söndag 26 juni 2016

Nu kan min kefir inte rymma!

Nu är det snart två månader sedan jag började göra egen kefir och jag älskar det! Dricker den alltid på morgonen och ofta på kvällen, längtar liksom efter den. Ett extra plus är att den går att ta med sig på utflykter utan att behöva tänka på kylning, perfekta mellanmålet tycker jag. Något som inte är perfekt är däremot att vi har ganska lite bänkyta och kefiren ska stå i rumstemperatur. Jag löste det med en pall men förutom att det inte såg snyggt ut så vill jag ofta låta kefiren efterjäsa framme och då blir bänken belamrad ändå.
När jag fick pallen så fick jag även ett hyllplan av något slag, med en färg som passar bra till befintlig köksbänk. Och nu har denna träbit blivit en kefirbur! 
Jag agerade tyngd när DenDär sågade till hyllplanet och med denna utsikt så är Monthly Makers-temat "växter" väl uppfyllt eller hur..? :-)
Sedan fick DenDär agera tyngd så att jag kunde såga finliret. Fast det blev inte så mycket finlir för det var först i efterhand som vi kom på att det hade varit smart att med flit såga lite utanför strecket och fila resten. Nu blev det lite sådär med passformen men det gick ändå. Och vädret var varmt och gräset skönt att stå i. :-)
Benen är nyinköpta då jag inte lyckades hitta något passande i gömmorna eller på loppis. Hemfärden från byggbutiken var en aning äventyrlig men ledde även till glada skratt. På hemsidan stod priset i meter så jag trodde att jag skulle kunna köpa den bit jag behövde men nix. Ungefär tre meter långa var träbitarna styck och visst gick det att såga själv i butiken men jag ville ju ha helt vinkelräta kapningar så jag tog den som den var. Medpassagerare var hjälpsamma, duckade undan och hojtade att allt gick bra så jag kom både på och av utan att dunka till någon. Men lite plankan-tankar framkallade jag nog :-)

Trots bristande passform så gick monteringen bra. Den älskade skruvdragaren fick agera tyngt när limmet skulle stelna. 
Jag lekte med tanken på att ge hyllan en avvikande knallfärg men landade i att låta den smälta in med köksbänken. I mina gömmor hade jag akrylfärg på tub, tänka till målningar som aldrig tog steget från tanke till handling. Jag har ett vagt minne av att akrylfärg kan spädas med vatten men i min målarbox låg även en flaska, som jag fick tillsammans med oljefärger (oanvända även dessa), som enligt etiketten kunde användas till att späda både olje- och akrylfärg. Då vågade jag inte chansa på vatten utan använde flaskans innehåll och första satsen färg blev jättebra men såklart för lite. Andra gången måste jag ha fått i för mycket av vätskan för färgen vägrade att fästa ordentligt. När jag blandade i mer färg så blev det kornigt så det sista benet jag målade såg ännu värre ut.
Det främre benet är målat med den första omgången, det bakre med den andra.
Hyllan skulle ju ändå kläs in i nät så jag lät färgen torka och sandpapprade bort det värsta. Nätet är ett myggnät med medföljande kardborretejp. Jag provade lite olika varianter men fastnade för att ställa hyllan på nätet och vika upp det på tre kanter. Från början hade jag inte tänkt ha nät undertill men nu när det blev så så valde jag att lägga en lös träbit, det sista av hyllplanet, där för att slippa få spilld kefir på nätet. 
På framsidan är det en lucka så att jag enkelt ska kunna komma åt min kefir. Den fungerar bra men jag spånar ändå på en annan lösning för jag vet av erfarenhet att nätet slits hyfsat fort av att dras bort från kardborren. Att förstärka ramen på luckan med någon form av kartong med tyg eller kanske bara tyg är vad jag funderar på. Eller om jag kan få tag i bara den mjuka delen av kardborreband. Återstår att se vad det blir. Jag ska även köra ett varv med häftapparaten för kardborretejpen har redan börjat släppa lite. 
Att bygga en kefirbur har jag skissat på ett tag men inte riktigt kommit mig iväg och köpa benen. Att jag fick ändan ur just nu beror faktiskt på det där växt-temat, tro´t eller ej. Jag har länge haft en vurm för det kitschiga och velat ösa på med konstgjorda blommor men inte vetat var. Nu kom jag på att denna kefirbur var det perfekta stället för blomsterprakt! Jag hade tänkt köpa blommor på loppis och klä in den med men det var tomt på sådana när jag tittade. Sedan råkade jag på kransar på en smyckesaffär så då blev det två sådana. Här ett litet test med kransarna innan de är uppklippta, tanken är att de ska sitta på mittdelen, såhär fast i en rak rad med blommorna utåt.

Anledningen till att blommorna inte har kommit upp än att att medan jag fixade med nätet så snodde Kanel ena kransen för att göra sig midsommarfin.
Eller så är det jag som inte riktigt kan med att klippa upp (sönder...) själva kransen än utan fortfarande funderar på att ta ett varv till på loppis eller göra egna pappersblommor.

edit 28/6... Jag tog mig i kragen och faktiskt använde blommorna som.jag hade. Och det blev precis så fint som jag trodde. Om våndan och den mentala uppläxningen kan du läsa här.

7 kommentarer:

 1. Vilken avancerad bur ni byggt! Ser väldigt proffsig ut och så praktiskt. Ni är ena fenor på att snickra ihop saker tillsammans. Det är ju inte första gången ni tar er an snickeri-projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Är jag som skissar, planerar, handlar och ger order, det är smidigt med en hantlangare :-) DenDär skulle helst vilja slippa hjälpa till men han vet att det jag gör funkar bra i lägenheten så han är med på det som blir enklare när man är två. Fast trots gnäll så tror jag ändå att han har kul där och då, det är bara det att han kunde ha suttit vid datorn...

   Radera
 2. Alltså Katarina, jag älskar din kreativitet och att du får så roliga infall! En kefirbur är både så roligt, annorlunda och knasigt att det är helt fantastiskt.
  Jag började för övrigt skratta hysteriskt när jag först såg ett foto på ett par ben och därefter läste texten "Benen är nyinköpta då jag inte lyckades hitta något passande i gömmorna eller på loppis." =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får bekvämligheten fart på kreativiteten. :-) Rolig syftningsgrej med benen där! Jag blir inte klok på om jag ska lägga text först eller foton först, just nu kör jag texten först för jag tror att jag gillar det bäst hos andra.

   Radera
 3. Kul med hemmabyggen! Och snyggt blev det. Bra ni är :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jo, det är kul att fixa eget.

   Radera
 4. Åh läckert! Buren vart jättefin och blommorna blev ju verkligen pricken över i:et =)

  SvaraRadera

Lämna gärna ett avtryck.