Jag har googlat och hämtat inspiration från olika håll, bland annat härifrån (äggen) och härifrån (buljongen).
Eftersom äggen ska marinera ett dygn så är det dem man förbereder först. I ursprungsreceptet står det mirin, ett japanskt risvin. Tydligen så får det alkoholhaltiga inte säljas längre i mataffärer utan nu finns bara de där med en massa tillsatser. Första gången ersatte jag det helt med vitvinsvinäger och det blev gott men kändes lite för syrligt för att passa helt in. Andra gången tog jag lite vitvinsvinäger och lite socker och det blev jättebra.
Ramen finns med olika typer av buljonger men jag har valt att plocka upp den med miso. Misopasta är något som har blivit en favorit här hemma, en smidig burk att ha i kylen och som får sätta smak på än det ena och än det andra. Finns ofta i hälsokostbutiker, eko-butiker och asiatiska butiker. Som jag har förstått det så tillagas grönsakerna av att man lägger dem i tallriken och häller buljong över dem. Så första gången fick DenDär skiva morötterna tunt på sin mandolin.
Det finns några traditionella typer av nudlar just för ramen men jag har valt att använda glasnudlar då jag tycker det är godast. Så nudlar fick ta plats i tallriken tillsammans med morötterna och så hällde vi buljongen över. Och i detta steg förstod jag varför skålarna är så djupa på ramenrestauranger, det är svårt att få plats med allt under buljongen när man har en vanlig djup tallrik.
I med äggen. Och så toppade vi med ruccola men det glömde jag att fota för då hade nudlarna hunnit bli mjuka så jag började äta.
Den här gången kom jag ihåg att fota innan jag började äta.
Marinerade ägg
0,7 dl soja, jag kör Tamari
0,25 dl vitvinsvinäger
1 tsk socker
1,5 dl vatten
½ buljongtärning eller motsvarande mängd buljongpulver
4 ägg
Koka upp vatten till äggen, lägg försiktigt ned äggen ett i taget med hjälp av en sked. Låt koka i 7 minuter.
Under tiden som äggen kokar så rörs resterande ingredienser ihop i en gryta och värms upp så att socker och buljongpulver löser upp sig. Det ska inte koka. Häll i en värmetålig plastpåse.
Skala äggen direkt och lägg dem i marinaden.
Buljong
ca 1 liter vatten
1 kub eller 1 msk buljong, jag kör grönsaksbuljong
5 msk misopasta
3 msk soja, jag kör Tamari
1 hackad gul lök
3/4 hackad purjolök
finhackad ingefära, efter smak
chili, finhackad färsk eller pulver, efter smak
Första gången kokade jag upp lök mm i buljongen, andra gången lät jag lök mm bli blankt i olja och misopasta innan jag hällde på vatten, soja och buljong. Jag tyckte det blev mest smak av det men det blev också mer att tugga i buljongen så det är en smaksak vilket man föredrar.
Om man vill bjuda på ramen men inte stå i köket när gästerna kommer så kan man koka buljongen dagen innan och bara koka upp den alldeles innan man ska slå den i tallrikarna.
Servering
Nudlar, jag kör glasnudlar
Grönsaker (exempelvis morötter, rödbetor, purjolök, röd/vitkål)
Gröna blad (exempelvis spenat, ruccola)
Ta fram äggen ur kylen så att de hinner bli rumsvarma. Lägg nudlar och grönsaker som ska tillredas av buljongen i en djup tallrik, slå på buljongen. Halvera äggen och lägg dem i soppan. Låt vila så länge som det står på nudelpaketet att dessa ska vila. Toppa med grönsaker. Ät och njut.
Åh vad gott det ser ut! :)
SvaraRaderaI alla fall när toppingen ligger på :-)
RaderaVad spännande det låter med marinerade ägg! Och Ramen som inte innebär små paket för några kronor från mataffären. Jag kan ju erkänna att det är min enda erfarenhet av det... =)
SvaraRaderaDu får skaffa dig ny erfarenhet nu då ;-) Och marinerade ägg är spännande, detta väckte upp ett minne om andra marinader så det lär komma fler ägginlägg.
Radera