Eller bytte du ut dem mot mandeln?
    Har lovat semlor till familjen till kvällen men jag ska nog sjutton göra den här varianten med äpple och mandel istället.
    Vad tror du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu minns jag inte receptet men det var något med äpple- och mandelmassa i smördegsknyten men jag inspirerades av det och gjorde dessa semlor med inbakad fyllning. Men nu när du frågar så inser jag att jag måste testa att ha äpple i fyllningen tillsammans med mer mandel för det tycker jag är så gott. Hoppas du talar om hur det blev hos dig om du testar.

      Radera

Lämna gärna ett avtryck.