fredag 4 september 2015

Tunn... (tankar om människor)

'Tunn' är dagens temaord i fotoutmaningen. Jag vet att det finns tusen tolkningar men min känsla landar hela tiden i den tunna linje det är mellan att vara en önskad människa och en oönskad. Vi matas med foton på, döda och levande, människor som flytt. Instängda i lastbilar, hopträngda på knappt flytande båtar. Och de som överlever finner att de är oönskade människor. Till skillnad från de turister som kommer andra vägar, de önskade människorna som skapar jobbtillfällen.

Jag kan inte förstå, och hoppas att jag aldrig kommer att tvingas förstå, hur vardagen ser ut när valet att fly på ett sätt som lika gärna kan betyda död som liv, framstår som det enda vettiga valet. Att fly och vara så ovälkommen. Är det en liten lättnad att komma fram och slippa våldet? Eller är bemötandet här bara en annan sorts våld? Oönskade och instängda i det som skulle vara friheten.

Jag har tur, jag är född här. Och när jag hade tröttnat på att stå och titta på stängslet så kunde jag lätt gå därifrån. För det var ju bara en basketplan som jag var inne på.
Men först fotade jag det här, ljuspunkter som framträdde i stängslets nät. Precis som vissa människor framträder som ljuspunkter nu när så många vill stänga och låsa om vår trygga ö. Låsa andra ute. Men det finns människor som säger ifrån, människor som gör något konkret. Jag är inte en av dem, orken räcker inte och det känns skit. Men någon dag, då ska jag vara en av dem igen.
Här finns andra tolkningar.

10 kommentarer:

 1. Fin tolkning.....Det är fruktansvärt att det ska behöva vara krig och elände i världen...

  SvaraRadera
 2. Mycket tänkvärt!! Vilken skräck att behöva ta det beslutet att utsätta sig själv och sin familj för den fara det innebär att fly på det sätt media rapporterar om. Vad menar jag då med det? Finns det andra sätt att fly på? Det hoppas jag är fråga jag aldrig behöver söka svar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där andra sätten att fly försöker vi ju stoppa så mycket som möjligt. Hans Rosling pratade vettigt om det i "De har inget val", finns på svt play.

   Radera
 3. Tänkvärt, linjen mellan liv och död och mellan lyx och misär är tunn! Precis som linjen mellan vi och de också är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där linjen vi drar mellan vi och dem ligger till grund för så många orättvisor.

   Radera
 4. Bra tolkning!!
  Började skriva om ungefär samma sak i morse. Men blev tyst på något sätt.
  Jag känner en sån vanmakt och vill bara rädda alla dessa människor som lider så förbaskat på våran jord. Den där linjen, den tunna..det är sjukt så lätt det kan brista på så många sätt.

  SvaraRadera
 5. Känner igen den där vanmakten. Att vilja allt men inte kunna och att inte veta vad f-n man ska göra istället.

  SvaraRadera
 6. Viktigt och bra tolkning! Jag ser att dina tankar har vandrat åt liknande som mina i detta tema. Jag är också tacksam att jag råkade födas här i detta land. Fin helg till dig!/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar hos mig. Blev mycket glad över att du förstod tanken på de slokande rosorna. Kram

   Radera

Lämna gärna ett avtryck.