En sak som jag gillar med att besöka andra länder är att botanisera i ätbara saker. I flera timmar kan jag gå runt i en stormarknad och titta på mat och godsaker och en hel del kan få följa med för provsmakning. Väl hemma igen är det kul att försöka plocka upp maträtter och smakkombinationer i det egna köket. Just den japanska rätten ramen åt jag aldrig just i Japan men jag har i efterhand hört talas om den och när jag såg att min
japanska favoritrestaurang hade det på menyn så testade jag det. Och sedan så testade jag det även på en annan restaurang. Och nu har jag försökt att återskapa just ramen här hemma. Eller kanske mer ärligt låtit min soppa inspireras av ramen, för även om smakerna sitter så ser soppan ganska annorlunda ut. Men god är den!
Jag har googlat och hämtat inspiration från olika håll, bland annat
härifrån (äggen) och
härifrån (buljongen).
Eftersom äggen ska marinera ett dygn så är det dem man förbereder först. I ursprungsreceptet står det mirin, ett japanskt risvin. Tydligen så får det alkoholhaltiga inte säljas längre i mataffärer utan nu finns bara de där med en massa tillsatser. Första gången ersatte jag det helt med vitvinsvinäger och det blev gott men kändes lite för syrligt för att passa helt in. Andra gången tog jag lite vitvinsvinäger och lite socker och det blev jättebra.
Ramen finns med olika typer av buljonger men jag har valt att plocka upp den med miso. Misopasta är något som har blivit en favorit här hemma, en smidig burk att ha i kylen och som får sätta smak på än det ena och än det andra. Finns ofta i hälsokostbutiker, eko-butiker och asiatiska butiker. Som jag har förstått det så tillagas grönsakerna av att man lägger dem i tallriken och häller buljong över dem. Så första gången fick DenDär skiva morötterna tunt på sin mandolin.
Det finns några traditionella typer av nudlar just för ramen men jag har valt att använda glasnudlar då jag tycker det är godast. Så nudlar fick ta plats i tallriken tillsammans med morötterna och så hällde vi buljongen över. Och i detta steg förstod jag varför skålarna är så djupa på ramenrestauranger, det är svårt att få plats med allt under buljongen när man har en vanlig djup tallrik.
I med äggen. Och så toppade vi med ruccola men det glömde jag att fota för då hade nudlarna hunnit bli mjuka så jag började äta.
Andra gången struntade jag i morötterna och körde på rödbeta. Den försökte jag finriva och hade en vision om att det skulle bli visuellt vackert men det blev mest en gröt. Utrörd med allt annat så gav den dock en god smak. Nästa gång får DenDär skiva rödbetan på mandolinen så skär jag den i tunna strimlor efteråt och lägger i botten på tallriken.
Den här gången kom jag ihåg att fota innan jag började äta.
Marinerade ägg
0,7 dl soja, jag kör Tamari
0,25 dl vitvinsvinäger
1 tsk socker
1,5 dl vatten
½ buljongtärning eller motsvarande mängd buljongpulver
4 ägg
Koka upp vatten till äggen, lägg försiktigt ned äggen ett i taget med hjälp av en sked. Låt koka i 7 minuter.
Under
tiden som äggen kokar så rörs resterande ingredienser ihop i en gryta
och värms upp så att socker och buljongpulver löser upp sig. Det ska
inte koka. Häll i en värmetålig plastpåse.
Skala äggen direkt och lägg dem i marinaden.
Buljong
ca 1 liter vatten
1 kub eller 1 msk buljong, jag kör grönsaksbuljong
5 msk misopasta
3 msk soja, jag kör Tamari
1 hackad gul lök
3/4 hackad purjolök
finhackad ingefära, efter smak
chili, finhackad färsk eller pulver, efter smak
Första gången kokade jag upp lök mm i buljongen, andra gången lät jag lök mm bli blankt i olja och misopasta innan jag hällde på vatten, soja och buljong. Jag tyckte det blev mest smak av det men det blev också mer att tugga i buljongen så det är en smaksak vilket man föredrar.
Om man vill bjuda på ramen men inte stå i köket när gästerna kommer så kan man koka buljongen dagen innan och bara koka upp den alldeles innan man ska slå den i tallrikarna.
Servering
Nudlar, jag kör glasnudlar
Grönsaker (exempelvis morötter, rödbetor, purjolök, röd/vitkål)
Gröna blad (exempelvis spenat, ruccola)
Ta fram äggen ur kylen så att de hinner bli rumsvarma. Lägg nudlar och grönsaker som ska tillredas av buljongen i en djup tallrik, slå på buljongen. Halvera äggen och lägg dem i soppan. Låt vila så länge som det står på nudelpaketet att dessa ska vila. Toppa med grönsaker. Ät och njut.