lördag 18 juni 2016

Bland tomtar och troll i Omberg (god jul)


 
Omberg, denna vackra skog. Dit har jag längtat sedan vi fick julklappen om en gemensam utflykt. Det är så underbart med sådana julklappar. Jag har varit i Omberg tidigare men aldrig en långhelg. Nu hade vi verkligen tid att strosa runt och njuta, både av skogen själv och av specifika platser. Det är verkligen lätt att förstå alla de sägner som finns kring platserna här, om drottning Omma och jätten från Västergötland som drunknade när han red över Vätterns is för att fria till Omma och om nornor och annat småfolk.
 Ellen Keys hus och trädgård var vi till.

Efter att ha förundrats över trädgården och fikat så tog vi en liten vilopaus på en en bryggliknande konstruktion som låg över klipporna.
Fylld med ny kraft lekte vi oss tillbaks till vandrarhemmet där vi bodde. En av oss var trollkarl och förtrollade de andra till olika saker som levdes ut med djup inlevelse. Ett tag kände jag mig lite lätt uttråkad, eller snarare idélös när jag var trollkarl, men då tänkte jag att det här var en bra improövning och att det bara var att köra på som om jag stod framför en salong full med människor som hade betalt inträde. Man skulle ju kunna tänka att det skulle generera total prestationsångest, vilket det hade gjort för bara några år sedan, men nu sporrade det mig faktiskt till att hitta tillbaks till leken igen. Konstigt hur de kan bli. Men roligt.

Vättern var som vanligt vacker och särskilt i mötet med klippor..
Det är något visst med den obrutna horisonten, ger lite havskänsla.
Svindeln har jag bråkat med flera gånger men i en sådan härlig omgivning så bara måste man ju... Bland annat klättrade vi in i den här grottan.
Förutom att promenera så åt vi en hel massa, julklappsgivarna hade verkligen bunkrat upp med med mat och fika. Och även om jag inte var hungrig innan så blev jag det när sakerna var framdukade. Båda kvällarna grillade vi vid en eldstad nära vattnet. Att göra upp eld är så himla mysigt, ingen av oss ville gå hem utan vi bara satt och njöt av kvällen.  Extra plus att få tälja sig ett grillspett, det är så meditativt att sitta sådär så jag lekte fram en liten blomma av bara farten när jag skulle spetsa mitt grillspett. Den tror jag dock vi eldade upp innan den hann fastna på kort.
Till efterrätt grillade vi marshmallows, massor med marshmallows. Trots att jag blev mätt, eller rättare sagt redan var mätt efter de goda marinerade grillade grönsakerna, så blev det lätt "bara en till" när det gällde efterrätten.
Vi var även till fågelsjön Tåkern.
Mäktigt att vandra på spångar omgiven av vass.
Latmansmode :-) Temperaturen växlade så mellan skugga och sol så jag iddes inte ta av mig byxbenen helt utan stoppade bara ned dem lite i strumporna så jag inte skulle trampa på dem.
Full av intryck slumrade jag mig så hem på tåget men redan när vi klev av i Stockholm så längtade jag tillbaks till skogen och vattnet.


PS till jultomten och andra julklappsgivare, detta är ett perfekt exempel på klappar i kategorin "upplevelser" och det står "da capo" på min önskelista. DS

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig helg! Bästa julklappen gissar jag. Bilden där Klippan går ner i vattnet är helt magisk!

  Ang provrösvasen: den är lite platt så den kan stå på egen hand. Inte helt klotrund alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den synen var så magisk så jag struntade helt i att ta kort på den, turligt nog var inte DenDär lika förhäxad så jag fick ta hans foto här till bloggen.

   Jag fick bara bra julklappar :-) Folk vet vad jag uppskattar.

   Radera
 2. Förstår att det var en underbar utflykt! Senaste, och enda gången, jag var på Omberg var det betydligt snålare med mat. Jag gick Svenska Överlevnadssällskapets grundkurs i överlevnad... Får åka dit igen. Med mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju bra på alla sätt och vis men uppskattar man skönheten på samma sätt när man mest är på jakt efter mat? ;-)

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.