torsdag 7 januari 2016

Att vara ljusälskare utan att vara miljöbov (DIY)

Jag har tidigare beskrivit hur jag gjuter ljus, här kommer lite mer information om själva förbrukningsmaterialet, d.v.s ljusmassa och vekar. Och så en bildkavalkad med lite tips och trix för att få till snygga ljus. Och sist men inte minst lite säkerhetstänk när det gäller att gjuta i glaslyktor, så att den där mysiga upplevelsen inte slutar med besök av brandkåren.

Jag brukar gjuta mina ljus genom att smälta ljusstumpar. Fördelen är att man återanvänder något som annars skulle ha kastats, nackdelen är att man inte har koll på vilken ljusmassa man får. Stearin är att föredra då det gör av förnybar råvara, det utvinns ur animaliska eller vegetabiliska fetter. Tyvärr är det vegetabiliska fettet ofta palmolja och det bör vi undvika både i mat och i ljus då regnskog avverkas för att få mer palmoljeplantage. Bränder som startas för att avverka regnskog har också spridit sig över stora ytor, bland annat på Borneo. Det finns miljömärkt palmolja, den är märkt med RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), det är en garanti för att palmoljan inte kommer från jätteplantager vars produktion ger stora ekologiska och sociala problem. Jag har känt till detta med palmolja i mat ett tag men att även stearin kommer därifrån var nytt för mig. Det gör att jag inte har koll på hur de ljusmassor som går att köpa framställs utan det blir till att maila till tillverkarna och fråga. Ju fler som gör detta, desto bättre. 

Bivax är också ett bra materiel, det kan köpas i ark och rullas runt en veke.

Paraffin är en fossil oljeprodukt. Vid förbränning bildas koldioxid, dessutom kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

Ljusvekar tillverkas av bomull som prepareras med borsyra, salmiak och fosfater. Detta för att ren bomull skulle brinna alltför snabbt och dessutom ryka. Genom att veken är flätad böjer den sig ut från lågan och förbränns. 


Klipp bort alla svarta vekar så blir det mindre skräp i ljusmassan.

I köpta ljusformar så finns det utrymme för en knut i botten. Gjuter man i tetrapack eller plastbyttor så kan man antingen göra ett hål i botten och fästa veken med tejp, då blir formens botten ljusets topp.  Alternativt så har man botten hel och fäster veken med lite stearin, då blir formens botten även ljusets botten. I båda fallen får man hälla i den första ljusmassan lite försiktigt och låta den stelna innan man häller på mer, annars riskerar man antingen läckage eller att veken flyttar på sig.

Ovanpå formen fäster man veken genom att köra en nål genom den eller så har man gjort en ögla som man kan trä exempelvis ett grillspett igenom. Fördelen med ett köpt form och en knut i botten är att man kan spänna veken såpass så att den sluter tätt i botten.
Spänner man veken för lite och häller i en massa varm ljusmassa på en gång så läcker det. Pilla inte utan låt det stelna så håller det tätt resten av tiden

Att ställa ljusformar på sniskan skapar olika mönster. Om man vill ha lite olika vinklar så kan man vrida på formen när senaste lagret har stelnat alternativt ställa formen upp.
Stearin smältes alltid i vattenbad. Detta för att stearinet ska hålla rätt temperatur, blir det för varmt kan det ta eld. Viktigt att vattnet inte kokar, vatten i stearinblandningen kommer att göra så att ljuset fräser. Jag har läst att vissa smälter i micron men det har jag aldrig provat.
På jakt efter rätt färg. En stump av det, en slev av lite halvstelnad ljusmassa och kanske lite färgpulver om jag har det hemma. 
Jag brukar smälta mer stearin än jag behöver just då och hälla resterande i en burk. Smidigt när man vill växla mellan olika färger och bra att ha när man vill fylla i de hålrum som blir i botten av ljusen.


Det tar ett tag innan ljusmassan stelnar så det går att hälla ur burken ned i en ljusform. När ljusmassan har stelnat lite grann så går den att ta i vilket kan vara bra om man vill stoppa in en annan färg i ett ljus utan att riskera att  lösa upp det yttre lagret genom att hälla i varm ljusmassa.
Här hällde jag chokladbrun ljusmassa i formarna och lät det stelna delvis. Jag skvalpade runt ljusmassan lite så att det inte blev raka kanter. Efter en stund hällde jag av ljusmassan. När den hade stelnat helt hällde jag i ljusröd ljusmassa och fick ett chokladdoppat utseende.


Ljuset till vänster fick stelna nästan helt med orange ljusmassa halvvägs upp i formen innan jag sakta slog på varm gul ljusmassa. Det högra fick stelna kortare tid med gul ljusmassa halvvägs upp i formen innan jag sakta slog på varm orange ljusmassa. Det blir aldrig helt lika vilket både kan vara en charm och något att svära ve och förbannelse över.
Det här ljuset fick en fot i avvikande färg.

Det roliga med att gjuta tomteljus är att man kan välja både färg på luvan och tomtens hudfärg. Den mittersta tomten kanade formen på medan det vita på luvan stelnade, därav den speciella designen.

När ljusen har stelnat helt och tagit ur formarna så är de ofta lite ojämna i botten. Ställ grytan i vattenbad och håll ljusen vinkelrätt mot den varma botten så smälter de jämnt. Ställ att torka på bakplåtspapper eller smörgåspapper.

Man kan även gjuta i glas för att göra lyktor. Superenkelt men för att själva ljusuppleveksen ska bli njutbar och inte förvandlas till ett eldinferno så finns det två viktiga saker att tänka på.
*Glaset måste vara gjort för att gjuta ljus i så att det klara värmen och att ljusmassan utvidgar sig när ljuset brinner. Lyktor för värmeljus är inte automatiskt gjorda för att gjuta ljus i.
*Glaset måste vara antingen helt rakt eller bli vidare uppåt så att den gas som uppstår kan stiga uppåt och försvinna från ljuset.

Om inte glaset klarar av värmen kan det spricka och både glasbitar och smält stearin kan slungas iväg. Om inte gasen kan försvinna utan stannar kvar i lyktan så finns risken att gasen tar eld vilket bildar en eldspelare. Även här kan det få själva glaset att explodera.

Detta händer ju inte varje gång utan det kan funka flera gånger att elda i en lykta som inte är gjord för att gjuta ljus i men så är det något annat som inverkar och plötsligt exploderar glaset och varm ljusmassa slungas iväg eller så antänds gasen och man får en eldpelare och kanske även en glasexplotion. Jag har varit med dels om att en lykta sprack och dels om att gasen har antänds vilket också ledde till att lyktan sprack, tack och lov utan att någon blev skadad eller att något tog eld. Så nu kör jag bara på glas jag är säkra funkar. Ett tips är att köpa färdiggjutna glaslyktor och sedan gjuta eget i dem när köpeljuset är uppbrunnet. Det brukar gå att hålla ned lyktans botten i vattenbad för att på så sätt smälta loss det sista stearinet (och sen använda det när man gjuter nya ljus). Sitter det bilder på glaset så brukar dessa gå att riva bort.

När det gäller själva gjutandet så gör man på samma sätt som nät man ljuter i ljusformar (där formarna botten blir ljusets botten), alltså låta glaset stå snett, låta ljusmassan delvis stelna och sen hälla ut resten mm mm. Decoupage på ljuslyktor funkar ju också eller så täcker man dem med ett eget val av mönster. Bilder på det får bli ett eget inlägg.


Det här med att gasen ska ha utrymme att stiga uppåt gäller även marschaller och det är viktigt att det inte finns exempelvis ett tak ovanför marschallen som gör att gasen samlas upp. Eldpelare eller explosion kan det bli, beroende på hur mycket gas som har samlats.


8 kommentarer:

  1. Men vilket tips och vad duktig du är !!!
    Tack Kramisar
    Sanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du gillar dem. Jag lär mig hela tiden och jobbigt ofta genom att klanta till det ;-)

      Radera
  2. Så många bra tips! Särskilt spännande att läsa om miljöeffekterna av olika material. Jag skall spara det här inlägget och ha som "bibel" vid nästa ljusgjutning. Tack!

    SvaraRadera
  3. Åh jag måste leta tag i alla mina ljusformar, det var länge sedan jag gav mig i kast med mitt växande ljusstump lager nu =)

    SV: Mm jag är ytterst nyfiken på vad som skall ske 28/1, men men det är bara att vänta och se... =)
    Trådslöjd är skoj, skall testa att jobba mer med det materialet bara tid finns. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där ljusstumpslagret känns ibland orubbligt. Ser fram emot att se dina ljus och fortsatta trådslöjdsskapelser. Kanske går det att kombinera?

      Radera
  4. Så fina ljus du gör! Det är inte alltid lätt det här med att hitta ljus som är av den mer miljövänliga sorten. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade påbörjat detta inlägg redan tidigare men efter ditt i lägg om miljövänliga ljus så fick jag googla mer. Tack!

      Radera

Lämna gärna ett avtryck.